Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Uus elu

Reede, 1. Aprill 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Pt 2:4-10

Elavast kivist ja pühast rahvast
4Tulles tema, elava kivi juurde, kes küll inimeste poolt on tunnistatud kõlbmatuks, ent Jumala silmis on valitud ja hinnaline,
5laske ka endid ehitada elavate kividena vaimulikuks kojaks. Saage pühaks preesterkonnaks, kes toob vaimulikke ohvreid, mis on Jumalale meelepärased Jeesuse Kristuse kaudu.
6Seepärast seisabki Pühakirjas: „Ennäe, ma panen Siionisse kivi, valitud, hinnalise nurgakivi, ja see, kes usub temasse, ei jää iial häbisse.”
7Teile siis, kes te usute, on see au, uskmatuile aga „kivi, mille ehitajad tunnistasid kõlbmatuks, ning just see on saanud nurgakiviks”,
8ning „komistuskiviks” ja „pahanduskaljuks”. Uskmatud komistavad, sest nad on sõnale allumatud ja selleks nad ongi määratud.
9Teie aga olete „valitud sugu, kuninglik preesterkond, püha rahvas, omandrahvas, et te kuulutaksite tema kiidetavust”, kes teid on kutsunud pimedusest oma imelisse valgusse -
10teid, kes te muiste polnud rahvas, nüüd aga olete Jumala rahvas, teie, kelle peale polnud halastatud, nüüd aga on.

Mõtle kõige kaunima hoone peale mida kunagi näinud oled - võibolla on see katedraal, või mingi muu hoolega ehitatud ja kaunistatud hoone. Meenuta selle ilu ja au….

Peetruse kujund “elavatest kividest” (s 4) on mulle alati tugevalt mõjunud. Kasvasin üles vanas kivimajas, Yorkshire’s, ning minu isa oli kiviraidur. Vaadates kuidas ta kõigepealt kive uuris ja alles seejärel neid käsitles, hakkasin mõistma kui palju üks kivi erines teisest. Tundus lausa, nagu oleks igal kivil olnud oma iseloom. Ja kui mu isa neid vormis, lüües nende küljest ära üleliigseid tükke ning sobitas nad siis kannatlikult üksteise kõrvale, täitis mind hämmastus ja aukartus nähes, kuidas sellest kõigest hakkas aeglaselt tekkima hoone.

Peetrus näeb meid, usklikke, kui elavaid kive, keda kujundab ja töötleb Meiser Ehitaja ise nii, et kokkuliidetuna moodustame võimsa vaimuliku hoone. Me kõik vajame puhastamist, kujundamist, teravate nukkide eemaldamist või silumist, et üldse kokku sobida. Ja kui Jumal meid niimoodi vormib, leiame oma paiga ümbritsedes Jeesust, kes on Nurgakivi. Jeesus muutub probleemiks neile, kes Temast ei hooli ning Ta ära tõukavad - meie jaoks on Ta aga see, kes annab hoonele selle olemuse ning hoiab kõike koos (Kl 1:15-20). Kui see pilt ei sobi kokku sinu kogudusega, on sul ilmselt vaja teha tugevat eestplavet!

“Elavate kividena” meid muudetakse ning kujundatakse ümber. Peetruse lugejad omasid usklikena täiesti uut staatust. Enne ei vaadatud paganaid kui Jumalale kuuluvat rahvast, kuid usu läbi Kristusesse sai see võimalikuks. Peetrus kasutab ka veel teisi metafoore - “valitud rahvas”, “kuninglik preesterkond” ja “püha rahvas” (s 9) - need kõik on märgid nende ( ja ka meie) täielikust vastuvõtmisest Jumala poolt. Just need metafoorid tõmbavad piiri püha ja sekulaarse vahele, kinnitades kõikidele Kristuse järgijatele, et nad on pühad ja preestriameti kandjad Jumala ees. Aga nende tiitlitega koos tulevad ka väljakutsed - teha Jumala arm ning halastus nähtavaks meie suhetes koguduse sees ning argielus. Tegelikult on see peaaegu ainus viis kuidas inimesed võivad teada saada, et meie jumalakummardamine on ehtne.

 
Kuuluta täna Jumala kiidetavust, vaatamata olukorrale milles hetkel oled. Võid selleks kasutada psalmi 146, või mingit lemmik ülistuslaulu, või luua Jumalale täiesti uue laulu.

Selle kommentaari autor: Elaine Storkey