Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Psalm 5

Pühapäev, 25. September 2005

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 5

Palve Jumala kaitse saamiseks
1Laulujuhatajale: vilepillidel mängida; Taaveti laul.
2Issand, võta kuulda mu sõnu, pane tähele mu ohkamist!
3Kuule mu appihüüdu, mu kuningas ja mu Jumal, sest sinu poole ma palvetan!
4Issand, sa kuuled vara mu häält, vara ma valmistun sinule ja olen valvel.
5Sest sina ei ole Jumal, kellel on hea meel õelusest; paha ei või olla sinu külaliseks.
6Hooplejad ei astu su silma ette, sa vihkad kõiki, kes nurjatust teevad.
7Sina hukkad vale rääkijad; verejanulised ja kavalad on jäledad Issandale.
8Aga mina lähen su kotta sinu suurest heldusest ja kummardan su püha templi poole sinu kartuses.
9Issand, juhata mind oma õigluses mu vihameeste pärast, tasanda oma tee minu ees!
10Sest nende suus ei ole midagi kindlat, nende südames on hukatus, nende kurk on avatud haud ja libe on nende keel.
11Mõista nad süüdi, Jumal! Nad langegu oma sepitsuste tõttu; nende üleastumiste hulga pärast lükka nad ära, sest nad on sinule vastu hakanud!
12Aga rõõmsad olgu kõik, kes sinu juures pelgupaika otsivad; igavesti hõisaku nad, sest et sina kaitsed neid; ja ilutsegu sinus need, kes armastavad sinu nime!
13Sest sina, Issand, õnnistad õiget; sa ehid teda oma hea meelega kui kaitsevarjuga.

Selles laulus räägib püha laulik oma igatsusest olla kuuldud Jumala poolt. Ta tuleb Jumala ette ja ootab, et tema palvet pannakse tähele.

Samas on ta veendunud, et Jumalal on tema jaoks aega, ta tahab omalt poolt teha kõik, et valmistuda kõnelemiseks Jumalaga päeva alguses (s 4). Püha laulik nimetab terve rea takistusi, mis teevad väga raskeks ja isegi võimatuks Jumalaga suhtlemise (s 5-7). Laulik räägib siin Jumala pühadusest, mille tõttu Jumal ei saa sallida pattu ega kurjust ega õelust. Kuidas on siis patusel inimesel võimalik Jumala kuuldekaugusesse jõuda? See on võimalik meeleparanduse ja pattudest loobumise kaudu.
Taavet vastandab ennast nendele, kes elavad jumalakartmatult (s 8).
Palvetaja kardab kukkuda, libiseda, ennast vigastada ja õigelt teelt kõrvale sattuda. Sellepärast ta palub Jumala juhtimist.
Järgnevalt iseloomustab laulik oma vihamehi (s 10). Ta räägib inimestest, kelle sõnad ei ole usaldusväärsed. Ei ole kunagi kindel, mida nad räägivad. Nende süda plaanib ja haub halba ja seetõttu öeldakse, et nende keel on libe. Näiliselt on kõik otsekui korras, aga tegelikult nad sepitsevad halba oma kaasinimese suhtes (s 11). Laulik palvetab Jumala tegutsemise, sekkumise pärast. Ehkki palvetaja annab nõu Jumalale, kuidas tema vihameestega toimida, ei ole Jumal selle nõuga kuidagi seotud või piiratud. Vaatamata kättemaksumotiivile selles palves on oluline, et palvetaja toob selle otse Jumala ette ega püüa muus osas Jumalat aidata selle palve elluviimises. Siin on midagi ka uue seaduse usklikele, kristlastele.
Laulu lõpusalmid 12 ja 13 on kiitus ja tänu Jumalale.
Vaatamata vihameeste sepitsustele ja jumalakartmatusele tasub taotleda turvalisust ja kindlust osadusest Jumalaga. See on püha lauliku ja mitte ainult tema suure rõõmu põhjus. Jumala lähedus teeb meid kõiki rõõmsaks. See paneb meid hõiskama, sest Jumal kaitseb neid, kes Tema juures otsivad pelgupaika. Jumala nime saab armastada. Tegu ei ole siis mitte mingisuguse kauge suhtega, vaid laulik kutsub kõiki neid, kes armastavad Jumalat rõõmu tundma Temas, Tema palge ees.

Issanda õnnistus ja Issanda heameel on kui kaitsevari õige ümber. Kes on siis õige? See, kes usub Jumalasse ja on kogu oma elu Tema kätte usaldanud kõigi oma puuduste ja pattudega. Olgu meil julgust seda täna teha ja kogeda, kuidas Jumal meie süü kõrvaldab ja aitab meil senisest eluviisist loobuda, et õppida üha enam kõndima koos Temaga.

Selle kommentaari autor: Peeter Tamm