Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Nimekristluse hukatuslikkus

Laupäev, 27. September 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 8: 30-47

Jeesus ei ole sellest maailmast
30Kui ta seda rääkis, hakkasid temasse uskuma paljud.
31Siis ütles Jeesus juutidele, kes temasse uskusid: "Kui te jääte minu sõnasse, siis te olete tõesti minu jüngrid
32ning tunnetate tõde, ja tõde vabastab teid."
33Nad vastasid talle: "Me oleme Aabrahami järglased ega ole iial kedagi orjanud, kuidas sina siis ütled: Te saate vabaks?"
34Jeesus vastas neile: "Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, igaüks, kes teeb pattu, on patu ori.
35Ori ei jää majja alatiseks, poeg jääb alatiseks.
36Kui nüüd Poeg teid vabastab, siis olete tõepoolest vabad.
37Ma tean, et te olete Aabrahami järglased, kuid te otsite võimalust mind tappa, sest minu sõna ei mahu teisse.
38Mina räägin, mida ma olen näinud oma Isa juures, ja teie teete, mida te olete kuulnud oma isalt."
39Nad kostsid: "Meie isa on Aabraham." Jeesus ütles neile: "Kui te oleksite Aabrahami lapsed, siis te teeksite Aabrahami tegusid.
40Aga nüüd te otsite võimalust tappa mind - inimest, kes ma olen teile rääkinud tõtt, mida ma Jumala juures olen kuulnud. Seda ei ole Aabraham teinud.
41Teie teete oma isa tegusid." Nad ütlesid talle: "Meie ei ole sündinud liiderdamisest, meil on üks isa - Jumal."
42Jeesus ütles neile: "Kui Jumal oleks teie Isa, siis te armastaksite mind, sest mina olen pärit Jumalast ja tulnud siia. Mina ei ole ju tulnud omapäi, vaid tema on minu läkitanud.
43Miks te ei mõista mu kõnet? Seepärast, et teie ei suuda kuulata minu sõna.
44Teie olete oma isast kuradist ning tahate teha oma isa himude järgi. Tema on mõrtsukas algusest peale, ta ei püsinud tões, sest temas ei ole tõde. Kui ta räägib valet, siis ta räägib enda oma, sest ta on valetaja ja vale isa.
45Aga et mina kõnelen tõtt, siis te ei usu mind.
46Kes teist saab tõestada mul ühegi patu olevat? Kui ma räägin tõtt, miks te siis ei usu mind?
47Kes on Jumalast, see kuuleb Jumala sõnu. Teie ei kuule selle pärast, et teie ei ole Jumalast."

Jeesus hoiatab nime poolest uskujaid, et Tema jüngriks võib saada vaid see, kes tõeliselt “hoiab kinni” Tema õpetusest. Mõtikle, mida tähendab sinu jaoks Kristuse õpetusest kinni hoidmine.

Inimesed, kelle poole Jeesus siin pöördub, kuulusid eraldiseisvasse gruppi, kellel jaoks Kristus oli ligitõmbav,  sest Johannes ütleb, et nad “uskusid teda” (s 31). Ilmselt on tegu sama grupiga, kelle kohta eelmises salmis öeldakse “paljud uskusid temasse” (Jh 8:30). Taolistele uskujatele rõhutab Jeesus, et nad peavad kinni hoidma Tema õpetusest, kui tahavad saada tõelisteks jüngriteks. Järjekindlus on ehtsate jüngrite tunnus.

Järgnev dialoog näitab, kui lootusetult ebapiisavaks osutub pelgas intellektuaalne teadmine Kristusest. Pinnapealne usk saab rahulikult eksisteerida ilma sügavamaid inimolemuse kihte kaasamata, aga Jeesuse sügavama mõju puudumisel jäävad inimeses  avanemata  alistumine (s 31), täieliku vabaduse kogemine (s 36), armastus (s 42) jt väärtused. Jeesuse eesmärgiks on tuua inimeste ellu armu ning halastust, ning seepärast paljastab  ta oma vaenlaste südamete tegelikku seisukorda, et raputada neilt ülbus ja uhkus ja tuua nad arusaamisele, kes Ta tegelikult on.

Veidi enne selle kommentaari kirjutamist, kuulasin üht varem avaldamata intervjuud John Lennoniga, kus viimane “deklareeris” oma usku Jeesusesse. Ta lisas, et usub ka Buddhasse, Muhammedi ning kõikidesse teistesse jumalatesse, kes iganes olemas  on. Jeesuse sõnad tänases tekstis on meile hoiatuseks, et taoline pinnapealne imetlemine või tunnustamine ei vii kuhugi; pigem võib olla surmavalt ohtlik!  Kui Jeesus tõesti on “maailma valgus”, siis ei kõlba mingi muu lähenemisviis, kui täielik alistumine Talle, koos täieliku pühendumisega, lubades Temal olla sinu õpetaja ning juht teel ellu täis vabadust ja tõde.

“Mitte miski universumis pole nii kasutu kui formaalne kristlane...kes teab piisavalt kristlusest selleks, et maailm usu jaoks ära rikkuda, ning samas teab uskumisest liiga vähe selleks, et tuua selle läbi siia maailma mingitki kasu.” (DM Lloyd-Jones, 1899–1981).

 
Mõtiskle veelkord inimeste üle, keda kirjeldatakse Jh 8:30-31 - ning palveta, et sul võiks olla usku, mille vili on tõeline jüngrelus ning mis viib ellu.

Selle kommentaari autor: David Smith