Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Priviligeeritud

Esmaspäev, 11. Aprill 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Pt 4:12-19

Kristlase elust ja kannatusest
12Armsad, ärge võõrastage enestes tulekuumust, millega teid pannakse proovile, nii nagu sünniks teile midagi võõrast,
13vaid rõõmustage, et nii nagu te olete Kristuse kannatuste osalised, võite rõõmuga hõisata ka tema kirkuse ilmumisel.
14Õndsad olete teie, kui teid teotatakse Kristuse nime pärast, sest siis hingab teie peal kirkuse Vaim, Jumala Vaim.
15Ärgu aga keegi teie seast kannatagu mõrtsukana või vargana või kurjategijana või teiste ellu sekkujana!
16Aga kes kannatab kristlasena, ärgu häbenegu, vaid andku Jumalale au selle nimega!
17Sest käes on aeg kohtumõistmisel alata Jumala kojast; aga kui esmalt meist, missugune lõpp ootab siis neid, kes ei võta kuulda Jumala evangeeliumi?
18Ja kui juba õige pääseb vaevu, kuhu siis satub jumalakartmatu ja patune?
19Sellepärast ka need, kes kannatavad Jumala tahtmise järgi, usaldagu oma hinged head tehes tema, ustava Looja hoolde.

“Ma püüan ära tunda Kristust……ja tema kannatuste osadust..” (Fl 3:10) Muuda see ka enda palveks.

“Millega ma selle ära teenisin?” Seda küsimust olen kuulnud paljudelt, kes tunnevad, et neile on elus liiga halb osa antud. On raske vastata taolisele küsimusele, sest nii küsides eeldatakse nagu oleks kannatus inimesele karistus mingil hetkel tehtud eksimuse eest. Peetrus parandab selle eksiarvamuse. Kannatus on elu vältimatu osa, milleks tuleb valmis olla, ükskõik millisel viisil me elame. On võimalik, et kannatame isegi rohkem, kui oleme otsustanud elada vaimselt ja moraalselt rikkumatut elu, sest taoline eluviis võib põhjustada tagakiusamist. Kristlased üle maailma teavad seda liigagi hästi.

Samas võime endale ka ise kannatusi põhjustada. Kui rikume seadust, peame valmis olema ka karistuseks. On huvitav, et Peetrus hoiatab siin teiste asjadesse segamise eest (s 15), mis samamoodi võib tekitada probleeme ning on kahtlemata levinud palju laiemalt kui kriminaalne tegevus. Mäletan üht heasoovlikku kaasusklikku, kes tundus koguduses alati olevat segatud konfliktidesse ning pälvis enamasti kaaslaste pahameele, kuna muutis olukorrad veelgi hullemaks. Kui inimene sekkub olukordadesse, mis temasse ei puutu, või hakkab valima pooli teiste inimeste vahelistes tülides, on see märk usulise tarkuse puudumisest. Vahelesegajaist on harva abi, pigem suurendavad nad lahkhelisid ning lisavad kurvastust iseendile.

Tagakiusamine on hoopis midagi muud. See on püsivalt kavandatud rünnak inimestele, nende usu pärast Jeesusesse Kristusesse. Kaasajal peavad kristlased üle maailma kannatama rünnakute, vangistuste, piinamiste, vägistamist ning tapmiste tagajärje; paljud peavad kannatama diskrimineerimist töö juures. Ühelt poolt on see osa meie lihvimisest, millest usklikena peame läbi minema, teisalt, aga on see ka hoiatus tulevase nuthluse tõsidusest, mis tuleb nende peale, kes vabatahtlikult valivad kurjuse (s 17). Palvetagem siis kannatavate usukaaslaste eest: et nad oleksid Jumalast varjatud ning et Jumal annaks neile jõudu kannatustes ustavaks jääda. 

 
Palveta täna tagakiusatud kristlaste eest üle maailma. Palu, et nad võiksid kogeda erilist Jumala ligiolu oma olukorras.

Selle kommentaari autor: Elaine Storkey