Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kuidas südamed kõvaks muutuvad

Kolmapäev, 1. Veebruar 2017

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 7:14-24

Vesi muutub vereks
14Siis Issand ütles Moosesele: „Vaarao süda on kalk, ta keeldub rahvast ära laskmast.
15Mine hommikul vaarao juurde, kui ta läheb vee äärde, ja astu temale vastu Niiluse jõe ääres. Võta kätte kepp, mis muutus maoks,
16ja ütle temale: Issand, heebrealaste Jumal, on mind läkitanud sinu juurde, et ma ütleksin: Lase mu rahvas minna ja mind kõrbes teenida! Aga vaata, sa ei ole senini kuulda võtnud.
17Seepärast ütleb Issand nõnda: Sellest sa tunned, et mina olen Issand: vaata, ma löön kepiga, mis mul käes on, jõe vett, ja see muutub vereks.
18Kalad jões surevad ja jõgi hakkab haisema, nõnda et egiptlased jõest vett juues tunnevad tülgastust.”
19Ja Issand ütles Moosesele: „Ütle Aaronile: Võta oma kepp ja siruta käsi egiptlaste vete kohale, nende jõgede, kanalite, tiikide ja kõigi veekogude kohale, et need muutuksid vereks. Siis on kogu Egiptusemaal veri, niihästi puu- kui kiviastjais.”
20Ja Mooses ja Aaron tegid nõnda, nagu Issand oli käskinud. Ta tõstis kepi üles ning lõi Niiluse jõe vett vaarao ja ta sulaste silma ees, ja kõik vesi jões muutus vereks.
21Ja kalad jões surid, jõgi haises ja egiptlased ei saanud jõest vett juua; ja veri oli kogu Egiptusemaal.
22Aga Egiptuse võlurid tegid oma salakunstidega sedasama. Ja vaarao süda jäi kõvaks ning ta ei kuulanud neid, nagu Issand oli öelnud.
23Ja vaarao pöördus ümber ning läks oma kotta ega võtnud ka seda südamesse.
24Aga kõik egiptlased kaevasid Niiluse jõe ümbruses joogivett otsides, sest nad ei saanud jõe vett juua.

“Püha Vaim, muuda palun mu süda vastuvõtlikuks sellele Sõnale, mida praegu loen ja uurin.”

Need järgmised 2.Moosese raamatu peatükid, milles räägitakse Jumala poolt saadetud nuhtlustest, ei ole kerge lugemine. Eriti mitte aga neile meie keskel - ja ma arvan, et see on enamik lugejaist - kes armastavad rääkida pigem armastusest ja andeksandmisst kui õigusest ja kohtumõistmisest. Aga enne kui hakkame neid nuhtlusi lähemalt vaatama, on terve rida asju, mida tuleb arvesse võtta. 

Esiteks, siin pole tegu vaid ühe liidri otsuste, vaid rahvastiku vähemuse süstemaatilise tagakiusamisega - kuni genotsiidini välja - terve ülejäänud ühiskonna poolt. Ja sellele tuli samamoodi panna piir, nagu ka hilisematel aegadel, kui Hitler ja teised kaasaegsemad vaarao võrdkujud tuli peatada. Isegi siis, kui üksikud ühiskonnad tolereerivad taolisi kohutavaid kuritegusid ning ülejäänud maailm praktiliselt ei sekku, siis viimselt sekkub Jumal, ning need julmad ja ülekohtused impeeriumid hävitatakse.

Teiseks, püüdeid lahendada olukorda diplomaatiliste meetmete abil, oli olnud ennegi ning need ei andnud tulemust. 

Kolmandaks, vähemalt 6 vallandatud nuhtlustest, võimalik aga, et ka kõik peale viimase, kuulutati ette, pakkudes sellega vaaraole ja egiptlastele võimaluse vältida nende kangekaelsuse tagajärgi.

Esimese nuhtluse kirjeldus annab edaspidi korduva ja tüüpilise mustri. Jumal räägib Moosesega. Mooses edastab sõnumi ja teeb kindlaks, et ka vaarao saab aru, et nende sõnade rääkijaks oli Jumal isiklikult. Vaarao ignoreerib sõnumit täielikult. Jumal teeb, mida oli lubanud ning kõik kannatavad tagajärgede käes. Esimene nuhtlus tabas Niiluse jõge, mis oli Egiptuse majandussüsteemi kese, ning mis nüüd muudeti joogikõlbmatuks.

Siiski - ka vaarao enda nõidade ja võlurite meeskond suutnuks seda teha (s 22) ja tegelikult saadi vesi kätte ka jõe äärde kaeva kaevates (s 24)- nii võib arvata, et vaarao ja tema ametnikud isiklikult ei pidanud eriti kannatama. Siis pole ka ime, et vaarao jätkas selle enda autoriteedi vastu suunatud rünnaku ignoreerimist.

 
“… patt luurab ukse ees ja himustab sind. Kuid sina pead tema üle valitsema!” (1Ms 4:7). Kas ja milles võib see hoiatus täna osutuda asjakohaseks sinu elus?

Selle kommentaari autor: Mary Evans