Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Üle kõigi ootuste

Neljapäev, 4. Mai 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 11:1-10

Esmasündinuile kuulutatakse surma
1Siis Issand ütles Moosesele: „Veel ühe nuhtluse ma saadan vaaraole ja Egiptusele: pärast seda ta laseb teid siit ära minna. Kui ta lõppeks laseb minna, siis ta otse ajab teid siit ära.
2Räägi nüüd rahva kuuldes, et iga mees küsiks oma naabrilt ja iga naine oma naabrinaiselt hõbe- ja kuldriistu!”
3Ja Issand andis rahvale armu egiptlaste silmis; ka oli Mooses väga suur mees Egiptusemaal vaarao sulaste ja rahva silmis.
4Ja Mooses ütles: „Nõnda ütleb Issand: Keskööl ma lähen läbi egiptlaste keskelt:
5Egiptusemaal peavad surema kõik esmasündinud, aujärjel istuva vaarao esmasündinust kuni käsikivitaguse teenija esmasündinuni, samuti kõik kariloomade esmasündinud.
6Siis on kogu Egiptusemaal suur hädakisa, millist ei ole olnud ja millist ei tule enam.
7Aga ühegi Iisraeli lapse vastu ei liiguta koergi oma keelt, ei inimese ega karilooma vastu, et te teaksite, et Issand teeb vahet Egiptuse ja Iisraeli vahel.
8Siis tulevad kõik need sinu sulased alla minu juurde ja kummardavad mind, öeldes: Mine ära, sina ja kogu rahvas, kes su kannul käib! Ja seejärel ma lähen.” Ja ta läks ära vaarao juurest vihast õhetades.
9Aga Issand ütles Moosesele: „Vaarao ei võta teid kuulda, et Egiptusemaal sünniks rohkesti mu tunnustähti.”
10Ja Mooses ja Aaron tegid kõik need tunnustähed vaarao ees. Aga Issand tegi kõvaks vaarao südame ja too ei lasknud Iisraeli lapsi oma maalt ära minna.

„Mida silm ei ole näinud ega kõrv kuulnud ja mis inimsüdamesse ei ole tõusnud - selle on Jumal valmistanud neile, kes teda armastavad.” (1Kr 2:9) Mõeldes kõigele, mida Jumal sinu heaks teinud ja tõotanud on teha, luba oma südamest tõusta tänul ja kiituslaulul Tema poole.
Oled sa kunagi vaadanud filmi, nagu nt Schindleri nimekiri, kus sa oled samaaegselt nii täiesti šokeeritud ja murtud selles kujutatud kohutava ülekohtu ja kurjuse tõttu, kui ka sügavalt julgustatud ja täidetud lootusega nähes seda armastust ja hoolimist, mis nendes olukordades on esile kerkinud? Lugedes seda peatükki võime läbi elada midagi sarnast. Vaarao julma tagakiusu oli kohutav taluda, kuid 21. saj. lugejad tunnevad paratamtult kaasa ka kõigile, kelle esmasündinud tapeti. Siinkohal on oluline meeles pidada, et Iisraeli rahva pääsemine Egiptusest oli määrava tähtsusga osa teekonast, mis lõpuks viis potentsiaalselt igavese päästeni nii Iisraeli kui Egiptuse rahvaile ühtemoodi.
Vaarao oli järjekindlalt keeldunud kuulamast ja järjekindlalt keeldunud laskmast Iisraeli rahval minna - isegi vaid kolmepäevasele palverännakule, et teenida oma Jumalat. Ta süda oli kindlasti paadutatud. Mõnikord väidetakse isegi, et kui Jumal oli see, kes vaarao südame paadutas, siis oli see vaarao suhtes täiesti ebaõiglane, et tema ja ta rahvas kõiki neid nuhtlusi taluma pidid, kuid sellisel viisil mõeldes ei mõista me tegelikult asja tuuma. Nendes peatükkides võime lugeda seitse korda, et Jumal tegi vaarao südame kõvaks ja kolm korda, et vaarao tegi ise oma südame kõvaks. Rm 1:24-26 räägib meile sellest, et Jumal on "andnud nemad nende südame himudes rüvedusse". On olemas piir, millest üle minnes Jumal lubab esile tulla Temale mitte kuuletumise vältimatutel tagajärgedel. Veendumus Jumala suveräänsusest juhtis Piibli erinevaid autoreid sageli kirjeldama Jumala tegutsemist isegi peale seda, kui nad olid selgesti juba ära maininud inimeste teod ja nende tagamaad. Jumal on väga tegev meie eludes, kuid Tema osalus ei võta kunagi ära meie vastutust tegude eest, mida teeme. 
See peatükk, nagu mõne teleseriaali hooaja finaal, lõpeb suhteliselt negatiivse tooniga pinevuses, kuid pidagem meeles - järgmine hooaeg on juba tulemas!
 
Olles kogenud ise Jumala õnnistusi - mil viisil oled sina Jumala õnnistuste edasikandjaks või kanaliks?

Selle kommentaari autor: Mary Evans