Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Mõõtes Jeesusega

Kolmapäev, 6. Juuli 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Kr 10:1-18

Pauluse kaitsekõne
1Aga mina, Paulus, julgustan teid Kristuse tasaduse ja leebuse läbi, mina, kes ma teie palge ees olevat alandlik, kuid eemal viibides julge teie vastu.
2Ma palun teid, et ma teie juures viibides ei peaks olema julge selles meelekindluses, millega ma kavatsen vastata nendele, kes arvavad meid lihaliku loomuse järgi kõndivat.
3Sest ka lihalikus ihus elades ei sõdi me selle loomuse järgi,
4meie võitluse relvad ei ole ju lihalikud, vaid need on Jumalas vägevad kindluste mahalõhkumiseks. Me kummutame targutused
5ja purustame iga kõrkuse, mis tõstab end jumalatunnetuse vastu, ja me võtame vangi Kristuse sõnakuulmisse kõik mõtted
6ja oleme valmis nuhtlema iga sõnakuulmatust, kui teie sõnakuulelikkus on saanud täielikuks.
7Vaadake silmanähtavat! Kui keegi on veendunud, et ta on Kristuse päralt, arvestagu siis eneses ka seda, et nagu tema ise on Kristuse päralt, nii oleme seda ka meie.
8Sest kui ma ka kiitleksin meie meelevallast, mille Issand on andnud teie ehitamiseks ja mitte mahalõhkumiseks, siis ma ei jääks häbisse.
9Aga ma ei taha jätta muljet, nagu püüaksin ma teid kirjadega hirmutada.
10„Jah, tema kirjad,” öeldakse, „on küll kaalukad ja võimsad, kuid ihulikult meie juures olles on ta nõder ja ta sõna on armetu.”
11Niisugused arvestagu, et me oleme kohal olles samasugused kui eemalt oma kirjade sõnades.
12Me ei söanda endid nende sekka arvata või nendega kõrvutada, kes end ise teile soovitavad, sest nemad ei mõista, et nad mõõdavad end iseendaga ja kõrvutavad end iseendaga.
13Aga me ei taha kiidelda mõõtu pidamata, vaid selle korra mõõdu kohaselt, mille Jumal meile on mõõduks määranud, et jõuda ka teieni.
14Ei ole ju nõnda, et me end küllalt ei pinguta, nagu me ei olekski teieni ulatunud, sest me oleme ju Kristuse evangeeliumiga teieni jõudnud.
15Me ei kiitle mõõtu pidamata võõraste vaevaga, meil on aga lootus, et kui teie usk teie sees kasvab, siis kasvame ka meie üliväga meile määratud korra kohaselt,
16nii et me võime kuulutada evangeeliumi teist kaugematele maadele, kiitlemata sellega, mis on juba valmis kellelegi teisele antud korra kohaselt.
17Kes tahab kiidelda, kiidelgu Issanda üle!
18Kõlblik ei ole ju see, kes ennast ise soovitab, vaid see, keda soovitab Issand.

Aseta hetkeks kõrvale kõik rollid oma elus: ema/isa, abikaasa, töötegija jne. Siis seisa Jumala ees ning koge, et Ta armastab sind sellepärast, et oled lihtsalt sina.

Paulust pommitatakse süüdistustega, et ta ei ole järjekindel. Nende inimeste väidete kohaselt, kes püüdsid tühjaks teha tema autoriteeti koguduses, on ta oma kirjades karm, kuid nõrk kui seisab nendega silmitsi (s 10). Paulus väidab vastu, et ta on järejkindel, ning süüdistajatega silmitsi olles käitub ta nendega samamoodi kui oma kirjades. Aga tema sõnumi sisu ei ole tegelikult üldse selles. See, mis või kes loeb, on Jeesus.

Valeõpetajate probleem seisnes selles, et nad ei tea kuidas mõõta asju õigesti. Nemad soovivad mõõta ennast Paulusega, ning seejuures tõestada, et nad on paremad kui tema. Pauluse jaoks loeb vaid üks mõõdik: see millise hinnangu saavad tema valikud ja teod Jeesuse silmis. 

Ja seepärast otsustab ta kiidelda samuti vaid selle üle, mida Jumal on teinud - mille juurde kuulub ka see, et Jumal on lubanud evangeeliumi sõnumil Korintosesse jõuda (s 13,14). Paulus soovib, et Jeesus oleks see “mõõdik”, millega mõõdetakse iga argumenti (s 4,5) ning ta igatseb, et tema enda loomus võiks peegeldada Jeesuse oma (s 1). Lisaks soovib ta, et evangeelium Jeesusest võiks veel enam kuulutatud saada (s 15,16).

Kui palju meie ambitsioonist on Jeesuse jaoks - ja seda ka juhul, kui meid ebaõiglaselt rünnatakse?

 

Mida oled õppinud neist aegadest, kui oled kogenud end liiga abituna või nõrgana? On see pannud sind teisi rohkem usaldama? Või sõltuma enam lisajõu saamiseks Jumalast?

Selle kommentaari autor: Philip Mounstephen