Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumalast juhitud

Kolmapäev, 10. Mai 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 13:17-22

Pilve- ja tulesammas rahva ees
17Aga kui vaarao oli lasknud rahva minna, siis ei viinud Jumal neid mööda vilistite maa teed, kuigi see oli ligem, sest Jumal mõtles, et sõda nähes rahvas kahetseb ja pöördub tagasi Egiptusesse,
18vaid Jumal laskis rahva pöörduda kõrbeteed Kõrkjamere poole; ja võitlusvalmilt läksid Iisraeli lapsed Egiptusemaalt välja.
19Ja Mooses võttis enesega kaasa Joosepi luud, sest tema oli Iisraeli lapsi vandega kohustanud, öeldes: „Jumal hoolitseb kindlasti teie eest. Siis viige ka minu luud siit enestega kaasa!”
20Ja nad läksid teele Sukkotist ning lõid leeri üles Eetamisse, kõrbe äärde.
21Ja Issand käis nende ees, päeval pilvesambas juhatamas neile teed, ja öösel tulesambas, andes neile valgust, et nad said minna päeval ja öösel.
22Ei lahkunud pilvesammas päeval ega tulesammas öösel rahva eest.

Millised on siiamaani sinu usuteekonna põhipunktid? Kas sellel teekonnal oli selge algus või tulid sa usule tasapisi, järk–järgult? Milliseid raskusi oled sa pidanud sellel teekonnal ületama? Oled kohanud kahtlusi? Tähistanud võite? Saanud ilmutusi tõest? Kuidas on Jumal sind juhtinud?
"See maailm ei ole minu kodu, ma olen siin vaid reisija, kes on teinud vahepeatuse." Mida see sinu jaoks tähendab? Jumal on väga teadlik inimpsühholoogiast ja tunneb seda põhjalikult.Ta teab, millal meid testida, aga Ta teab ka seda, kui me ei ole veel testideks valmis. Võibolla just sellepärast ei anta meile tihti otseseid juhiseid, sest vahel peab Jumal meid juhtima väga suure ringiga. Otsetee vilistide maale oli väga tugevalt valvatud egiptlaste poolt, seega, viis Jumal Israeli rahva läbi salajase “kõrbetee”(s 18)    
 
See maa aga ei olnud niivõrd kõrb kui pigem karjakasvatajate maa, mis asus kuskil Niilusest idapool ja tema täpne asukoht pole siiamaani päris selge. Aga nad läksid ja olid valmis lahinguks (kuigi nad võisid välja näha nagu hulk põgenenud orje. võibolla oli ka nende relvastus mõeldud vaid kariloomade kaitsmiseks metsloomade eest). Nad olid valmis kandma Joosepi mumifitseeritud keha tagasi tema kodumaale, et ta sinna matta (1Ms 50:26). Hoolimata sellest, et Joosep oli olnud edukas ja väga kõrgel positsioonil Egiptuses, ei pidanud ta seda kunagi oma tõeliseks koduks (Hb 11:22 ja Jo 24:32). Seega Jumal juhatas neid samm–sammult edasi. Kõige tõenäolisemalt kulges teekond Siinaist lõunasse ja sealt põhjasuunal Kadeshi poole - marsruut, mis hõlmas endas ka Punase mere põhjapoolset osa. Pilvesammast ja tuld seostatakse sageli Jumalaga, kui sümbolid Tema ligiolust, nii Vanas kui Uues Testamendis (nt. 2Ms 19:16–18; Mt 17:5; Ap 1:9) - Jumala ligiolu ja Tema suveräänsus olid nende kaudu väga näitlikult esile toodud.
Tuleb sul meelde mõni ringiga sihtkohta jõudnud Jumala juhatus su elus? Mis antud ajahetkel tundus väga segadusseajav, kuid tagantjärele vaadates oli selgesti näha Jumala ettekavatsetud plaan ja hoolitsus kõige sees, mis juhtus? Võibolla midagi sellist on hoopis su praegune olukord. Oled sa teekonna jaoks nii hästi valmis, kui võimalik - teades, et Jumala ligilu sind alati edasi on juhtimas?
Kasuta ülistuslaulu "Sinu ligiolus" täna selleks, et tänada Jumalat Tema ligiolu eest sinuga alati, tuletada ja hoida seda endal meeles ning kuulutada Tema väge ja valitsust oma elu ja olukordade üle alati.

Selle kommentaari autor: Vivien Whitfield