Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Mis sünnib peale surma?

Kolmapäev, 23. Detsember 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Ts 4:13-18

Surnute olukorrast
13Meie ei taha aga, vennad, et teil jääks teadmata nende järg, kes on läinud magama, et teie ei oleks kurvad nagu need teised, kellel ei ole lootust.
14Sest kui me usume, et Jeesus on surnud ja üles tõusnud, siis usume ka, et Jumal äratab Jeesuse kaudu üles need, kes koos temaga on läinud magama.
15Jah, seda me ütleme teile Issanda sõnana, et meie, kes me üle jääme elama Issanda tulekuni, ei jõua ette magamaläinutest,
16sest Issand ise tuleb sõjahüüu, peaingli hääle ja Jumala pasuna saatel alla taevast ning esmalt tõusevad üles surnud, kes on läinud magama Kristuses,
17pärast kistakse meid, kes me oleme üle jäänud elama, ühtviisi koos nendega pilvedes üles õhku Issandale vastu, ja nõnda me saame alati olla koos Issandaga.
18Julgustage siis üksteist nende sõnadega!

“Jeesus armastab mind! Tema jääb/ mu ligi lõpuni.” (vaimulik laul)

Tessalooniklastele tegi muret kristlaste suremine, ilmeslt ootasid nad, et Jeesus tuleb tagasi juba nende eluajal. Surm äratab alati küsimusi surmajärgsest elust. Nii juhtus näiteks minu perekonnas kui mu onupoeg kukkus kaljult alla ja suri.

Eshatoloogia - see kuidas mõistame tulevikku - osutub sageli otsustavaks kiriku või koguduse elus ja õpetuses - täpselt samamoodi nagu see oli lugematute kristlaste tagakiusamise ajal Rooma impeeriumis või sadade laste suremisel Euroopa katkuepideemiates. Mõnes väiksemas, sotsiaalselt nõrgas aborigeenide suguharus, mida olen külastanud Põhja-Austraalias toimuvad matused praktiliselt igal nädalal. Kui Piiblit tõlgiti ühte aborigeenide murdesse ning evangeeliumide tõlkimine oli juba valmis, küsiti kohalike kristlaste käest millise Piibli raamatu tõlget nad järgmiseks soovivad. Vastus oli ühehäälne: Ilmutuse raamatut. Neil inimestel oli vaja kindlust tuleviku osas. Samamoodi vajasid seda kristlased Tessaloonikas.

Pauluse jaoks tähendas lootus alati kindlat lootust Kristuse tagasitulemise kohta. Ja Paulus teadis, et ainult taoline, valu ja surma ületav lootus kirkale tulevikule, suudab kanda kristlasi kes on silmitsi tagakiusuga. Nii kasutades dramaatilist “apokalüptilist” vormi, kinnitab ta sõnumit just sellisest lootusest. Tegu oli tol ajal tuntud kirjandusliku vormiga. Siin on ingleid ja pilvi, trompetihäält ning taevasid helisid, Jumala enese väelise toimimise ja ligiolu märke.

“Jumal äratab koos Jeesusega” (s 14). Peaaegu alati rääkis Paulus Jeesuse ülestõusmisest seoses meie endi ülestõusmisega. Jeesuse ülestõusmine ei olnud ühekordne mööduv sündmus mis näitas et ta oli Kristus - kuigi see oli ka seda. Jeesuse ülestõusmine oli pöördumatult ja otseselt seotud Jumala lõpliku võiduga, Jumalast plaanitud saatuse täideminekuga universumi ning kõikide uskujate jaoks. Jeesus suri, ja sama juhtub ka meiega. Jeesus tõusis üles surnuist ja sama sünnib ka meile! Me oleme temaga seotud tema surmas ja saame olema seotud ka tema ülestõusmises.

 
“Kui surres Teda armastan/ mind taevakoju kannab Ta”.

Selle kommentaari autor: John Harris