Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Teeniv süda

Reede, 9. Märts 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 13:12-20

Jeesus peseb jüngrite jalgu
12Kui ta nüüd nende jalad oli pesnud ja oma kuue võtnud ning jälle lauda asunud, ütles ta neile: „Kas te saate aru, mida ma olen teile teinud?
13Te hüüate mind „Õpetaja” ja „Issand”, ja seda te ütlete õigesti, sest see ma olen.
14Kui nüüd mina, Issand ja Õpetaja, olen teie jalgu pesnud, siis tuleb teilgi pesta üksteise jalgu,
15sest ma olen teile andnud eeskuju, et teiegi teeksite nõnda, nagu mina olen teile teinud.
16Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, ei ole teener suurem kui ta isand ega saadik suurem kui see, kes tema on saatnud.
17Kui te seda teate, siis olete õndsad, kui nõnda ka teete.
18Ma ei ütle seda teie kõikide kohta. Mina tean, keda ma olen valinud. Kuid Kiri peab minema täide: „See, kes minu leiba sööb, on pöördunud minu vastu.”
19Ma ütlen teile seda juba praegu, enne kui see sünnib, et kui see sünnib, te usuksite, et mina olen see.
20Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, kes võtab vastu selle, kelle mina saadan, see võtab vastu minu, aga kes võtab vastu minu, see võtab vastu tema, kes on minu saatnud.”

Johannes oli juba üsna eakas, kui ta oma evangeeliumi kirjutas. Kuid ta mäletas üksikasjalikult kõike, mida sisaldasid viimased veedetud tunnid koos Jeesusega. Nelja evangelisti hulgast on ainult tema jäädvustanud meile loo sellest, kuidas Jeesus pesi jüngrite jalgu.

Jeesuse ajal pesti söömaajaks majja kogunenud külalistel lugupidamise ja külalislahkuse märgiks kõigepealt jalad. Inimesed kandsid sandaale, aga tänavad Palestiinas, kus tavaliselt märtsist oktoobrini vihma ei sadanud, olid väga tolmused.

See, et Jeesus oma jüngrite jalgu pesi, ei olnud juhuslik. Loetud kirjakohast leiame ka Jeesuse selgituse sellele teole. Salme 14-15 võiks muidugi tõlgendada ka nii, et enne armulauale minekut peame üksteise jalgu pesema. Ega see ju keelatud ei ole. Aga Jeesus mõtles kahtlemata hoopis enamat: Ta pidas silmas meie südamehoiakut ja eluviisi lähedaste suhtes. Jumal aidaku meil näha erinevaid võimalusi üksteisel “jalgu pesta”!

Jalgade pesemist ei seadnud Jeesus ka uueks vaimulikuks talituseks, vaid õpetas oma jüngritele sümboolse puhastusteo kõrval, praktilise eeskuju kaudu üksteise teenimise tähtsust.

Salmides 18-20 juhib Jeesus oma jüngrite tähelepanu enesevaatlusele. Meilegi on  oluline teada, kui väga tähtsustab  Jeesus inimese vaba valikut. Isegi mis tahes prohvetikuulutused ei saa vähenda meie isiklikku vastutust, kui oleme teinud oma valikuid, olles teadlikud tagajärgedest, mida meie otsus põhjustab. Samamoodi ei vähenda Jeesus ka oma äraandja vastutust. Ja ometi valis Ta ka tema ja teenis ka teda võrdselt teistega.

 
Jumal laseb tõesti päikest paista nii heade kui kurjade üle.

Selle kommentaari autor: APÜ