Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Psalm 150

Esmaspäev, 31. Mai 2004

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 150

Kõik elavad kiitku Issandat
1Halleluuja! Kiitke Jumalat tema pühamus! Kiitke teda tema võimsas taevalaotuses!
2Kiitke teda tema vägevate tegude pärast! Kiitke teda tema määratut suurust mööda!
3Kiitke teda pasuna helidega! Kiitke teda naabli ja kandlega!
4Kiitke teda trummide ja ringtantsudega! Kiitke teda keelpillide ja viledega!
5Kiitke teda helisevate simblitega! Kiitke teda kumisevate simblitega!
6Kõik, kellel on eluõhku, kiitku Issandat! Halleluuja!

Seda psalmi nimetatakse universumi piduliku sümfoonia <i>Grande Finale’ks</i>. Ühtlasi lõpetab see viimase <i>Halleluuja</i>-psalmide grupi ja kogu Psalmide raamatu. Taavet otsekui võtaks siin osa Johannese Ilmutusraamatu nägemustest, viibiks taevase pulmapeo avamisel (Ilm 19:6-9). Või on see hoopis Püha Vaimu ilmutus sellest, mis toimub praegu ja lakkamata Jumala piiritus loomingus?

Jumalat kiidetakse Ta pühamus, templis. See on inimkätega ehitatud teenistusepaik, alates Moosese kogudusetelgist kuni tänapäeva kirikute ja palvekodadeni. Kuid Uus Testament lisab, et Kogudus tervikuna ja iga üksik jumalalaps eraldi on tempel. Seega nii materiaalne kui vaimne tempel olgu paigaks, kus ülistatakse Jumalat. Taevalaotus, kogu mõõtmatu universum on tunnistuseks Jumala vägevusest ja tarkusest ning kiidab Teda samuti. Tõenduse sellele leiame ka Ilm 5:13.
Jumalat ei kiideta põhjuseta, ainult kiitmise pärast või kohusetundest, vaid põhjuseks on Ta vägevad teod ja määratu suurus. Mida enam õpime tundma oma Isa ja Loojat, seda suuremaks ja kiituse väärilisemaks muutub Ta meie silmis. Lisame siia imekauni tunnistuse Taavetilt Ps 145:9! Alati, nii ka täna on hea uurida sõna valgel oma südant: kas tunneme Jumalat, kas kiidame Teda siirast südamest?

Jumala kiitmiseks võime kasutada kõiki instrumente, siin mängib tõeline sümfooniaorkester. Orel ei ole püham kui trumm, pasun püham kui kitarr. Kuid kõik peavad olema häälestatud ühtsesse tonaalsusse ja esitama ühist suurteost – kiitma Kõikväelist Loojat!
Eriti võimas on lõppakord: kõik, kellel on eluõhku, kiitku Issandat!

Nii materiaalne kui vaimne tempel olgu paigaks, kus ülistatakse Jumalat.