Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Anna edasi

Laupäev, 6. Mai 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 12:14-36

Paasapüha söömaaja seadmine
14See päev aga jäägu teile mälestuseks ja pühitsege seda Issanda pühana: oma sugupõlvede kaupa pühitsege seda igavese seadlusena!
15Seitse päeva sööge hapnemata leiba; juba esimesel päeval kõrvaldage haputaigen oma kodadest, sest igaüks, kes esimesest päevast seitsmenda päevani sööb hapnenut, selle hing hävitatakse Iisraelist.
16Esimesel päeval olgu teil pühalik kokkutulek, samuti olgu seitsmendal päeval pühalik kokkutulek: neil päevil ei tohi teha ühtki tööd, ainult mida iga hing sööb, üksnes seda valmistage!
17Te peate pidama seda hapnemata leibade püha, sest just sel päeval ma viin teie väehulgad Egiptusemaalt välja; seepärast pidage seda päeva kui igavest seadlust teie sugupõlvedele!
18Esimese kuu neljateistkümnenda päeva õhtul sööge hapnemata leiba kuni kuu kahekümne esimese päeva õhtuni.
19Seitse päeva ärgu leidugu haputaignat teie kodades, sest igaüks, kes sööb hapnenut, selle hing tuleb hävitada Iisraeli kogudusest, olgu võõras või maa päriselanik.
20Midagi hapnenut ärge sööge, vaid kõigis oma asupaikades sööge hapnemata leiba!”
21Ja Mooses kutsus kõik Iisraeli vanemad ning ütles neile: „Minge ja võtke enestele suguvõsade kaupa talled ja tapke paasatall!
22Ja võtke iisopikimbuke, kastke kausis olevasse verre ja määrige ukse pealispuud ning mõlemat piitjalga kausis oleva verega! Ja ükski teist ärgu väljugu hommikuni oma koja uksest,
23sest Issand läheb egiptlasi nuhtlema. Aga kui ta näeb verd ukse pealispuul ja mõlemal piitjalal, siis Issand ruttab sellest uksest mööda ega lase hävitajat tulla teie kodadesse nuhtlema.
24Pidage see asi meeles: see olgu igaveseks seadluseks sinule ja su lastele!
25Ja kui te tulete maale, mille Issand teile annab, nagu ta on öelnud, siis pidage seda teenistust!
26Ja kui teie lapsed teilt küsivad: Mis teenistus see teil on?,
27siis vastake: See on paasaohver Issanda auks, kes ruttas mööda Iisraeli laste kodadest Egiptuses, kui ta nuhtles egiptlasi ja päästis meie kojad.” Siis rahvas kummardas ning heitis silmili maha.
28Ja Iisraeli lapsed läksid ning tegid; nagu Issand oli Moosesele ja Aaronile käsu andnud, nõnda nad tegid.
Esmasündinud surmatakse
29Ja see sündis keskööl, et Issand lõi maha kõik esmasündinud Egiptusemaal, aujärjel istuva vaarao esmasündinust alates kuni vangiurkas oleva vangi esmasündinuni, ja kõik kariloomade esmasündinud.
30Siis vaarao tõusis öösel üles, tema ja kõik ta sulased, ning kõik egiptlased, ja Egiptuses oli suur hädakisa, sest ei olnud ainsatki koda, kus ei olnud surnut.
31Ja ta kutsus öösel Moosese ja Aaroni ning ütles: „Võtke kätte ja minge ära mu rahva keskelt, niihästi teie kui ka Iisraeli lapsed, ja minge teenige Issandat, nagu te olete rääkinud!
32Võtke ka niihästi oma lambad ja kitsed kui veised, nagu te olete rääkinud, ja minge! Ja õnnistage ka mind!”
33Ja egiptlased käisid rahvale peale, et nad kiiresti lahkuksid maalt, sest nad ütlesid: „Me sureme kõik.”34Ja rahvas viis ära oma taigna, enne kui see oli hapnenud; neil olid nende leivakünad üleriietesse seotuina õlal.
35Ja Iisraeli lapsed olid teinud Moosese sõna järgi ning olid palunud egiptlastelt hõbe- ja kuldriistu ning riideid.
36Issand oli rahvale armu andnud egiptlaste silmis ja need nõustusid; nii nad riisusid egiptlasi.

Mis traditsioone antakse edasi sinu perekonnas? Paasapüha pidamise traditsioonis juudi peredes on koht ka lastel, kelle osa on küsida selle püha tähenduse kohta - selleks et Jumala päästeplaani selgitus võiks olla edasi antud põlvest põlve. Kuidas annad sina edasi oma usku Jeesusesse?
Juutide väljaränne Egiptuse orjusest, koos paasatalle verega ning Punasest Merest läbiminekuga, on sümbolid, mis omavad väga suurt sisulist kaalu, et võiksime mõista oma päästet patu orjusest läbi Jeesuse vereohvri, ning meie ristimine kinnitab selle meie reaalsuseks. Seetõttu on väga oluline neid lugusid süvitsi mõista.
 
Selles peatükis on väga suur rõhk hapnemata leival. Salm 34 annab Iisraeli laste lahkumise kiirusest selle pildi - isegi pärmil polnud aega, et taignas mõjuma hakata. Kuid kindlasti peab selleks veel mõni põhjus olema? Lõppeks - oli olnud aega, et küpsetada ja süüa paasatall. Paljudest seletusest, mida selle kohta on pakutud, on ehk kõige kasulikum mõte värskusest - nad olid värsket, uut elu alustamas rahvana. Nad olid täielikult maha jätmas oma minevikku, põletades kõik sillad, minnes edasi Jumalaga, mitte hoides kinni möödunud aegadest. 
Jeesus ütles, et "Ükski, kes on pannud käe adra külge ja siis vaatab tagasi, ei kõlba Jumala riigile!” (Lk 9:62). On su elus midagi, mis võib olla mõjumas vana pärmina? Midagi, millest peaksid lahti laskma, et järgida Jumala juhatust usaldavalt?
Samal ajal, on Iisraeli rahvale antud käsuks määrida oma maja ukse pealispuud ja mõlemaid piitjalgu paasatalle verega ja püsida majas, selle kaitsvas varjus (s 22). Välja minna tähendaks enese suurde hädaohtu panemist. Neile on antud käsuks pidada meeles seda ööd, regulaarselt tähistada selle aastapäeva, et pidada meeles kuidas Jumal nad päästis (s 14, 24-27). 
Pea meeles, pea meeles... See verb "meeles pidama" esineb Vanas Testamendis kõvasti üle 200 korra (A. Motyer, "The Message of Exodus", IVP, 2005, p144). Kristlased, nagu ka Iisraeli rahvas, on kutsutud meeles pidama oma pääste keskseid tõdesid. Ka Peetrus rõhutab seda - isegi surmasuus on tema peamine mure see, et ta lugejad mäletaksid, mida ta neile Jeesuse kohta on õpetanud (2Pt 1:12-15). Ka Issanda surma mälestamise teenistustel me peame meeles risti, millel Paasatall ise suri (Lk 22:19) - ja me peame püsima Tema vere kaitse all. See oli tõepoolest pöördepunkt. Jumal tegustes, vaarao reageeris. Lava oli valmis pandud lahkumiseks ja vabaduseks.
Paludes Meie Isa palvet, palume me andestust. Jumal kuuleb ja vastab. Kas on ka sinul lugu andestusest ja lunastusest, mida jagada? Palu Jumalalt võimalust jagada oma lugu järgmise põlvkonnaga.

Selle kommentaari autor: Vivien Whitfield