Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

See pole aus!

Teisipäev, 4. Märts 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 16:1-21

Nägemus seitsmest raevukausist ja seitsmest nuhtlusest
1Ma kuulsin valju häält templist hüüdvat seitsmele inglile: "Minge ja valage Jumala raevu seitse kaussi välja ilmamaa peale!"
2Esimene läks ning valas oma kausi välja maa peale, ning kurje ja tigedaid paiseid lõi inimeste külge, kellel oli metsalise märk ja kes kummardasid tema kuju.
3Teine valas oma kausi välja merre, ning see sai otsekui surnu vereks ning iga elus hing meres suri.
4Kolmas valas oma kausi välja jõgedesse ja veeallikaisse ning need muutusid vereks.
5Ja ma kuulsin vete inglit hüüdvat:
"Õige oled sina, kes oled ja kes olid ja kes tuled, sina Püha, et sa nõnda oled kohut mõistnud,

6sest nemad on valanud pühade ja prohvetite verd ning verd oled sina andnud neile juua. Nad on seda väärt."
7Ja ma kuulsin altarit ütlevat: "Jah, Issand Jumal, Kõigeväeline, tõelised ja õiged on sinu kohtumõistmised!"
8Neljas valas oma kausi välja päikese peale, ning temale anti kõrvetada inimesi tulega.
9Ja suur kuumus kõrvetas inimesi ning inimesed teotasid Jumala nime, kellel on meelevald nende nuhtluste üle, ega parandanud meelt, et teda ülistada.
10Viies valas oma kausi välja metsalise trooni peale, ning tema kuningriik mattus pimedusse ning nad närisid oma keelt valu pärast
11ning teotasid taeva Jumalat oma valude ja paisete pärast, ega parandanud meelt oma tegudest.
12Kuues valas oma kausi välja suure Eufrati jõe peale, ning selle vesi kuivas ära, et tee oleks valmis kuningatele päevatõusu poolt.
13Ja ma nägin, et lohe suust ja metsalise suust ja valeprohveti suust tuli välja kolm rüvedat vaimu otsekui konnad.
14Need ongi need tunnustähti tegevad kurjad vaimud, kes tulevad kogu ilmamaa kuningate juurde neid koguma sõtta Kõigeväelise Jumala suureks päevaks.
15Ennäe, ma tulen kui varas! Õnnis on see, kes valvab ning hoiab oma rõivaid, et ta ei käiks alasti ja et ei nähtaks tema häbi!
16Ja ta kogus nad kokku paika, mida heebrea keeles hüütakse Harmagedoon.
17Seitsmes valas oma kausi välja õhku, ning vali hääl kostis templi seest troonilt: "See on sündinud!"
18Ja sündis välke ja hääli ja kõuemürinaid ning suur maavärin, millist ei ole olnud sellest ajast, kui inimesed on elanud maa peal. See oli määratu suur maavärin.
19Ja suur linn jagunes kolmeks osaks ning paganate linnad varisesid kokku. Ja suurt Paabelit tuletati meelde Jumala ees, et Jumal annaks temale oma raevuviina karika.
20Kõik saared põgenesid ning mägesid ei leidunud enam.

Meenuta mõnd olukorda, kus sind koheldi ebaõiglaselt.

Juba väga varasest east alates õpime hüüdma: see pole aus! Meile on antud mingi sisemine teadmine, mis annab märku kui sünnib ülekohus. Me nõuame, protsetime ja pingutame õigluse nimel, ometi avastame üsna varakult, et maailm meie ümber ei ole õiglane. Nii kodus, tööl kui laiemas kogukonnas ei ole enamasti võimalik leida seda üht isikut, kes alati seisaks oodatava õigluse kehtestamise eest. Ja selliste olukordade kuhjudes, kasvab meis põlev vajadus kohtumõistmise järele, õigluse jalule seadmiseks: et kõik mis on valesti, käänataks õiguse poole ja kõik mis on hea saaks tasutud. 

Tänane piiblitekst kinnitab, et ühel päeval taastatakse õiglus ka siin maailmas. Ja see saab olema tõeline, ehtne õiglus. Inglid kinnitavad, et Jumala kohtumõistmised on “tõelised ja õiglased” (s 5,7)

16. peatüki sisu iseenesest on sünge lugemine, kuid sisaldab vaieldamatut loogikat. Hoolimata kõikidest hoiatustest ning Jumala kannatlikkusest, ei kavatse mõned inimesed iial oma teid muuta (“(nad ei) parandanud meelt”  s 9,11). Ning eelmistest peatükkidest tuttav kuri kolmainsus, kaugel igasugusest meelemuutusest, on otsustanud kogu maailma Jumalaga konflikti tõmmata (s 14,16).

Jumal ei soovi, et keegi hukkuks (s 15), kuid on suur hulk neid, kes lihtsalt ei kuula.  Jumal võib kohtumõistmist edasi lükata, et inimestele anda veel pöördumisaega, kuid vääramatult tuleb see päev, mil kurjusega tehakse alatiseks lõpparve.

 
Kui tead täna neid, kellele sünnib ülekohus, siis vii need inimesed ja olukorrad palves Jumala ette!

Selle kommentaari autor: APÜ