Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumalat usaldades

Laupäev, 7. Mai 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 13:26-52

Paulus ja Barnabas Pisiidia Antiookias
26Mehed-vennad, Aabrahami soo lapsed, ja need teie seas, kes Jumalat kardavad: meile on läkitatud see päästesõna.
27Sest Jeruusalemma elanikud ja nende ülemad ei tundnud teda ära, ja saatsid nõnda oma kohtuotsusega täide prohvetite ütlused, mida igal hingamispäeval loetakse,
28ja ühtegi surmasüüd leidmata palusid nad Pilaatust, et ta hukataks.
29Ja kui nad olid täitnud kõik, mis temast oli kirjutatud, võeti ta ristipuult maha ja pandi hauda.
30Jumal aga äratas ta surnuist üles.
31Ta oli palju päevi nähtav neile, kes koos temaga olid tulnud Galileast üles Jeruusalemma. Needsamad on nüüd tema tunnistajad rahva ees.
32Ja meie kuulutame teile rõõmusõnumit isadele antud tõotusest,
33et Jumal Jeesust üles äratades on täielikult täitnud tõotuse nende lastele, meile - nagu ka teises laulus on kirjutatud: „Sina oled mu Poeg, täna ma olen su sünnitanud.”
34Et ta on tema surnuist üles tõusta lasknud, nõnda et ta eales ei pöördu tagasi kõdunemisse, seda on ta öelnud nii: „Ma täidan teile need Taavetile antud pühad ja kindlad tõotused.”
35Seepärast ütleb ta ka teisal: „Sina ei lase oma Pühal näha kõdunemist.”
36Sest Taavet, kui ta oma sugupõlve ajal Jumala tahtmist oli teeninud, uinus magama ja maeti oma esivanemate juurde ning nägi kõdunemist,
37see aga, kelle Jumal on üles äratanud, ei näinud kõdunemist.
38Olgu siis teile teada, mehed-vennad, et tema kaudu kuulutatakse teile pattude andeksandmist, ja see õigeksmõist, mida te ei suutnud leida Moosese Seaduses,
39on temas, kelles see on täielikult võimalik igale inimesele, kes usub.
40Vaadake siis, et teile ei juhtuks, mis on öeldud prohvetite kirjades:
41„Vaadake, te põlastajad, ja imestage ja hävige. Sest ma teen ühe teo teie päevil, teo, mida te ei usuks, kui keegi seda teile jutustaks.””
42Kui nad siis välja läksid, paluti apostleid ka järgmisel hingamispäeval neid asju rääkima.
43Pärast sünagoogist äraminekut järgnesid paljud juudid ja jumalakartlikud proselüüdid Paulusele ja Barnabasele, kes vestlesid nendega ja veensid neid jääma Jumala armusse.
44Aga järgmisel hingamispäeval kogunes peaaegu kogu linn Issanda sõna kuulama.
45Rahvahulki nähes muutusid juudid väga kadedaks ja vaidlesid pilgates vastu Pauluse sõnadele.46Paulus ja Barnabas aga ütlesid avalikult: „Meie kohus oli rääkida Jumala sõna esiteks teile, aga et teie selle enesest ära tõukasite ega arva end igavest elu väärivat, siis vaata, me pöördume paganate poole.
47Sest nõnda on meid Issand käskinud: „Ma olen su pannud paganate valguseks, et sa oleksid päästeks ilmamaa otsani.””
48Seda kuuldes rõõmustasid paganad ja ülistasid Issanda sõna ning said usklikuks, nii palju kui neid oli määratud igaveseks eluks.
49Ja Issanda sõna levis üle kogu maakonna.
50Aga juudid ässitasid kõrgemast seisusest jumalakartlikke naisi ja linna ülikuid, õhutades neid taga kiusama Paulust ja Barnabast, ning kihutasid nad välja oma piirkonnast.
51Nemad aga raputasid tolmu oma jalgadelt nende peale ja tulid Ikoonioni.
52Ja jüngrid said täis rõõmu ja Püha Vaimu.

Kas said eile jagada kellelegi Jumala lugu? Kuidas läks?

Paulus toob Jeesusest rääkides oma jutustuse käesolevasse hetke, kirjeldades nii Jumala kui Jeesuse kaasaegsete reaktsioone. (s 26-41). See on lugu opositsioonist, mis tegelikult ei saa kunagi väärata Jumala plaane, siiski: “saatsid nad nõnda oma kohtuotsusega täide prohvetite ütlused, mida igal hingamispäeval loetakse..” (s 27).  Jumalal on kontroll kõige üle, hoolimata kõikidest, kes loevad Tema plaanide kohta hingamispäevast teise. Vastu kohtutsirkust ning ülekohtust hukkamist, äratab Jumal Jeesuse surnuist saama Kuningaks, kes kannab meie eest me patud ( s 38-39). 

“Ma olen seda nii kaua ignoreerinud, “ ütles üks sõber, kellele viimaks hakkas koitma, mis on Jeesuse loos hea sõnum tema jaoks. “Kas Tema pakkumine kehtib ikka veel?”, küsis ta. Jah, see on Päästja, kes on antud ka kõikidele neile, kes on Teda enne ignoreerinud! “Kuidas võiksin mina andestuse leida? Olen nii tohutult süüdi!” jätkas ta. “…see õigeksmõist… on temas, kelles see on täielikult võimalik igale inimesele, kes usub! “(s 39). Milline mastaapne ja kinnitav tõde on õigeksmõistmine usu läbi!! Ja kui traagiline on see, et  selle asemel me nii sageli lubame endil suhtuda evangeeliumisse kui heasse sõnumisse ainult headele inimestele.

Paulus oma kuulutuses toob esile selle, mis sai aluseks evangeeliumi sündimisele (s 42-45). On olemas janu ja avatus Jumala armu (s 43) ja Jumala Sõna suhtes (s 44). Aga on olemas ka kadedus, see rohesilmne koletis, kes külvab kuritarvitamist, hülgamist ning tagakiusu. Evangeeliumi ajaloos on mõlemad reaktsioonid tavapärased ja esindatud ja meil tuleb sellega arvestada ka siis, kui oleme siiani kujutelnud, et jüngrelus on põhiliselt olla “täis rõõmu ja Püha Vaimu.” (s 52). Sellepärast on hädavajalik ikka ja jälle varuda aega selleks,  et “taadelda” oma ootusi Piibli sõna valgel.

 
Kujutle, et einestad koos sõpradega, kes korraga küsivad sinult: “Sa oled kristlane. Kui mina tahaksin Jumalat tundma õppida, siis mida peaksin tegema?” Võta veidi aega ning mõtle, milline võiks olla sinu vastus.

Selle kommentaari autor: Hugh Palmer