Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ühe perekonna lugu

Esmaspäev, 30. Jaanuar 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 6:14-27

Moosese ja Aaroni järglased (Leevi suguharu)
14Need olid nende perekondade peamehed: Ruubeni, Iisraeli esmasündinu pojad olid: Hanok, Pallu, Hesron ja Karmi; need olid Ruubeni suguvõsad.
15Siimeoni pojad olid Jemuel, Jaamin, Ohad, Jaakin, Sohar ja Saul, kaananlanna poeg; need olid Siimeoni suguvõsad.
16Need olid Leevi poegade nimed nende sünnijärgluses: Geerson, Kehat ja Merari; ja Leevi eluaastaid oli sada kolmkümmend seitse aastat.
17Geersoni pojad olid Libni ja Simei oma suguvõsade kaupa.
18Kehati pojad olid Amram, Jishar, Hebron ja Ussiel; ja Kehati eluaastaid oli sada kolmkümmend kolm aastat.
19Merari pojad olid Mahli ja Muusi; need olid Leevi suguvõsad oma sünnijärgluses.
20Amram võttis enesele naiseks Jookebedi, oma isa õe, ja see tõi temale ilmale Aaroni ja Moosese; ja Amrami eluaastaid oli sada kolmkümmend seitse aastat.
21Jishari pojad olid Korah, Nefeg ja Sikri.
22Ussieli pojad olid Miisael, Elsafan ja Sitri.
23Aaron võttis Eliseba, Amminadabi tütre, Nahsoni õe, enesele naiseks, ja see tõi temale ilmale Naadabi, Abihu, Eleasari ja Iitamari.
24Korahi pojad olid Assir, Elkana ja Abiasaf; need olid korahlaste suguvõsad.
25Eleasar, Aaroni poeg, võttis enesele naise Puutieli tütreist, ja see tõi temale ilmale Piinehasi; need olid leviitide perekondade peamehed nende suguvõsade kaupa.
26Need olid Aaron ja Mooses, kellele Issand ütles: „Viige Iisraeli lapsed nende väehulkade kaupa Egiptusemaalt välja!”
27Nemad olid, kes rääkisid vaaraoga, Egiptuse kuningaga, et Iisraeli lapsi Egiptusest välja viia - Mooses ja Aaron.

Tuleta meelde, kes on sinu suuremas perekonnas olnud olulised suunaandjad, isikud kellede valikud on Jumala suunas mõjutanud sind ning teisi teie perekonnas. Täna Jumalat nende eest!

Meile näidatakse, et Iisraeli rahva kaks suurt juhti, käsuseaduse andja Mooses ja esimene ülempreester Aaron, põlvnevad Jaakobi pojast Leevist, olles nii ka Aabrahami ja Iisaki järeltulijad. Leevi oli Jaakobi kolmas poeg. Leevi keskmine poeg Kehat oli Amrami isa ja Moosese ning Aaroni vanaisa.

Amram, Moosese isa abiellus oma isa õe Jookebediga. Hiljem keelas käsuseadus abielud lähedaste sugulaste vahel. Rahvaks kujunemise ajal oli see aga ilmselt oluline, et mitte seguneda egiptlastega. Amram ja Jookebed olid umbes üheealised, arvatakse, et Kehat abiellus noorelt ja peatselt sündis Amram, Jookebed aga sündis Leevile vanas eas. Nii olid mõlemad Leevi soost , samuti nagu Jeesus põlvnes Juuda suguharust Taaveti soost – nii oma arvatava isa Joosepi kui ema Maarja liini pidi.

Leiame siit veel Amrami venna Jishari poja Korahi nime, kes sai kuulsaks oma vastuhakuga Moosesele. Nad olid seega onupojad. Teise onu Ussieli pojad tõid pühamust välja Aaroni poegade surnukehad, kui need olid viinud sisse võõrast tuld. Aaroni naine Eliseba oli Juuda suguharu vürsti Nahsoni õde, seega vürstlikust soost.

Aaroni pojad Naadab ja Abihu kutsuti koos isa ja Moosesega mäele kohtuma Jumalaga, hiljem surid nad võõra tule pärast. Eleasarist sai hiljem Leevi suguharu vürst, Iitamar oli kogudusetelgi ehitamise fondi varahoidjaks.

Nagu näeme sellestki loetelust, oli kahjuks suur erinevus selles, kui kasulik sai keegi Egiptusesse väljarännanud Iisraeli järglastest olla Jumalale ja oma rahvale. Ja ometi on siin kõik täpselt talletatud.

 
Millise jälje oled sina jätnud oma perekonna loosse?

Selle kommentaari autor: Uudo Veevo