Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

TEEKAASLASE VALIK

Neljapäev, 12. August 2004

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Apostlite teod 15:36-41

Pauluse teise misjonireisi algus
36Mõne päeva pärast ütles Paulus Barnabasele: "Läki jälle vaatama vendi kõikides linnades, kus me oleme kuulutanud Issanda sõna, kuidas nende käsi käib."
37Barnabas andis nõu võtta kaasa ka Johannes, keda kutsutakse Markuseks.
38Aga Paulus pidas õigeks mitte võtta enesega kaasa teda, kes neist Pamfüülias oli lahkunud ega olnud nendega koos tööle läinud.
39Sellest tekkis nii suur tüli, et nad teineteisest lahkusid. Barnabas võttis enesega Markuse ja purjetas Küprosele.
40Paulus valis aga Siilase ja läks teele, ning vennad andsid ta Issanda armu hooleks.
41Ja ta käis läbi Süüria- ja Kiliikiamaa, kinnitades kogudusi.

Pauluse ja Barnabase esimene kodumaine reis kestis kolm aastat. Luukas annab edasi Pauluse väga otskohese uue kutse Barnabasele: „Tule jälle koos minuga reisima!“ Apostlid kogesid vastutust ja muret vastloodud koguduste pärast. „Läheme vaatame, kuidas vennad elavad!“

Reisi ettevalmistuste ajal toimus intsident. Pauluse senine reisikaaslane Barnabas soovis kaasa võtta ka Markuse. Eelmiselt reisilt lahkus Markus poole pealt, pöördudes tagasi koju Jeruusalemma. Ja sellepärast ei soovinud Paulus sõlmida Markusega uut töösuhet. Et Barnabas aga hoidis sugulase poole, kaotas Paulus lõpuks mõlemad. Sugulased aga suundusid kodusaare Küprose poole.

Jumal hoidis vahejuhtumi kõiki osapooli nii, et toimunud lahkuminek ei muutnud püsivaks. Hiljem oli just Paulus see, kes koloslastele soovitas Markust ning ka Barnabase nimi esineb tema hilisemates kirjades. Ka Paulust ennast varustas Jumal uue töökaaslase Siilasega, kellega koos võis reis viimaks ka alata.
Loetud vahejuhtumi kirjeldus osutab Pühakirja ehedusele - Luukas pole pidanud vajalikuks sellistki konflikti „vaiba alla“ jätta. Piibel ei ole vahakujude muuseum, kus võime imetleda kauniks vormitud iidolite kujusid, vaid pigem nagu turg, kus kohtame erinevaid ja patuseid inimesi.

Joosepi nõuanne oma vendadele „Teel olles ärge riielge!“ on sobiv ka tänapäeval.

Selle kommentaari autor: Pekka Harne