Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ta jääb kindlaks oma sõnale.

Reede, 3. Veebruar 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 9:1-12

Loomakatk
1Siis Issand ütles Moosesele: „Mine vaarao juurde ja räägi temale: Nõnda ütleb Issand, heebrealaste Jumal: Lase mu rahvas minna ja mind teenida!
2Sest kui sa keelad neid minemast ja pead neid veel kinni,
3vaata, siis on Issanda käsi su karja peal, kes on väljal: hobuste, eeslite, kaamelite, veiste, lammaste ja kitsede peal väga raske katkuga.
4Aga Issand eraldab Iisraeli karja ja egiptlaste karja, ja Iisraeli laste omadest ei sure ühtainsatki.”
5Ja Issand määras aja, öeldes: „Homme teeb Issand seda siin maal.”
6Ja Issand tegi järgmisel päeval nõnda, ja egiptlaste kogu kari suri, ent Iisraeli laste karjast ei surnud ühtainsatki.
7Ja kui vaarao läkitas vaatama, ennäe, siis ei olnud Iisraeli karjast surnud ühtainsatki. Aga vaarao süda jäi kõvaks ja ta ei lasknud rahvast minna.
Paised
8Siis Issand ütles Moosesele ja Aaronile: „Võtke endile mõlemad pihud täis sulatusahju tahma ja Mooses puistaku seda vaarao silma ees vastu taevast.
9See muutub siis tolmuks üle kogu Egiptusemaa ning inimestele ja loomadele kogu Egiptusemaal tulevad mädavillideks arenevad paised.”
10Ja nad võtsid sulatusahju tahma ning astusid vaarao ette; Mooses puistas seda vastu taevast ja see muutus mädavillideks arenevaiks paiseiks inimestel ja loomadel.
11Ja võlurid ei suutnud seista Moosese ees paisete pärast, sest paised olid võlureil ja kõigil egiptlastel.
12Aga Issand tegi kõvaks vaarao südame ja too ei kuulanud neid, nagu Issand oli Moosesele öelnud.

Kelle ajagraafiku järgi sina töötad? Kas Jumal tahab sulle midagi öelda su prioriteetride või ajagraafiku kohta?

Mooses ja Aaron on kasutanud oma saua, nad on sirutanud oma käed välja (4Ms 20:8-12) ja nüüd, loomakatku ajal, tuleb neil usaldada vaid sõna jõudu. Järgmise nuhtluse jaoks laseb Jumal neil näidelda prohvetliku draama (Hs 4). Hoidu rutiinsest tehnikast nii palves kui teenistuses! Harjumused on abiks, kuid jäigad tehnikad võivad Vaimu halvata.

Näeme, et vähemalt esimeste nuhtluste puhul olid Egiptuse targad suutelised neid kordama. Oluline on aga see, et nad ei olnud võimelised kordama Jumala vabastust. Ainult Mooses suutis seda eestpalve kaudu. Nii on ka täna kergem teha kahju, kui inimesi sellest vabastada. Kahju on tegemas mitmed jõud ning Jumal võib neid isega kasutada või lubada neil tegutseda, et oma otsust täide viia. Kuid Jumal üksi saab vabastada.

Nuhtluste suurenev karmus ei näita ainult Jumala hämmastavat väge, vaid ka Tema kannatlikkust ja armu. Nii, nagu Mooses ütles – Jumal oleks selleks hetkeks võinud hävitada igasuguse vastuseisu, kuid suurendades survet aeglaselt, annab Ta selle asemel mitmeid võimalusi meeleparanduseks (Am 4:6-12; 2Pt 3:9; Ilm 9:20-21).

Egiptuse juhtide vastuseis mureneb järk-järgult, kui ilmnevad märgid, et mõned neist kuulavad Moosest. Mooses peegeldab Jumala kannatlikkust. Ta teab, et vaarao meeleparandushood on lühikesed, kuid siiski hoiab ta ukse avatud. Ainult Jumal saab määrata aega, mil meeleparanduse võimalused on möödas ning otsus peab täide saadetama.

 
“… siis ma lasen homme sadada väga rasket rahet…” (s18) – ja ta lasi! “Issand, aita mul usaldada sinu lubadusi.”

Selle kommentaari autor: John Fieldsend