Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Innukus ilma teadmiseta

Reede, 21. November 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 10:1-13

Iisrael ja Jumala õigus
1Vennad, minu südamesoov ja eestpalve Jumala poole Iisraeli laste eest on, et nad pääseksid.
2Ma tunnistan neile, et neil on indu Jumala suhtes, kuid mitte tunnetuse kohaselt;
3sest nad ei mõista Jumala õigust ning, püüdes kehtestada oma õigust, ei ole alistunud Jumala õigusele.
4Sest Seaduse lõpp on Kristus, õiguseks igaühele, kes usub.
5Sest Mooses kirjutab Seadusest tuleneva õiguse kohta: "Inimene, kes seda teeb, jääb elama selle kaudu."
6Ent õigus, mis tuleb usust, ütleb: "Ära ütle oma südames: Kes läheb üles taevasse? - see tähendab Kristust alla tooma,
7või: Kes läheb alla sügavusse? - see tähendab Kristust üles tooma surnuist."
8Kuid mida see siis ütleb?
"Sõna on su lähedal, sinu suus ja su südames."
See on ususõna, mida me kuulutame.

9Kui sa oma suuga tunnistad, et Jeesus on Issand, ja oma südames usud, et Jumal on ta üles äratanud surnuist, siis sind päästetakse,
10sest südamega usutakse õiguseks, suuga aga tunnistatakse päästeks.
11Sest Pühakiri ütleb: "Ükski, kes usub temasse, ei jää häbisse."
12Ei ole ju erinevust juudi ja kreeklase vahel, sest seesama Issand on kõikide Issand, rikas kõikide heaks, kes teda appi hüüavad.
13Sest igaüks, kes hüüab appi Issanda nime, päästetakse.

“Siis vastas Issand Iiobile tormituulest ja ütles: „Kes on see, kes mõistmatute sõnadega tahab varjutada minu nõu? “ (Ii 38:1-2)

Tehnilises maailmas, kus kõik on taandatud matemaatikale, igatseb inimene vaimse järele. Ja nõuandeid jagatakse igast nurgast. Filmis Star Wars väidab tegelaskuju Yoda teisele - Luke Skywalkerile, et kõik on tegelikult vaid kujutluspilt. Sealsamas aga võitleb ta ise tumedate jõudude vastu sellise kirega, nagu vale oleks reaalselt siiski olemas. See on innukus, ilma valgustuseta. Tõde on see, et on olemas nii õige, kui ka “tume pool”, ning kuna otsustavaks osutub Jumala, ja mitte meie arvamus, vajame me armu Temalt. Vajame seda õigsust, mille kohta annab tunnistust käsuseadus, ning mida meile ilma hinnata, pakutakse Jeesuses.

5.Moosese raamatus on hetk, kus Mooses paneb Jumala armulise pakkumise Iisraeli ette: “Vali elu! Vali see, mis on hea! See ei ole sinust kaugel, vaid on ligida, sinu suus ja südames” (5Ms 30:11-14,19, 20)  - sellele Jumala seadusele viitab Paulus. Sellesama sõna “elas lihaks” Jeesus, muutes selle valiku reaalseteks tegudeks, kui Ta tervendas kuivanud käega mehe. Loomulikult on käsuseaduse kohane teha hingamispäeval head ning tuua elu (Mk 3:1-6).

Ja nüüd, ütleb Paulus, kuna Jeesus on täitnud käsuseaduse nõude - pöördume me Tema poole. Ta ei ole sinust kaugel. Lihtsalt tunnista Teda oma suuga ning usu oma südames. Ja sellest piisab. Ära ole nagu vaarao, kes püüdis maailma taasluua omaenda kõvasüdamelise kujutluspildi kohaseks; või nagu Iisrael, kes ei suutnud näha, et kuna Kristusest alates on käsuseadus täidetud, ei ole enam vaja teha tegusid päästmise saamiseks. Paulus ei häbene evangeeliumi iial (Rm 1:16). Ei pea häbenema ka ükski, kes on oma usu ja usalduse rajanud Jeesusele. Meil pole ei tarkust, headust ega väge, et esile tuua uut loomust (2Kr 5:17), aga me võime uskuda, et Kristus tuli selleks maailma, et päästa patuseid. Ja et Ta on ka praegu ligidal. Et kõikide Issand vastab kõikidele. Hüüa Teda, ja saa päästetud.

 
Mõtle mõnele enda elu olukorrale, kus pidid silmitsi olema enda ebapiisavusega ning sellest mälestusest lähtuvalt tunnista Jeesust kui Issandat paludes, et võiksid kogeda täielikku vabadust Temas.

Selle kommentaari autor: Rikk Watts