Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Usu kaitseks

Kolmapäev, 29. Mai 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Hb 12:18-29

Hoiatus tõrkumise eest
18Teie ei ole astunud käega katsutava ja tules põleva mäe ligi, ei sünguse, ei pimeduse, ei raju,
19ei pasunahääle ega niisuguse kõne kõla juurde, mille kuuljad palusid, et sellele ei lisataks ühtegi sõna;
20sest nad ei suutnud kanda seda korraldust: "Kui ka loom peaks puutuma mäe külge, siis visatagu ta kividega surnuks!";
21ja see vaatepilt oli nii õudne, et Mooses ütles: "Ma olen kabuhirmus ja värisen!" -
22vaid teie olete tulnud Siioni mäe juurde ja elava Jumala linna, taevase Jeruusalemma juurde ja kümnete tuhandete inglite juurde,
23esikpoegade koguduse juurde, kes on kirja pandud taevas, ja Jumala, kõikide kohtumõistja juurde, ja täiuslikuks saanud õigete vaimude juurde,
24ja uue lepingu vahemehe Jeesuse juurde, ja piserdamisvere juurde, mis kõneleb paremini Aabeli verest.
25Vaadake, et teie ei tõrgu kõnelejat kuulamast! Sest kui ei pääsenud maa peal pakku need, kes tõrkusid kuulamast sõnatoojat, siis palju vähem pääseme meie, kui me pöörame selja temale, kes on taevaist.
26Tollal pani tema hääl kõikuma maa, aga nüüd on ta tõotanud: "Veel kord panen ma värisema mitte üksnes maa, vaid ka taeva!"
27Sõnad "veel kord" näitavad kõigutatavate kui loodud asjade muutumist, et püsiksid kõigutamatud.
28Olgem siis tänulikud, et me saame kuningriigi, mis ei kõigu, ja teenigem seepärast Jumalat talle meelepäraselt allaheitlikkuse ja aukartusega;
29sest meie Jumal on neelav tuli!

Kuidas kirjeldaksid oma tundeid tuleviku suhtes? Mis annab sulle suurima kindluse?

 

Oma raamatus “The Case for faith” (Usu kaasus), uurib Lee Strobel mitmeid kõige raskemaid väiteid kristluse vastu ning leiab, et on täiesti võimalik omada ehtsat usku hoolimata kaasaja maailma väljakutsetest ning raskustest. Teatud mõttes teeb heebrealaste kirja autor sedasama kirja 11. ja 12. peatükis, rajades kaitset usu ründajate vastu. Tänases tekstis lõpetab ta omapoolse argumenteeringu, võrreldes ning vastandades omavahel vaimulikus tähenduses kahte mäge.

Siinai mägi (s 18-21) oli koht kus Mooses sai Jumalalt käsuõpetuse. Kuigi see väga dramaatiline ja ajalooline sündmus rajas erilise suhte Jumala ning Tema rahva vahele, kaasnes sellega ka hirm, isegi Moosese südames (s 21). Vastandina, on Siioni mägi (s 22-24) see koht, kus Jumal ühel päeval kohtub oma rahvaga rõõmsas peorongkäigus (s 22) kus Jeesusel on keskne koht (s 24). Tuum on selles, et vana, käsuseadusele rajatud leping ei saa meile kuidagi anda ei taevast ega igavest elu; kuid uus leping, rajatud meie usule Jeesusesse  - saab.

Kuigi selle kirja algsed lugejad võisid end tunda väljatõugatud ning rõhutud vähemusena, kellel puudus igasugune tulevikulootus, olid nad tegelikult teel kõige varjatumasse, kindlamasse paika üldse, kõigutamatusse kuningriiki (s 28). Kaasajal veedavad paljud inimesed (sh paljud kristlased) oma elu püüdes saavutada kindlust siin maailmas. Ka mina tunnistan, et tunnen end palju kindlamalt, kui mu pangaarvel on piisavalt raha ning börsinäitajad liiguvad ülespoole, kuid just see on väär kindlus, millest kirja autor püüab meid välja ja vabaks murda. Tegelikult näeb kirja autor isegi ette globaalset kõikumist (s 25-27) ning kui vaatame mis praegu maailmamajanduses, keskkonnas, sõdades ning konfliktikolletes toimub, kogeme, et see kõikumine on juba alanud. Tõde aga on selles, et ainuke tõeline kindlus ja julgeolek tuleb sellest, et Jeesuse tõttu on meie nimed “kirjutatud taevasse” (s 23). See on kõigutamatu kuningriigi alus.

 

Stephen R Covey julgustab äriinimesi elama “silmas pidades lõppu”* Kuidas rakendub sama põhimõte sinu usus ning elus?

 

* (Running Press, 2004 2 The Seven Habits of Highly Effective People, Free Press, 1989)

 

Selle kommentaari autor: Whitney Kuniholm