Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kuningas ja prohvet

Teisipäev, 9. August 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Kn 1:1-18

Ahasja haigus ja surm
1Ahabi surma järel taganes Moab Iisraelist.
2Kord kukkus Ahasja Samaarias oma ülakambri aknavõredest läbi ja jäi haigeks. Ta läkitas käskjalad ja ütles neile: „Minge küsige Baal-Sebubilt, Ekroni jumalalt, kas ma saan terveks sellest haigusest.”
3Aga Issanda ingel ütles tisbelasele Eelijale: „Võta kätte, mine Samaaria kuninga käskjalgadele vastu ja küsi neilt: Kas ei ole Iisraelis Jumalat, et lähete küsima Baal-Sebubilt, Ekroni jumalalt?
4Seepärast ütleb Issand nõnda: Voodist, kuhu sa oled läinud, ei astu sa enam alla, vaid pead tõesti surema!” Ja Eelija läks teele.
5Ja kui käskjalad tulid tagasi kuninga juurde, siis küsis ta neilt: „Miks te tagasi tulete?”
6Nad vastasid temale: „Keegi mees tuli meile vastu ja ütles meile: Minge tagasi kuninga juurde, kes teid läkitas, ja öelge temale: Nõnda ütleb Issand: Kas ei ole Iisraelis Jumalat, et sa läkitad küsima Baal-Sebubilt, Ekroni jumalalt? Seepärast sa ei astu enam alla voodist, kuhu sa oled läinud, vaid pead tõesti surema!”
7Siis ta küsis neilt: „Kuidas nägi välja see mees, kes tuli teile vastu ja rääkis teile neid sõnu?”
8Ja nad vastasid temale: „Mees kandis karusnahka ja ta niuded olid vöötatud nahkvööga.” Siis ta ütles: „See oli tisbelane Eelija.”
9Ja ta läkitas tema juurde viiekümnepealiku ja selle viiskümmend meest; ja kui see läks üles tema juurde, vaata, siis istus ta mäetipus, ja viiekümnepealik ütles temale: „Jumalamees, kuningas ütleb: Tule alla!”
10Aga Eelija kostis ja ütles viiekümnepealikule: „Kui ma olen jumalamees, siis tulgu taevast tuli ja põletagu sind ja su viiskümmend meest!” Ja taevast tuligi tuli ning põletas tema ja ta viiskümmend meest.
11Ja kuningas läkitas tema juurde teise viiekümnepealiku ja selle viiskümmend meest; ja see rääkis temaga ning ütles: „Jumalamees, kuningas ütleb nõnda: Tule kähku alla!”
12Aga Eelija kostis ja ütles neile: „Kui ma olen jumalamees, siis tulgu taevast tuli ja põletagu sind ja su viiskümmend meest!” Ja taevast tuligi Jumala tuli ning põletas tema ja ta viiskümmend meest.
13Ja ta läkitas veel kolmanda viiekümnepealiku ja selle viiskümmend meest. Ja see kolmas viiekümnepealik läks üles, aga kui ta pärale jõudis, siis ta heitis põlvili Eelija ette ja anus teda ning ütles temale: „Jumalamees, olgu ometi su silmis kallis minu hing ja su sulaste, nende viiekümne hing!
14Vaata, taevast langes tuli ning põletas kaks esimest viiekümnepealikut ja nende mehed. Aga olgu nüüd minu hing su silmis kallis!”
15Ja Issanda ingel ütles Eelijale: „Mine koos temaga alla, ära karda teda!” Siis ta tõusis ja läks koos temaga alla kuninga juurde.
16Ja ta ütles kuningale: „Nõnda ütleb Issand: Et sa läkitasid käskjalad küsima Baal-Sebubilt, Ekroni jumalalt, nagu ei oleks Iisraelis Jumalat, kellelt sõna küsida, siis ei astu sa enam alla voodist, kuhu sa oled läinud, vaid pead tõesti surema!”
17Ja ta suri Eelija räägitud Issanda sõna kohaselt. Ja tema asemel sai kuningaks Jooram, tema vend, sest temal ei olnud poega, Juuda kuninga Joorami, Joosafati poja teisel aastal.
18Ja mis veel tuleks öelda Ahasjast, mis ta tegi, eks sellest ole kirjutatud Iisraeli kuningate Ajaraamatus?

Kuidas mõistab Jumal tänapäeval kohut?

Samamoodi kui tuli langes taevast siis, kui Eelija oli vastamisi Baali prohvetitega, saavad Jumala tules (aysh Elohim) ja hukkamõistmises surma kõik need, kes on vastu seisnud prohveti teenimistööle. Kas ka tänapäeval käib Jumala kohtumõistmine sellisel viisil? Kui Jeesuselt paluti kommentaari Siiloa torni varisemisele süütute inimeste peale, ning Pilaatuse poolt süütute inimeste vere segamise ohvriverega ( Lk 13:1-5) - siis Jeesus sisuliselt keeldus neid asju kommenteerimast.

Tänase teksti autor näeb aga selget põhjus-tagajärg seost kuningas Ahasja patu ning surma vahel. Iidses maailmas ning ka Iisraeli keskel oli taoline kohtumõistmise vorm üldlevinud. 5Moosese raamat kirjeldab õnnistusi ning jõukust, kui rahvas kuuletub, ning karistust ja pagendamist, kui inimesed ei kuuletu, kuid ei sellest tuletatud “edukuse õpetus” (Jumal tahab, et sa oleksid rikas), ega ka kergekäeliselt langetatud kohtuotsus neile, kes kannatavad - ole tegelikult õiged või kohased. Jah, Jumal võib tõesti meie teatud kindlaid  patte karistada ning hukka mõista - nii nagu Ta teeb seda selles loos - kuid palju sagedamini on nii kurjus kui ka kannatus lihtsalt osa sellest maailmast, kus praegu elame - maailmast, mis on rikutud patust ning ootab kannatamatult lunastust. Nii Iiobi, kui ka Koguja raamat kinnitavad väga selgelt, et mõnikord on kannatuse põhjused silmnähtavad, kuid teistel kordadel jäävad need selgitamatuiks saladusteks - ning kui teeme näo, et meie piiratud arusaamine suudab seda haarata, siis surume Jumala lihtsalt omaenese intellekti ja loogika kitsasse kasti.

Tegelikult ei selgita Piibel kusagil kurja originaalpäritolu või kõiki kannatuse põhjusi. Selle asemel õpetatakse meile, kuidas neist olukordadest välja tulla ning kasvada läbi kogetu, oodates Jumala lõplikku võitu ning saades Jeesuse sarnaseks. Me ei tohiks ka praegusel ajastul kunagi kiirustada kohtumõistmisega - aga me peaksime suutma näha, kuidas Jumala mitte-tunnustamine viib vältimatult kannatusse ning elu kaotamisse. 

Sellele mõeldes küsime: milline peaks olema kristlaste prohvetlik teenimine kaasajal? Milliseid näiteid oskaksid ise tuua - ning mis on meid takistamas kõvemini kõnelemast?

 
Issand, anna meile julgust jääda Sulle ustavaks nii sõnas kui tegudes!

Selle kommentaari autor: Richard Harvey