Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Häbistatud

Esmaspäev, 31. Oktoober 2005

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Hb 13:7-17

Lõpumanitsusi
7Pidage meeles oma juhatajaid, kes teile on rääkinud Jumala sõna; pidades silmas nende elukäigu lõppu, võtke eeskujuks nende usk!8Jeesus Kristus on seesama eile ja täna ja igavesti!
9Ärge laske endid õigelt teelt eksitada igasugustel võõrastel õpetustel. On hea, kui süda kinnitatakse armu läbi ja mitte ettekirjutustega toitude kohta, neist ei ole olnud kasu nende täitjatele.10Meil on altar, millelt süüa ei ole meelevalda nendel, kes peavad teenistust telgis.
11Sest nende loomade kehad, kelle vere ülempreester viib ohvriks patu eest kõige pühamasse paika, põletatakse ära väljaspool leeri.
12Seepärast ka Jeesus, et enese vere läbi pühitseda rahvast, on kannatanud väljaspool väravat.
13Mingem siis tema juurde väljapoole leeri, kandes tema teotust.
14Sest meil pole siin jäädavat linna, vaid me taotleme tulevast.
15Viigem siis tema kaudu alati Jumalale kiitusohvrit, see tähendab tema nime tunnistajate huulte vilja.
16Ärge unustage teha head ja pidada osadust, sest sellistest ohvritest on Jumalal hea meel!17Olge kuulekad oma juhatajaile ja alistuge neile! Nemad ju valvavad teie hingede üle nagu need, kellel tuleb aru anda, et nad teeksid seda tööd rõõmuga, mitte ägades, sest sellest poleks teile kasu!

Meenuta mõnd hetke, kui tundsid end häbistatuna. Too see kogemus Jumala ette.

Tunda end häbistatuna on üks kõige teravamaid kogemusi, mis meil võib olla. Koolis on see distsiplineerimise vahend, täiskasvanutena me kaldume selle tunde maha suruma. Jeesust teotati, sest ta ei olnud vastuvõetav neile, kes olid linnaväravast seespool, nii piltlikult kui sotsiaalselt (s 12). Me põhjustame niisuguseid tundeid teistele, kuid võime olla kannatanud neid ka ise. Piirid, mida ühiskond tõmbab, põhinevad hirmul ja sotsiaalsel kontrollil. Kui me oleme enda üle kohut mõistnud, on tähtis teha vahet, kas mõistame ise enda üle kohut, et teeme midagi valesti, või on see lihtsalt “auväärsuse projektsioon”. Meile esitatakse kutse minna “tema juurde väljapoole leeri, kandes tema teotust” (s 13).
Kas oled liiga mures selle pärast, mis sinust arvatakse, kas oled valmis taluma põlgust, kui keeldud kuulamast valeõpetusi (s 9) selle kohta, mis on vastuvõetav Jumalale ja mis mitte?

Pärast Jeesus Kristust näib, et me peame otsima Jumala päästvat kohalolu ja tegutsemist kohtadest, mida ei peeta auväärseteks. Palu, et Jumal näitaks sulle inimesi, kes kannatavad põlguse all. Kui sa ise seetõttu häbistamise osaliseks saad, too see kogemus Jumala ette teadmises, et Temale oled vastuvõetav sellisena, nagu sa oled.

Selle kommentaari autor: Richard Wilbur