Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Näljas

Reede, 7. Juuli 2006

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Aamose 8

Neljas nägemus hävingust
1"Issand Jumal andis mulle niisuguse nägemuse:
vaata, seal oli korv küpse puuviljaga.

2Ja ta küsis: "Mida sa näed, Aamos?" Ma vastasin: "Korvitäit küpset puuvilja." Siis ütles Issand mulle: "Mu rahvale, Iisraelile, tuleb lõpp. Enam ma ei lähe temast mööda.
3Sel päeval muutuvad palee laulud ulgumiseks, ütleb Issand Jumal. Palju on laipu, heidetud igasse paika. Vaikus."
Iisrael on küps kohtuks
4Kuulge seda, kes ahmite vaese järele ja tahate maal teha hädalisele lõpu,
5öeldes: "Millal möödub noorkuu, et saaksime müüa vilja, ja hingamispäev, et võiksime avada viljaaidad, teha vaka väiksemaks ja seekli suuremaks, ja petta väärade vaekaussidega,
6et saaksime osta raha eest viletsa ja sandaalipaari eest vaese, ja müüa vilja pähe aganaid?"
7Issand on vandunud Jaakobi uhkuse juures: "Tõesti, ma ei unusta iial ühtegi nende tegu!"
8Kas ei peaks maa selle kõige pärast värisema ja kõik, kes seal elavad, leinama? Kas maa ei peaks sellest kerkima nagu jõgi, kohudes ja alanedes nagu Niilus Egiptuses?
9"Ja selsamal päeval sünnib," ütleb Issand Jumal, "et ma lasen päikese loojuda keskpäeval ja teen maa pimedaks päise päeva ajal.
10Ja ma muudan teie pühad leinaks ja kõik teie laulud nutulauludeks, ma panen kõigi niudeile kotiriide ja teen paljaks iga pea. Ma toon teile leina nagu ainsa poja pärast ja teie lõpp peab olema kibe."
11"Vaata, päevad tulevad," ütleb Issand Jumal, "mil ma saadan maale nälja: nälja mitte leiva ja janu mitte vee järele, vaid Issanda sõnade kuulmise järele.
12Siis nad vaaruvad merest mereni ja põhjast itta, nad uitavad, otsides Issanda sõna, aga nad ei leia.
13Sel päeval minestavad janu pärast ilusad neitsid ja noored mehed,
14need, kes vandusid Samaaria süüteo juures ja ütlesid: "Nii tõesti kui su jumal elab, Daan!" ja: "Nii tõesti kui su lemmik elab, Beer-Seba!" - nad langevad ega tõuse enam."

Elame maailmas kus kuritarvitatakse neid, kes on vaesed sama kurjalt kui omal ajal käituti orjadega.

Me surume vaesed nende aladele, et ise võiksime kanda trendikaid jooksukingi ja juua head kohvi ( s 4). Me pidutseme nende töö arvelt – oodates meeldivat nädalalõppu ( s5).
Mida sina selle muutmiseks ette võtad?
Aamose raamatu 4. peatükis räägitakse ebapiisavast näljast. Ja kui kõik on läbi – kas siis läheme Jumala trooni ette, või ostame lihtsalt veel rohkem asju? Kus on meie nälg Jumala Sõna järele ( s12)? Meie janu Vaimu järele? Nii paljud on isegi unustanud – kust otsida.
Jh ev 4:13 ütleb Jeesus:“ „Igaüks, kes joob seda vett, januneb jälle“ Nii nagu Samaaria naine kellega ta rääkis, proovime ka meie rahuldada oma Jumalast antud vajadusi mingite materiaalsete või füüsiliste aseainetega ning enamik inimesi isegi ei tea et on olemas ka kolmas võimalus.
„…aga kes iganes joob vett, mida mina talle annan, ei janune enam iialgi..“

„ Isa, tänan Sind, et sa teades kõiki meie ebaõnnestumisi siiski valid armastada meid. Aita palun usaldada Sind ja toetuda Sulle igas olukorras; aita mul valida vaadata Sinu poole kõigepealt ja mitte alles siis kui olen proovinud kõiki muid lahendusi. Aita mul ilmutada Jumala kuju neile, kes sind ei tunne, neile vastuvõetaval viisil. Aamen“

Selle kommentaari autor: Jude Adam