Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

2 Ts 2:1-12

Laupäev, 15. Mai 2004

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2 Ts 2:1-12

Lõpuaja märkidest
1Me palume aga teid, vennad, meie Issanda Jeesuse Kristuse tulemise pärast, siis kui meid kogutakse tema juurde,
2et te ei laseks end nii ruttu ajada segadusse ega heidutada - ei vaimu ega sõna ega kirja läbi, mis nagu pärineks meilt -, otsekui Issanda päev oleks juba käes.3Ärgu ükski teid mingil kombel petku! Sest see ei juhtu enne, kui on tulnud ärataganemine ja ilmunud seadusevastane inimene, hukatuse poeg,
4kes paneb vastu ja tõstab enese üle kõige, mida nimetatakse jumalaks või jumalateenistuseks, nii et ta istub Jumala templisse, lastes end paista Jumalana.
5Kas te ei mäleta, et ma ütlesin seda teile, kui ma veel teie juures olin?
6Ja nüüd te teate, mis teda takistab, nii et ta saab ilmuda alles omal ajal.
7Vägivalla saladus on juba toimimas, ainult vahelt peab ära kaduma see, kes teda seni takistab.
8Alles siis ilmub seadusevastane, kelle Issand Jeesus hukkab oma suu hingusega ja kelle ta kõrvaldab oma avalikuks saamisega, kui ta tuleb.
9Seadusevastase tulemine sünnib saatana mõjul igasuguste vägevate tegude ja tunnustähtedega ja valeimedega
10ja igasuguse ülekohtu pettusega neile, kes hukkuvad, sellepärast et nad ei võtnud vastu tõe armastust, et nad oleksid pääsenud.
11Ja seepärast saadabki Jumal neile eksitava jõu, et nad hakkaksid uskuma valet,
12ja nii saavad kohtualuseks kõik, kes ei ole uskunud tõde, vaid kellele on meeldinud ülekohus.

Keegi oli Tessaloonikas levitanud valeõpetust, kasutades ära inimeste siirast usku Kristuse taastulekusse. Kogudus sattus ärevusse. Paulus peab veelkord selgitama, et Kristuse taastulek ja maailma lõpp ei ole mingi juhuslik ega ootamatu sündmus.

See on Jumala päästeplaani suur eesmärk, mille poole Ta juhib inimkonna ajaloo käiku.
Enne lõplikku tõuseb esile ja saab võimu viimne jumalavastane, keegi isik, keda nimetatakse ka Antikristuseks, ehk „seadusevastaseks“ ehk „hukatuse pojaks“.
Paulus ei ütle (või ei tea), kes see jumalavastane saab olema, kuid kindlasti on tegemist teatud kindla isikuga, mitte ainult isikustatud hukutavate jõududega.

Kui jumalavastane hetkel veel ei tegutse, on põhjus selles, et tal puudub veel piisav meelevald ( s 7). Piibliuurijad on oletanud, mis peaks jumalavastast takistama: a) inglite väehulgad, b) Kristuse kirik, kes pole veel ära võetud, c) kirja kirjutamise hetkel oli võimalik tegur ka nt Rooma impeerium koos selle tasakaalustava seadusandluse ja riigikorraga. Peamine takistaja kurjuse vohamisele on aga kindlasti Jumala varjav käsi üle inimkonna – midagi ei saa juhtuda enne, kui Jumala poolt määratud aeg täis saab.

Ka kõik tänapäeval räägitav ei ole tõsi. Elame küll nn pluralistlikus maailmas, kus igal inimesel näib olevat oma tõde, kuid tõde, eriti see, mis puudutab viimseid asju, ei sõltu inimeste isiklikest arvamustest ja soovidest. Tõde on Jumala käes ja Jumala ilmutatud. Ärgem siis laskem viimsepäeva kuupäevade väljaarvutajatel tekitada meis valesid ootusi!

Ärgem olgem nõdrausulised!

Selle kommentaari autor: Ingmar Kurg