Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Üllatuste Jumal

Esmaspäev, 12. Detsember 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ha 1:1-17

Prohvet kaebab vägivalla pärast
1Prohvet Habakuki nähtud ennustus:
2„Kui kaua, Issand, pean ma appi hüüdma, ilma et sa kuuleksid? Või sulle kisendama vägivalla pärast, ilma et sa aitaksid?
3Miks sa lased mind näha nurjatust ja vaatad ise seda õnnetust pealt? Hävitus ja vägivald on mu ees - on tulnud riid ja tõusnud tüli.
4Seepärast on Seadus jõuetu ja õigus ei tule iial esile. Sest õel piirab õiget - nõnda tekib väänatud õigus.
Kaldealased karistajateks
5Vaadake ringi paganate seas ja pange tähele, imestage ja hämmastuge! Sest teie päevil tehakse tegu, mida te ei usuks, kui sellest jutustataks.
6Sest vaata, ma lasen tõusta kaldealased, kibeda ja tormaka rahva, kes käib maa laiuti läbi, et vallutada eluasemeid, mis pole tema omad.
7Ta on kardetav ja julm, temast enesest tuleb ta õigus ja vägi.
8Tema hobused on kiiremad kui pantrid, metsikumad kui hundid õhtul. Tema ratsud trambivad - kaugelt tulevad ta ratsanikud, lendavad nagu saagile sööstvad kotkad.
9Kõik nad tulevad tegema vägivalda; nende näod vaatavad otse ette ja nad koguvad vange nagu liiva.
10Nad pilkavad kuningaid ja aukandjad on neile naerualuseks. Nad naeravad iga kindlust, kuhjavad kokku mulda ja vallutavad selle.
11Siis nad tormavad kui tuul ja tõttavad edasi. Nad teevad omaenese jõu enestele jumalaks.
Prohvet tõreleb Issandaga
12Eks ole sina, Issand, muistsest ajast mu püha Jumal? Ära lase meil surra! Issand! Sina oled nad pannud meie üle kohut mõistma, sina, kalju, oled määranud nad meile nuhtlejaiks.
13Sinu silmad on liiga puhtad selleks, et näha kurja, ja sina ei või vaadata õnnetust. Mispärast sa vaatad uskmatute peale, vaikid, kui õel neelab selle, kes on temast õigem,
14teed inimesed mere kalade sarnaseks, otsekui roomajaiks, kellel pole valitsejat?
15Need kõik tõmbavad nad õngega üles, veavad oma noota ja koguvad võrku; seepärast nad rõõmustavad ja hõiskavad.
16Seepärast ohverdavad nad oma noodale ja suitsutavad võrgule, sest nende abil on nende saak rasvane ja roog rammus.
17Kas nad võivad nõnda lõpmatult tühjendada oma noota, rahvaid armuta tappes?

Kuidas reageerid kuuldes järjekordseid teateid vägivallast ja rõhumisest? Miks on su reaktsioon selline? Mida sa arvad, kas Jumal jagab sinu vaadet?

Habakuki 1:6 avaldab Jumal oma plaani rünnata Juudat ja teisi rahvaid Babüloonlaste abil. Peale Niineve langemist 612 eKr, sai Babüloonia domineerivaks jõuks piirkonnas. Paabeli väed tungisid Juudasse aastatel 605 eKr ja 598 eKr (1Kn 24: 10-16). Juuda hävitati lõplikult aastal 587 eKR (2Kn 24:18-25:21). Habakuki raamat tegelebki peamiselt prohveti  nõutu küsimusega: Miks lubab Jumal ebaõiglusel jätkuda? Raamatus vahelduvad prohveti hädahüüded ja Jumala vastused ning raamat lõpeb Habakuki palvega.

 Kristlastena peaksime olema maailmale valguseks ( Mt 5:14) ning on loomulik, et ootame sama ka kogukondadelt, kes jagavad meiega sama usku. Me ei talu kirikus või kristlikes organisatsioonides vägivalda, ebaõiglust, ekspluateerimist, väärtegusid, korruptsiooni, konflikte ega hävitust - ei midagi sellist, mida kirjeldatakse Habakuki ümber, Juuda keskel sündivat (s 2,3). Veelgi vähem tolereerime seda, kui neis kogukondades peaks keegi taoliste asjade all kannatama. Habakuk aga kaebleb, et Jumal tolereerib kurje inimesi, kes väänavad seadust ning põhjustavad kannatusi õigetele (s 4). Majanduslikku ebavõrdsust ja sotsiaalset ebaõiglust kristlikus kogukonnas kogedes muutuvad ühed tundetuks, ükskõikseks või vaikivaks, teised tolereerivad seda lubades võimu kuritarvitamisel, ressursside väärkasutusel, ekspluateerimisel, diskrimineerimisel ning muul korruptsioonile vabalt vohada.

Habakuk, tundes sügavat kaastunnet, esitab väljakuste taeva ja maa Ülemkohtunikule. On vaja prohveti julgust, et seista tõe eest, ning tuua selline kohtuasi kõige kõrgema võimu ette.

Vastuseks Habakuki kaebusele, ilmutab Jumal talle oma plaani Juuda karistamise kohta Babüloonlaste käe läbi (s 6). Sissetungijate brutaalsus, metsikus, sõjaline võimsus ning üleolek vaid raskendab süütute olukorda Juudas, selle asemel, et seda kergendada (s 7-11). Jumala vastus tundub Habakuki kohtuasja vaid tugevdavat: õigus ei pääsegi võidule! Habakuk palvetab, et sisekriis lõppeks, sellele vastuseks aga tekitab Jumal välise kriisi. Tundub, et Jumala loogika on meie omast täiesti erinev.

Habakuki kogemus võib meilegi tuttav olla. On olukordi, kus palume, et Juma päästaks meid parasjagu pitsitavast hädaolukorrast, Tema aga annab meile järgmise häda millega maadelda. Siin peame ka endalt ausalt küsida: milline oleks minu reaktsioon, kui saaksin Jumalalt sellise vastuse?

Habakuk ei jää Jumala vastusega rahule ning esitab järgmise protesti: ta ei suuda leppida mõttega, et jumalatu Iisraeli karistamiseks kasutab Jumal paabeli sissetungijaid ning küsib: kuidas saab Jumal kasutada instrumenti, mis on veel kurjem Tema enda rahvast? Prohveti kujundlik kirjeldus ( Ha 1:14-17) näitab, et ta on täiesti tuttav Paabeli rõhujate vägivaldsuse ja julmusega teiste rahvaste suhtes. Tema õudus Jumala sellise plaani suhtes kõlab tabavalt: “Ravi on kaugelt hullem kui haigus!”

Peale pahameele väljavalamist, ronib prohvet valvetorni oodates, mida Jumal talle nüüd vastab (Ha 2:1). Ta samastab end valvuriga, kes suure igatsusega ootab jumalikku sõnumit. Prohvet on kindel, et Jumal vastab ning ta on valmis ootama kui tahes kaua. Pühakiri kinnitab ka mujal, et kes iganes esitab Jumalale küsimusi, peab olema valmis ka ootama. Meie koheseid lahendusi soosivas ühiskonnas ei meeldi inimestele enam oodata. Veelgi hullem on see, et tehnika areng on muutnud  meid kannatamtuiks ja inimesed on kaotanud oskuse aega varuda. Jumal aga ei paku automaatvastuseid. Siin saame prohvetist õppida, kes oli otsustanud igal juhul Jumalast kinni hoida, ükskõik kui valulikuks see protsess ka muutuks - Habakuk jäi lootusrikkaks, aktiivseks ning distsiplineerituks.

 
Kui palju ja millise tulemuseni oled sina maadelnud näilise Jumala passiivsuse või kummalise toimimisega (kas enda elus või maailmas toimuvas)? Millist nõu selles osas leidsid täna Habakuki raamatust?

Selle kommentaari autor: Alison Lo