Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Käsud ja keelud

Neljapäev, 30. Mai 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Hb 13:1-8

Lõpumanitsusi
1Vennaarmastus jäägu kindlaks!
2Ärge unustage külalislahkust, sest selle läbi on mõned ise seda aimamata võtnud külalistena vastu ingleid.
3Pidage meeles vange, nagu te oleksite kaasvangid, ja kurja kannatajaid, sest ka teie olete alles maises ihus.
4Kõikide juures olgu abielu au sees ja abieluvoodi rüvetamata, sest Jumal nuhtleb hoorajaid ja abielurikkujaid!
5Teie eluviis olgu rahaahnuseta; jääge rahule sellega, mis teil on, sest tema on öelnud: "Ma ei hülga sind ega jäta sind maha!"
6Nii võime julgesti öelda:
"Issand on minu abimees, minul ei ole midagi karta, mida võib teha mulle inimene?"

7Pidage meeles oma juhatajaid, kes teile on rääkinud Jumala sõna; pidades silmas nende elukäigu lõppu, võtke eeskujuks nende usk!
8Jeesus Kristus on seesama eile ja täna ja igavesti!

Issand tänan Sind, et näitad ise mulle kuidas olla Sulle meelepärane. Aita mul olla aus asjades kus pean sind veel rohkem usaldama ning sulle kuuletuma.

 

Heebrealaste kiri on suurepärane, kuid ka suurt väljakutset esitav piibliraamat. Selle keerukaid, 1.sajandi juudi mõttelaadile põhinevad väiteid on mõnikord keeruline tänapäeval rakendada, aga tänase teksti puhul, mis sisaldab kristliku elu praktilisi käske ja keelde, ei teki mingeid raskusi.

Armastus (s 1). Jeesus ütles, et see on tema järgijaid eristav tunnus. Meil võib olla kogu õige õpetus, võime viimseni pidada kõiki käske, kuid ilma armastuseta oleme ikkagi märgist mööda lasknud (1Kr 13:1).

Võõrad (s 2). Mul oli tavaks mõtiskleda, kas olen enese teadmata kohanud ingleid - kuid asja tuum on tegelikult selles, et olen ümbritsetud võõrastest ja Jumal soovib et ma sirutuksin nende poole.

Vangid (s 3). Inimesed ütlevad: “Pange nad luku taha ja visake võti minema!” - kuid Jumala Sõna ütleb, et meil tuleks kuldreeglit (Mt 7:12) rakendada ka vangisolijate suhtes.

Abielu (s 4). Mõned arvavad, et Piibli õpetus seksist on eemalepeletav - ometi on selle hoidmine üksnes abielu jaoks tee tõelise naudinguni.

Raha (s 5,6). “Ma ei armasta raha; ma lihtsalt tahaksin, et mul oleks seda rohkem.” Ükskõik kui palju sul seda on, aga kui sa ei oska sellega rahul olla, või kui  sa ei suuda oma tulevikku täiesti Jumala kätte usaldada, siis on sul liiga palju.

Juhid (s 7). Kirja autor selgitab, mida tähendab olla õige järgija. Jälgi tähelepanelikult juhtide eluviisi; võta eeskujuks nende usk, mitte nende vead.

Mitte iial ei peaks meie usu keskmes olema mistahes reeglite nimekiri. Nii nagu ka kirja autor korduvalt rõhutab: peamine on Jeesus Kristus. Käsud ja keelud on olulised, aga mitte rohkem kui on osadus ja suhe Temaga.

 
Milline neist praktilistest soovitustest puudutab sind kõige enam? Miks? Palveta oma elu selle ala pärast.

Selle kommentaari autor: Whitney Kuniholm