Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vaarao süda

Teisipäev, 31. Jaanuar 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 7:1-13

Jumal annab ülesande Moosesele ja Aaronile
1Ja Issand ütles Moosesele: „Vaata, ma panen sind vaaraole jumalaks ja su vend Aaron olgu sulle prohvetiks.
2Sina räägi kõik, mida ma sind käsin, ja su vend Aaron rääkigu vaaraole, et ta laseks Iisraeli lapsed oma maalt ära minna.
3Aga mina teen kõvaks vaarao südame ja teen palju imetegusid ja tunnustähti Egiptusemaal.
4Vaarao ei kuula teid, aga mina panen oma käe Egiptuse vastu ja viin oma väehulgad, oma rahva, Iisraeli lapsed Egiptusemaalt välja suurte nuhtluste abil.
5Ja Egiptus peab tundma, et mina olen Issand, kui ma sirutan oma käe Egiptuse kohale ja viin Iisraeli lapsed nende keskelt välja!”
6Ja Mooses ja Aaron tegid nõnda; nagu Issand neid oli käskinud, nõnda nad tegid.
7Mooses oli kaheksakümmend aastat vana ja Aaron oli kaheksakümmend kolm aastat vana, kui nad vaaraoga rääkisid.
Aaroni kepp
8Ja Issand rääkis Moosese ja Aaroniga, öeldes:
9„Kui vaarao räägib teiega ja ütleb: Tehke mõni tunnustäht!, siis ütle Aaronile: Võta oma kepp ja viska vaarao ette, siis see muutub maoks!”
10Siis Mooses ja Aaron läksid vaarao juurde ja tegid nõnda, nagu Issand oli käskinud. Aaron viskas oma kepi vaarao ja ta sulaste ette ja see muutus maoks.
11Aga vaaraogi kutsus targad ja nõiad, ja Egiptuse võlurid tegid oma salakunstidega ka sedasama:
12igaüks neist viskas oma kepi maha ja need muutusid madudeks; aga Aaroni kepp neelas nende kepid ära.
13Ja vaarao süda jäi kõvaks ja ta ei kuulanud neid, nagu Issand oli öelnud.

Küsi Jumalalt, kas on alasid kus su süda on muutunud kõvaks (1Pt 5:5).

See lühike lõik on nagu avamäng järgnevale suurele muusikateosele; neis vähestes salmides kõlavad järejst mitmed suured teemad. Tekib küsimus: kus asun mina oma esiisade, sugulaste, perekonna ja laste mitmetahulises loos (2Ms 6:13-27)? Kui vana ma olen (2Ms 7:7) ja millised on mu tunded enda praeguse eluperioodi suhtes? Peatselt on algamas titaanide võitlus; Aaronil ja vaarao maagidel on seal oma osa, kuid peamine võitlus käib Moosese ja vaarao vahel. Nende kahe mehe taga, toimub aga tegelik võitlus Issanda ja Egiptuse jumalate vahel (2Ms 12:12). Pane tähele, et vaatamata Moosese jätkuvale sõnaahtrusele järgivad Mooses ja Aaron Jumala juhiseid täht-tähelt (2Ms 7:6 ja 2Ms 7:10;  2Ms 6:29). Taas pean endalt küsima, kas minagi olen Jumala juhtnööre üksikasjadeni järginud ( Mt 5:18)?

Loen seda lõiku mitu korda, ning hakkan nägema teksti võtmesõnu, mida kohtame ka hiljem. Mõnikord nimetatakse järgnevaid sündmusi “nuhtlusteks” või “loodusõnnetusteks”, ning  tõesti, nii maa, kui ka kõik egitplased saavad vaarao põikpäisuse tõttu rohkelt kannatada. Mina aga märkan, et tekstis kasutatakse tegelikult ka sõnu “tunnustähed” ja “imeteod”. Toimuvad sündmused iseenesest on loomulikud (looduslikud), kuid “nende kohutav intensiivsus, kontsentreeritud jõud, kõige enam aga see, et Iisraeli rahvast kaitstakse kõikide nende tagajärgede eest - on märk Jumala sihtotstarbelisest ja kõrgeimast ettehoolest.

Sõna “kohtumõistmine” tuletab meelde, et Jumal on nii Kohtunik kui ka Päästja; sõna “ “väehulgad” meenutab mulle, et meie Jumal on “väehulkade Issand”. Jumal sirutab kohtumõistmises oma käsivarre Egiptuse üle ning Ta sirutab oma käe ühtlasi selleks, et tuua iisraeli rahvas turvalisse paika. 

Viimaks, sõna “madu” ei tähenda siin tavalist või mingit aias elutsevat ussi; seda sõna on mujal tõlgitud ka kohtuavaks ja suureks maoks, lohemaoks, “kaose koletiseks”. Järgnevate tunnustähtede mõju sarnaneb loodu tükkhaavalt laiali lammutamisele, otsekui loomisprotsess oleks tagurpidi pööratud. Vaarao võluritest kaaskond teeb tunnustähe järele; kuid Aaroni kepp neelab nende kepid nagu tsunami (Ps 69:15)

 
Palveta, et su süda võiks jääda pehmeks ning vastuvõtlikuks Jumala häälele. Kas peaksid kusagil kurssi muutma?

Selle kommentaari autor: Howard Peskett