Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ei mingit hukkamõistmist

Teisipäev, 3. Juuli 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 3:13-21

Jeesus kõneleb Nikodeemosega
13Ja ometi ei ole keegi läinud üles taevasse peale Inimese Poja, kes on tulnud taevast alla.
14Ja nõnda nagu Mooses ülendas kõrbes vaskmao, nõnda peab ülendatama Inimese Poeg,
15et igaühel, kes usub, oleks temas igavene elu.
16Sest nõnda on Jumal maailma armastanud, et ta oma ainusündinud Poja on andnud, et ükski, kes temasse usub, ei hukkuks, vaid et tal oleks igavene elu.
17Jumal ei ole ju läkitanud oma Poega maailma, et ta kohut mõistaks maailma üle, vaid et maailm tema läbi päästetaks.
18Kes temasse usub, selle üle ei mõisteta kohut, ja kes ei usu, selle üle on kohus juba mõistetud, sest ta ei ole uskunud Jumala ainusündinud Poja nimesse.
19Ent kohus on see, et valgus on tulnud maailma, aga inimesed on armastanud pimedust enam kui valgust, sest nende teod on kurjad.
20Igaüks, kes teeb halba, vihkab valgust ega tule valguse juurde, et ta tegusid ei paljastataks.
21Aga kes teeb tõtt, see tuleb valguse juurde, et ta teod saaksid avalikuks, sest need on tehtud Jumalas.

"Ei mingit hukkamõistu enam mulle! Jeesus ja kõik temas on minu.“ (1) Täna Jumalat selle armastuse kingi eest.

Nikodeemos on religiooni asjatundja, kuid Johannes kirjeldab teda lihtsalt kui inimest, kes tuleb Jeesuse juurde. Ta pöördub Jeesuse poole sõnadega, mida ta tunneb: rabi, õpetaja. Me võime vaid oletada, mis tal meeles mõlkus.

Miks hakkas Jeesus rääkima uuestisündimisest veel enne, kui Nikodeemos sai üldse midagi küsida? Sõna "sest" 16. salmis näitab, et evangeeliumi autor hakkab nüüd selgitama, mis just oli juhtunud. Nikodeemos on taibanud, et Jeesus on pärit Jumala juurest (s 2). Üks küsimus, mis võis tekkida, oli, et mis eesmärgil ta saadeti? Salm 16 on selge vastus. Ta on saadetud, sest Jumal armastab mitte ainult juute, vaid kogu maailma. Ta ei ole saadetud selgitama ega täiendama seadusi, mis teevad juutidest pühad inimesed, et tugevdada erinevust nende vahel, kes on "sees" ja kes on "väljas", vaid et pakkuda elu kõigile.

Teine võimalus oleks, et Jumal saatis Jeesuse maailma, et õpetada käsuseadust ja seetõttu ka inimesi hukka mõistma (2). Õpetus - doktriin või seadus - kipub esile tootma kaks reaktsiooni neis, kes on selle vastu. Mõned arvavad, et nad järgivad seda, ja selle tulemuseks on enda õigemaks pidamine ja teiste hukkamõistmine. Teised saavad aru, et nad ei suuda seadust järgida, ja tunnevad end süüdi. Koraan kujutab prohveteid inimestena, kes saadeti kuulutama Jumala suveräänsust ja õpetama tema seadusi. Nende õpetus jagab kuulajad kaheks: uskmatud, kes hävitatakse, ja usklikud, kes jäävad alles. Moslemid, kes arvavad, et on vastu võtnud prohvetlikud sõnumitoojad, tunnevad end sageli süüdi, sest nad ei pea seadusi ega tunne end õigete ja teisi valedena. Koraan, nagu Jh 3:18-20, tunnistab, et paljud südamed on lukus Jumala ees (3), samas üritavad end hoida lahti muudele üleskutsetele, tõotustele ja ähvardustele. Tänane kirjakoht on hea uudis iga religiooni usklikele: me ei saa pidada Jumala seadusi, kuid me ei sünni uuesti. Jumala armastus Kristuses avab suletud südamed.

 
Ütle kellelegi täna, kuidas Jumala armastus Kristuses tegi su südame lukust lahti.

1 Charles Wesley, 1707–88, And can it be 2 Kreeka keeles "krino" tähendab kas "kohut mõistma" või "süüdi mõistma" (3:17) 3 Suura 47:24; 63:3; vrd 7:100; 17:46

 

Selle kommentaari autor: Ida Glaser