Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Erinevad vastused

Reede, 20. Aprill 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 10:1-21

Iisrael ja Jumala õigus
1Vennad, minu südamesoov ja eestpalve Jumala poole Iisraeli laste eest on, et nad pääseksid.
2Ma tunnistan neile, et neil on indu Jumala suhtes, kuid mitte tunnetuse kohaselt;
3sest nad ei mõista Jumala õigust ning, püüdes kehtestada oma õigust, ei ole alistunud Jumala õigusele.
4Sest Seaduse lõpp on Kristus, õiguseks igaühele, kes usub.
5Sest Mooses kirjutab Seadusest tuleneva õiguse kohta: „Inimene, kes seda teeb, jääb elama selle kaudu.”
6Ent õigus, mis tuleb usust, ütleb: „Ära ütle oma südames: Kes läheb üles taevasse? - see tähendab Kristust alla tooma,
7või: Kes läheb alla sügavusse? - see tähendab Kristust üles tooma surnuist.”
8Kuid mida see siis ütleb? „Sõna on su lähedal, sinu suus ja su südames.” See on ususõna, mida me kuulutame.
9Kui sa oma suuga tunnistad, et Jeesus on Issand, ja oma südames usud, et Jumal on ta üles äratanud surnuist, siis sind päästetakse,
10sest südamega usutakse õiguseks, suuga aga tunnistatakse päästeks.
11Sest Pühakiri ütleb: „Ükski, kes usub temasse, ei jää häbisse.”
12Ei ole ju erinevust juudi ja kreeklase vahel, sest seesama Issand on kõikide Issand, rikas kõikide heaks, kes teda appi hüüavad.
13Sest igaüks, kes hüüab appi Issanda nime, päästetakse.
14Kuidas nad siis saaksid appi hüüda teda, kellesse nad ei ole uskunud? Aga kuidas nad saaksid uskuda sellesse, kellest nad ei ole kuulnud? Kuidas nad saaksid kuulda ilma kuulutajata?
15Kuidas aga saadaks kuulutada, kui ei olda läkitatud? Just nagu on kirjutatud: „Kui kaunid on nende jalad, kes kuulutavad head rõõmusõnumit.”
16Siiski mitte kõik ei ole saanud kuulekaks evangeeliumile. Sest Jesaja ütleb: „Issand, kes on uskunud meie kuulutust?”
17Järelikult, usk tuleb kuulutusest, kuulutus aga Kristuse sõna kaudu.
18Kuid ma küsin: Kas nad ei ole siis kuulnud? Muidugi on, sest: „Kogu maale on kostnud nende hääl ja ilmamaa äärteni nende sõnad.”
19Kuid ma küsin: Kas Iisrael ei ole aru saanud? Mooses ise ütleb esimesena: „Ma teen teid kiivaks nende peale, kes ei ole rahvas, ja teen teid vihaseks mõistmatu rahva peale.”
20Jesaja aga ütleb julgemalt: „Minu leidsid need, kes mind ei otsinud, ma sain avalikuks neile, kes minu järgi ei küsinud.” 21Aga Iisraeli kohta ta ütleb: „Kogu päeva olen ma sirutanud oma käsi sõnakuulmatu ja vasturääkiva rahva poole.”

“Jeesus, sina oled Issand. Mina usun, et sa surid ning tõusid surnuist tagasi ellu. Ja ma tean, et sa oled mind päästnud.”

Paulus jätkab Vana Testamendi tekstide suure "gobelääni" kudumist selleks, et uurida mõistatust “ õigusest, mis tuleb usust.” (Rm 9:30, Rm 10:6) - mille osaliseks ka paganad on nüüd saanud. Pauluse “gobeläänis” jookseb see teema kirka värvina läbi terve Rooma kirja (Rm 1:17) Õigsus võib viidata Jumalat iseloomustavale omadusele, aga ka Jumala õiglasele toimimisele, Tema ustavusele mida kogetakse. Kui rakendada seda mõistet inimeste keskselt, siis väga tihti nähakse siin inimese seisukorda Jumala ees, kuid see võib tähendada ka õiget eluviisi ning tegutsemist, mis tuleneb õigest eluhoiakust.

Iisraeli sõnakuulmatuse taustal tunduvad Jumala teod üllatavatena. Ühelt poolt ei saa Jumala pühadus tolereerida kurjust ilma, et selle üle kohut mõistetaks. Teisalt, just Jumala pühadusest tuleneb see, et Ta jääb ustavaks oma valitud rahvale, ning mingil müstilisel viisil taastab nad nende õigesse positsiooni. Paulus toetub siin Jesaja raamatu 8. ja 28. peatükile - rääkides nurgakivist, mille Jumal asetab Siionisse ja mis on aluseks Jumala ülesehitustööle, aga samas ka komistuskivi, kui Iisrael jätkab vastupanu Jumala armule.

Ja nüüd on Jeesus see nurgakivi, Jumala uuendustöö vundament, ühtlasi aga ka komistamise koht Jumala valitud rahvale.

Kuigi tundub, et Mooses suhtub käsuseadusesse positiivselt (3Ms 18:5), tõlgendab Paulus seda Jesajast (Js 28:13) lähtudes teisel viisil: kui Jumala käsud ja seadmised muutuvad eesmärgiks iseeneses, ja neid ei nähta enam Jumala armu vahendajatena - saavad neist lihtsalt reeglid, mis saavad inimestele komistamise lõksuks. Tegelikult osutab Paulus 5Ms 30. peatükile viidates, et Iisraeli taastamine Jumala poolt on kogu aeg olnud miski, mida tuleb lihtsalt vastu võtta ning millele vastata usus ja usalduses. Ja see kaua igatsetud taastamine on nüüd kättesaadav Jeesuses; Tema on Issand, Iisraeli Jumal, kelle nime me appi hüüame sellel lõpuajal (Joel 2:28-32; vrdl Ap 2:21). Need aga,  kes kuulutavad sellist pääste - ja rõõmusõnumit, nagu tegid ka Mooses (vt 5Ms 32:21) ja Jesaja (Js 65:1-2), kogevad ka tänapäeval vastuseks vägagi erinevaid reaktsioone.

 
Pane kirja mõne inimese nimed, keda kohtad sageli ning kes sinu teada veel ei tunne Jeesust. Mõtle, millised võimalused võiksid sul olla rääkida neile sellest, mida ja miks sa usud ning palveta et nad võiksid selle läbi hakata uskuma.

Selle kommentaari autor: Ian Paul