Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Muudetud kodanikud

Laupäev, 29. November 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 13:1-7

Kohustustest võimukandjate vastu
1Iga hing alistugu valitsemas olevaile võimudele, sest ei ole võimu, mis ei oleks Jumala käest, olemasolevad on aga Jumala seatud.
2Nõnda siis, kes paneb vastu võimule, paneb vastu Jumala antud korraldusele, vastupanijad aga tõmbavad enese peale nuhtluse.
3Ülemused ei ole ju hirmuks headele tegudele, vaid kurjadele. Kui sa aga ei taha tunda hirmu võimu ees, siis tee head, ja sa saad tema käest kiitust,
4sest ta on Jumala teener sinu heaks. Kui sa aga teed kurja, siis tunne hirmu, sest ta ei kanna mõõka asjata, ta on ju Jumala teener, kättemaksja nuhtluseks sellele, kes teeb kurja.
5Niisiis on alistumine vajalik, seda mitte ainult nuhtluse, vaid ka südametunnistuse pärast.
6Seepärast te maksate ka makse. Nemad on ju Jumala ametnikud, kes just sellega pidevalt tegelevad.
7Täitke kõigi vastu oma kohustused: maksu, kellele maksu; tolliraha, kellele tolliraha; kartust, kellele kartust; au, kellele au!

“See on Issanda suur heldus, et me pole otsa saanud, sest tema halastused pole lõppenud: need on igal hommikul uued - sinu ustavus on suur!” (Nl 3:22-23)

1989.aastal olin osa väikesest grupist, kes külastas kommunistlikku Rumeeniat, et korraldada seal evangeelseid koosolekuid ning koolitada pastoreid. Paljud vastasid evangeeliumi kutsele, kuid seda mida tegime, ei saanud kuidagi legaalseks nimetada. Võimukandjad lubasid välispastoritel kirikutes kõneleda vaid väga kindlatel tingimustel ning suurte piirangutega, kuid pastorite koolitamine oli rangelt keelatud. Mitmeid kordi pidime väljakuulutatud koolituse pastoritele kiirelt anulleerima selleks, et põgeneda salapolitsei eest.  See oli meeliülenda, kuid ka hirmutav kogemus. Aga, kas kuuletusime või mitte õpetusele, mis on täneses piiblitekstis?

Kolmel korral ütleb siin Paulus, et valitsevad võimud on ametisse seatud Jumala poolt ning on tema sulased (s 1,4,6), ning kahel korral öeldakse, et meil tuleb neile “alistuda” (s 1,5)- või siis kannatada nuhtlust kui “vastupanijad” (s 4). Ometi ei lasknud varakristlased sellel end keelata Kristusest tunnistamisel. Nende tunnistus “Jeesus on Issand” põrkus otseselt nõudega tunnistada keiser jumalaks ja issandaks. Miljonitele usklikele on kaasajal seesama teema reaalseks probleemiks, sest selleks et kohtuda, palvetada, oma lapsi õpetada  või evangeeliumit jagada, tuleb neil nagu apostlitel vanasti (Ap 4:18–20; 5:40–42)- ignoreerida valitsevaid võime.

Üks üllatav tõdemus, mida tookord neilt Rumeenia pastoritelt õppisime, oli see, et Jumal valitseb  ning omab kontrolli üle kõikide inimlike seadmiste, sealhulgas ka kurjade valitsusvõimude üle (Js 40:23,24; Tn 4:17; Jh 19:11; Ilm 19:1–3). Ceausescu positsioon oli tookord juba üsna ebakindel, ning vaid 11 kuu möödudes meie reisist, ta kukutati ning hukati.

Kui tekib konflikt valitsevaile võimudele alistumise ning Jumalale sõnakuulmise vahel, tuleb meil osata näha maiseid valitsejaid kui osalisi alistumise hierarhiast, ning Jumalat selle tipus olevana. Ja kui maised valitsejad sunnivad meid salgama Jumala väga selgeid korraldusi, on meie kohus kuuletuda Jumalale kui ülimale autoriteedile.

 
Kas anname kõikidele “mis nende kohus” on (s 7), ehk siis, kas maksame kohusetundlikult oma makse ning täiedame liiklusreegleid? Kas meie suhtumine avaliku elu tegelastesse ning valistevatesse võimudesse aupaklik?

Selle kommentaari autor: Ross Pilkinton