Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Palun veel rohkem!

Neljapäev, 31. Märts 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Pt 1:22-26 ja 1Pt 2:1-3

Üleskutse pühaks eluks
22Et te olete kuulekuses tõele oma hinged puhastanud siiraks vennalikkuseks, siis armastage raugematult üksteist puhtast südamest!
23Teid pole uuesti sünnitatud kaduvast, vaid kadumatust seemnest, Jumala elava ning jääva sõna kaudu.
24Sest „kõik inimlik on kui rohi ja kogu ta hiilgus nagu rohu õieke. Rohi kuivab ära ja õieke variseb maha,
25aga Issanda sõna jääb igavesti.”
26See on aga seesama sõna, mida teile on kuulutatud rõõmusõnumina.
Elavast kivist ja pühast rahvast
1Pange siis maha kogu kurjus ja kogu kavalus ja silmakirjatsemine, kadetsemine ja mis tahes keelepeks!
2Nagu äsjasündinud lapsed igatsege vaimulikku selget piima, et te selle varal kasvaksite pääste poole,
3kui te olete tunda saanud, et Issand on helde.

Kontrast inimliku surelikkuse ning Jumala sõna igavese väe vahel ei saa olla rabavamalt väljendatud kui siin. Peetrus tsiteerib Jesajat, et kirjeldada meie maapealse elu mööduvust  - oleme nagu kõik ülejäänud loodu: me hääbume, vananeme ning sureme. Maa kosub ja täitub uuesti, kuid mitte enam meie tõttu: pigem uute põlvkondade ning tsüklite mõjul. “Uuestisündimise“ metafoor kõlab kõige taustal just seetõttu nii tugeva jõuga, et selle sisuks on maise ja sureliku elu ületamine, muutudes osaks igavesest elust, mille keskmes on Jumal.

Sellel tõel on sügavaleulatuvad tagajärjed meie omavahelisele suhtlemisele. Meil tuleb hüljata iga mõtteviis, mis sallib ebatõest või külvab hävitust inimestevahelistesse suhetesse. Inimesed, kes on pidanud kogema petmist, õelust ja silmakirjalikkust, teavad nende asjade hävitusjõudu ning ka mustreid, mille abil üritatakse seda hävitust peita ning millede lahtiharutamine võib kesta põlvkondi. Üks mu kolleegidest kogeb siiani valu, mis haavas teda töö juures kogetud valede ja ebaõigluse tõttu aastaid tagasi. Just seetõttu kästakse kristlastel taolised suhtlemismustrid eneste keskelt täielikult välja juurida ning selle asemel praktiseerida omavahelises läbikäimises armastust ja ausust. See aga on üks raskemaid väljakutseid mis meile esitatakse.

Aga ka siin tuleb abiks “uuestisündimise” metafoor. Elus on sageli vaja alustada uuesti; lahti öelda minevikus rakendatud kahjulikest käitumisviisidest ning jõuda arusaamisele kui väga me sõltume kõiges Jumalast ning sellest mida Tema annab. Peetruse poolt kasutatud kujund, et oleme otsekui vastsündinud beebid, kes janunevad vaimuliku piima järele, võib tunduda mõistmatu neile, kes on aastaid elanud kaua. Ometi on see tõsi igas eas. On paradoksaalne, et mida küpsem on meie kristlus, seda lapselikumaks muutub meie igatsus sügava, usaldava ja avatud suhte järgi oma Isaga.

 
Mis on see “vaimulik piim”, mis aitab sul kõige enam usus kasvada? See võib olla mediteerimine piiblisalmi üle; palverännak, retriit, ülistuse laulmine või julgustava raamatu lugemine. Mis see ka poleks - tee sellele ruumi ja anna aega, et võiksid kasvada! e to ‘eat’ so that you grow!

Selle kommentaari autor: Elaine Storkey