Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Mürk või ravim?

Teisipäev, 10. Mai 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 14:1-7

Apostlid kuulutavad Ikoonionis ja Lüstras
1Aga Ikoonionis sündis, et nad tulid juudi sünagoogi ja kõnelesid seal nõnda, et suur hulk juute ja kreeklasi sai usklikuks.
2Aga sõnakuulmatud juudid õhutasid ja ärritasid paganate hinged vendade vastu vihale.
3Apostlid viibisid seal kauemat aega, kuulutades avalikult Issandat, kes andis tunnistust oma armusõnale ja laskis sündida nende käte läbi tunnustähti ja imetegusid.
4Aga linna elanikud jagunesid kaheks: ühed olid juutide, teised apostlite poolt.
5Kui siis paganad ja juudid koos oma ülematega tahtsid apostleid teotada ja kividega surnuks visata,
6põgenesid nood sellest teada saades Lükaoonia linnadesse Lüstrasse ja Derbesse ja nende ümbruskonda
7ning kuulutasid seal evangeeliumi.

Kas minu enesekesksus võib mürgitan evangeeliumi sõnumit, mida kuulutan? Issand, aita mul loobuda isiklikust ambitsioonist ning keskenduda täiesti Sinu eesmärkidele.

Paulus ja Barnabas on jõudnud Ikoonioni ning on taas vastakuti praktiliselt samalaadse seguga negatiivsetest ja positiivsetest reaktsioonidest nagu Antiookiaski. Paulus teeb seda, milleks ta on kutstutud: ta kuulutab sõna efektiivselt (s 1). Sellel aga on kaks täiesti vastupidist tulemit. Paljud juudid ja paganad hakkavad uskuma; uskmatud juudid aga organiseerivad nende vastu vaenukampaania (s 2). See lisab Paulusele hoogu ning inspireerib teda jutlustama veelgi võimsamalt ja tulisemalt ning tema sõnu saadavad ka imeteod. Selleks ajaks juba meeleheitele aetud juutide juhid peavad nõu teda kividega surnuks visata (s 5). Jumalik hoiatus ja sekkumine võimaldavad Paulusel ja Barnabasel põgeneda Lüstrasse ja Derbesse (s 7).

Jumala plaanis pidid juudid olema paganaile valguseks ( Js 42:6, Js 49:6). Nemad aga väänasid Jumalalt saadud missiooni eksklusiivseks, etnotsentristlikuks kultuseks, milles Jumalast oli saanud juudtide privileegide ning huvide tagaja kogu muu maailma vastu. Taoline suhtumine mürgitas nende vaimuliku kutsumise. Need, kes pidi olema päästeks, muutusid hukatust toovaiks. Ning see manitseb meid vaimulikule valvsusele, et me kuidagi ei taandaks evangeeliumit vahendiks, millega teistele enda tahet peale suruda. Tõneäoliselt on just selline toimimine Kristuse evangeeliumi - selle valguse, mis maailmale on antud - levimise suurimaid takistusi (Jh 8:12; Jh 9:5).

Vabadus evangeeliumi kuulutamiseks on mitmel pool järest enam pingeallikaks muutunud. Lähemal uurimisel näeme aga, et vastuseis ei ole mitte niivõrd evangeeliumile Kristusest Jeesusest, kuivõrd viisile, kuidas seda kuulutatakse. Jumala tahe on, et evangeeliumi kuulutataks inimestele ohvrimeelse armastuse vaimus.

 
Kas olen kaubaagent või evangeeliumikuulutaja? Kas ka tegelikult näen teistes kaasvendi ja -õdesid Kristuses või pigem vaenlasi?

Selle kommentaari autor: Valson Thampu