Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumala tarkus

Teisipäev, 25. November 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 11: 25-36

Jumal ei hülga Iisraeli
25Vennad, ma ei taha ju, et teile jääks teadmata see saladus - et teie poleks enda meelest targad -, et Iisraelile on osaliselt tulnud paadumus, kuni paganate täiskogus on sisse astunud,
26ja nõnda pääseb lõpuks kogu Iisrael, nagu on kirjutatud:
"Siionist tuleb vabastaja, tema kõrvaldab Jaakobist jumalakartmatuse.

27Ja see on minu leping nendele, kui ma kustutan ära nende patud."
28Evangeeliumi poolelt vaadates on nad küll Jumala vaenlased teie heaks, aga valiku poolelt vaadates on nad armastatud esiisade pärast.
29Jumal ei kahetse ju oma armuande ega kutsumist.
30Sest otsekui teie tollal olite Jumalale sõnakuulmatud, nüüd on aga teie peale nende sõnakuulmatuse tõttu halastatud,
31nõnda on nüüd ka nemad muutunud sõnakuulmatuks teile osaks saanud halastuse pärast, et ka nende peale halastataks.
32Sest Jumal on kõik inimesed kinni pannud sõnakuulmatuse alla, et kõikide peale halastada.
33Oh seda Jumala rikkuse ja tarkuse ja tunnetuse sügavust! Ei suudeta uurida tema kohtumõistmisi ega jälgida tema teed!
34Sest kes on ära tundnud Issanda meele? Või kes on olnud talle nõuandjaks?
35Või kes on talle midagi enne andnud, et talle tuleks tasuda?
36Jah, temast ja tema läbi ja temasse on kõik. Temale olgu kirkus igavesti! Aamen.

“Hea on Issand kõigile ja tema halastus on üle kõigi tema tegude.” (Ps 145:9)

Paulus vajab roomlaste toetust Hispaaniasse minekuks (Rm 15.24), kuid viimastel on küsimusi. Kuidas saab tegu olla Jumala päästega “kogu Iisraelile”, kui Iisrael - enamikus - on keeldunud vastu võtmast Pauluse (käsuseadusest vaba) evangeeliumi? Kaugel sellest, et häbeneda (Rm 1:16,17), kinnitab Paulus veendunult, et vastus seisneb Jumala olemuse mõistmises, et Jumal täidab oma lepingutõotused.

Probleem on siin küsimuses, kuidas saab Iisrael päästetud ning paganad kuulda, kui Iisrael ise, keda on kutsutud olema valguseks teistele rahvastele, kangekaelselt keeldub vastu võtmast Jumala päästet (Js 42:6,7,18-19). Jumal vastab tekkinud olukorrale suurepäraselt. Paadutades nende juutide südamed, kes päästesõnumit tõrjuvad, nii nagu Ta kord paadutas ka vaarao südame, kasutab Jumal nüüd Iisraeli mässamist selleks, et oma armu osutada paganate vastu; samas aga kasutab Ta seda, et paganad võtavad vastu evangeeliumi selleks, et halastuse ja armuga provotseerida juute kadedusele ning selle läbi ka päästele. Kogu asja võti seisneb mõistmises, et kui prohvetid räägivad “kogu Iisraeli” päästest, siis peavad nad silmas neid, kes on jäänud Jumalale ustavaiks, mitte mässajaid (nt Js 60:21-22; ptk 65,66). Just “nõnda” (s 26, “ja nii”) - provotseerides Iisraeli jääki paganate pöördumise kaudu - eemaldab Jumal Iisraeli patud läbi määratud päästja.  Selle toimimise müsteerium peitub Jumala erakordses tarkuses, millega Ta kasutab isegi Iisraeli hulgas olevate ebajumalakummardajate sõnakuulmatust selleks, et täide viia oma plaan uskuvate paganate ja juutide elus, osutades armu mõlemile.

Irooniline on aga see, et kui Rooma kristlased ei suuda mõista seda Jumala tarkust ning ei toeta Paulust tema misjonireisil Hispaaniasse, siis tegutsevad nad otseselt vastu nii juutide kui ka paganate päästele!

Pole ime, et Paulus lausa purskab kiitma ja ülistama Jumalat. Täpselt samamoodi kui Ta mõistis kohut vaarao üle, päästes nii Iisraeli kui ka segarahvastest hulga, kes nendega koos lahkus Egiptusest (2Ms 12:38), nii mõistab Ta nüüd kohut ebajumalaid teeniva Iisraeli üle, osutades samas halastust vaarao järglaste ning Iisraeli jäägi üle. Seistes silmitsi inimeste mässamisega, kes veel kui mitte meie Jumal suudaks kasutada isegi seda, et päästa oma loodut? Milline halastus ja milline tarkus! Kõik au saagu tõesti Talle!.

 
Palu, et Jumal aitaks sul mõista veel rohkem oma halastuse ja armu erilist olemust - ka sinu enese elus.

Selle kommentaari autor: Rikk Watts