Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Läbi silmuste hüpates

Laupäev, 10. September 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 21: 15-26

Paulus reisib Jeruusalemma
15Pärast neid päevi me valmistusime teeleminekuks ja läksime Jeruusalemma.
16Meiega tulid ka mõned jüngrid Kaisareast, kes viisid meid ühe ammuse jüngri Mnaasoni, Küprose mehe juurde, kelle külalisteks me pidime jääma.
17Kui me Jeruusalemma jõudsime, võtsid vennad meid vastu rõõmsa meelega.
Paulus Jeruusalemma koguduses
18Järgmisel päeval läks Paulus meiega Jaakobuse juurde ja kõik vanemad tulid ka sinna.
19Ta tervitas neid ja kirjeldas siis üksikasjalikult kõike, mis Jumal tema teenimise läbi oli paganate seas teinud.
20Seda kuuldes ülistasid nad Jumalat ning ütlesid Paulusele: „Vend, sa näed, kui mitukümmend tuhat juuti on saanud usklikuks ja need kõik on innukad Moosese Seaduse pidajad.
21Nende kõrvu on kostnud, et sina õpetavat paganate seas elavaid juute Moosesest ära taganema, öeldes, et neil ei ole vaja lapsi ümber lõigata ega elada meie tavade järgi.
22Mida nüüd teha? Muidugi nad saavad kuulda, et sa oled tulnud.
23Tee nüüd seda, mis me sulle ütleme! Meil on neli meest, kelle peal on tõotus.
24Võta need enesega ja puhasta ennast koos nendega ja kanna nende eest nende kulud, et nad oma pea võiksid pügada, ja siis saavad kõik aru, et see on tühi jutt, mis nad sinust on kuulnud, ning et ka sina ise elad Seadust pidades.
25Aga usklikuks saanud paganate kohta me oleme saatnud kirja, otsustades, et nad peavad hoiduma ebajumalate ohvriliha ja vere ja lämbunu söömisest ning pilastusest.”
26Järgmisel päeval võttis Paulus mehed ja laskis enda koos nendega puhastada. Siis ta läks pühakotta, et teatada, millal puhastuspäevad lõpevad ja nende igaühe eest tuuakse ohver.

On lihtne arvata, et toimime õigesti ning et meie tegutsemisviis on parim. Kui täna Jumala trooni ette tuled, palu endale kõigepealt alandlikkust ja avatust et võiksid asju näha Tema silmade läbi.

Mõni aeg tagasi, saatis üks USA kristlane twitterisse sõnumi, mis kritiseeris kõvasti teoloogiat ühe tuntud pastori äsjailmunud raamatus. Selles kommentaaris oli oma tõetera, kuid mulle tundus, et jumalariik oleks rohkem võitnud, kui too probleem oleks lahendatud eraviisilisel kohtumisel ja ühises palves. Just sama eeskuju annab tänane piiblitekst. 

Jaakobus, kes on Jeruusalemma koguduse juudi tiiva juht, ning Paulus, kes on paganate poole eestkõneleja ja juht, kohtuvad veel üks kord (vt ka Ap 15:1-35) selleks, et lahendada nende ajastu kõige enam lõhesid tekitavat küsimust: kuidas saaksid ühes koguduses koos olla nii juudid kui paganad? Tähelepanuväärne on see, kuidas mõlemad mehed väldivad emotsioonide plahvatamist ning teevad kõik, et säilitada koguduse ühtsust.

Esiteks - nõustusid nad üldse kohtuma (s 17, 18). Kui sul on mõne kaaskristlasega probleem, eriti juhul kui see puudutab õpetuslikke küsimusi - millne on su esmareaktsioon: kas hakkad kritiseerima teist poolt või kutsud nad hoopis lõunalauda?

Järgmiseks - mõlemad mehed omasid ning osutasid vastastikkust respekti ning vastutustunnet. Paulus andis aru oma teenimistööst (s 19), Jaakobus andis Jumalale au, selle eest mis oli sündinud (s 20). Kas sina oled valmis tunnustama Jumala tööd ka teistes, sinu omast väljapoole jäävais traditsioonides ja liikumistes? Need on esmased ja kõige põhilisemad sammud, et üldse luua mingisugune diskussioonikontekst, eriti aga tundlike teemade puhul. Antud juhul oli eriti tundlikuks teemaks levima hakanud arvamus, nagu julgustaks Paulus usklikke hülgama juutide traditsioone (s 21).

On kommentaatoreid, kes kritiseerivad Paulust, et too nõustus Jaakobuse ettepanekuga (s 23-26, vt ka 4Ms 6:1-21) - nemad näevad selles kompromissile minemist, õpetuslike ja moraalsete põhimõtete ohverdamist ning hinnaalandust usuelu praktikas. Tänane piiblitekst ise aga on õppetund sellest,  mida tähendasid Pauluse jaoks sõnad: “Ma olen kõigile saanud kõigeks, et igal juhul mõned päästa. “( 1Kr 9:22).

 
Kuigi valitsev kultuur ei tohi saada uskliku määrajaks, peame me siiski elama selle kontekstis. Me “oleme maailmas, kuid mitte maailmast” (1Jh 2:15-17). Kuidas kajastub see praegu sinu elus?

Selle kommentaari autor: Whitney Kuniholm