Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kuule ja tee

Neljapäev, 30. Aprill 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jaakobuse 1:19-27

Sõna õigest kuulamisest
19Teadke seda, mu armsad vennad! Iga inimene olgu aga kärmas kuulama, pikaldane rääkima, pikaldane vihastama.
20Sest mehe viha ei soeta õigust Jumala ees.
21Seepärast pange maha kõik rüvedus ja rohke kurjus ning võtke tasaduses vastu sõna, mis teisse on istutatud ja suudab päästa teie hinge.
22Aga olge sõna tegijad ja mitte üksnes kuuljad, pettes iseendid.
23Sest kui keegi sõna kuuleb, aga selle järgi ei tee, siis ta sarnaneb mehega, kes vaatleb oma ihulikku palet peeglist.
24Ta vaatles ennast, läks minema ja unustas varsti, missugune ta oli.
25Kes on aga kummargil vaadanud vabaduse täiuslikku seadusse ja sellesse ka jääb, ei ole unustav kuulja, vaid tegude tegija - see on õnnis oma tegemises.
26Kui keegi arvab end Jumalat teenivat, oma keelt aga ei ohjelda, siis ta petab oma südant. Selline jumalateenistus on tühine.
27Jumala ja Isa silmis puhas ja laitmatu jumalateenistus on käia vaatamas vaeslapsi ja lesknaisi nende viletsuses ja hoida iseennast maailma poolt määrimata.

Tõesti, ma ütlen teile, mida te iganes olete teinud kellele tahes mu kõige pisematest vendadest, seda te olete teinud mulle. (Mt 25:40) Kiitus sulle, mu kuningas, selle eest, kuidas sa julgustad mind teenima abivajajaid!

Tänane lõik puudutab selle kirja keskset sõnumit: vajadus Jumala Sõna kuulata ja selle järgi ka teha. Selles on väga sügav mõte. Ei saa teha seda, mis on õige, kui sellest kõigepealt aru ei saada. Seega peame me kuulama ja kuulma. Kuid me ei saa enne aru, mida Jumala Sõna tegelikult tähendab, kuni me seda rakendada püüame. Niisiis peame me tegutsema ja kuuletuma.

Jaakobus toob meile ka näiteid, kuidas võime siin mööda panna. Teatud asjad võivad meid vihastada (s 19,20). Võime libastuda amoraalsusesse (s 21). Võime lihtsalt ära unustada selle, mis on õige (s 23, 24). Mõnikord ei suuda me oma keelt ohjeldada (s 26). Mõnikord unustame oma vastutuse teiste ees (s 27). Selline käitumisviis ei aita kristlasel olla teiste ees tunnistaja. Siiski on need käitumismustrid kristlaste seas levinud.

Kahjuks on liiga sageli nii, et kuuleme küll Jumala Sõna, võibolla isegi mõtleme selle üle, kuid see ei puuduta tegelikult meie elu. Võime elada korraga kahes täiesti erinevas maailmas. Ühes me palvetame, ülistame, loeme Piiblit ja räägime kristlusest ja teises töötame, käime poes, vaatame televiisorit ja ajame äri. Ja need maailmad vaevu puutuvad omavahel kokku. Me võib-olla ei saa isegi aru, et me tegelikult Jumala Sõna oma igapäevaelus ei rakenda. Seega on Jaakobuse üleskutset olla kuuljad ja tegijad päris keeruline järgida.

Kui aga oleme pühendunud selle kaksikülesande täitmisele, siis märkame imestusega, kui suureks evangeelium muutub. See puudutab ka niisuguseid teemasid nagu õiglus, vaesuse leevendamine, poliitikas osalemine, majanduselu juhtimine. See tähendab olla hooliv leskede ja orbude suhtes, võidelda ükskõiksuse vastu, palvetada juhtide eest, tunda muret jäätmete ja looduse saastamise pärast. See kõik on osa sellest, mida me tänapäeval nimetame "terviklik misjon" - avalik tunnistus evangeeliumist. Jaakobuse jaoks on see lihtsalt "kuulamine ja tegamine".

 

Mida sa arvad, millistes valdkondades on su elu kõige vähem kristlik ja miks? Kuidas sa saaksid seda muuta?

Selle kommentaari autor: Elaine Storkey