Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Suure ülestõusu laul

Pühapäev, 6. Jaanuar 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 138

Alandliku tänu Jumala abi eest
1Taaveti laul.
Ma tänan sind kõigest oma südamest, jumalate ees ma mängin sulle!

2Ma kummardan su püha templi poole ja tänan su nime su helduse ja ustavuse pärast; sest suuremaks, kui on kõik su kuulsus, oled sa teinud oma tõotuse.
3Sel päeval, mil ma appi hüüdsin, vastasid sa mulle; sa tegid mind julgeks, mu hinges on tugevus.
4Sind, Issand, tänavad kõik ilmamaa kuningad, kui nad kuulevad sinu suu tõotusi,
5ja nad laulavad Issanda teedel, et suur on Issanda au.
6Sest Issand on kõrge ja näeb madalat, aga kõrgi ta tunneb kaugelt ära.
7Kuigi ma käin keset kitsikust, elustad sina mind; mu vaenlaste viha vastu sa sirutad oma käe ja su parem käsi aitab mind.
8Issand viib mu asja lõpule. Issand, sinu heldus kestab igavesti! Ära jäta maha oma kätetööd!

„ Me laulame suure ülestõusu laulu/ tõstke kõrgele Issanda nimi, sest tema on suur! Me laulame Maria laulu/ Jumalast, kes on sõjas inimese patu vastu“ Issand , aita mul täna ühineda ülemaailmse koguduse kiituslauluga Sulle.

See psalm leiab usukogukonna üsna erilises meeleolus. Nad on endiselt keset „kitsikust“ ( s 7), kuid selle asemel, et lasta end masendusel võitu saada jäävad nad oma usalduses kindlaks, olles lausa võidukad. Kiituselaul väljendab nende täielikku pühendumist – „kõigest oma südamest“ ( s1) – samas kui väljend „jumalate eest“ viitab põlastavale vastuhakule ( tänapäeval ütleksime: „teen seda sinu nina ees“). Lauljad kummarduvad templi poole, nii nagu seda tegi ka Taaniel oma „kuulsas kitsikuses“ ( vt Tn 6;10) kinnitades, et Jumal on täielikult usaldatav ka rasketes olukordades, näiteks nagu oma rahva Paabelist väljatoomisel. Vastatud palved teevad rahva hinge „julgeks ja tugevaks“ ( s 3). Nende väljavaade saab veel lootusrikkamaks ja ka laiemaks. Selle asemel, et rõhujale ja tema soole soovida hävitust, vaatab rahvas ettepoole, tulevikule, mil kõik valitsejad maa peal kuulavad Jumala Sõna ning toovad kiitust Talle. Käesoleval hetkel ei ole sellest veel mingit märki, kuid juba nüüd on meid õpetatud palvetama: “ Sinu riik tulgu“, uskudes et armastus on see mis võidab.
Täpselt samal viisil toob Ilmutuseraamat meie ette pildi maapealsetest valitsejatest kes kogu oma hiilguse toovad Pühasse Linna (Ilm 21:24), et asetada see tähetarkade kombel Kristuse jalgade ette. Nii tunnistades, et on hakanud mõistma seda Jumala võitu, mis ilmneb kõik väärtusi ümberpööravaks, ja ometi tuleb tasaduses ( s 6).
Seda kõike oodates kutsutakse meid üles „ elama ja laulma Magnifikaati rahvarohkeil tänavail ning nõupidamistel“ . Siin maa peale ei ole midagi veel muutunud. Usukogukond elab endiselt keset kitsikusi, endiselt tõusevad üles „vaenlased“ kes on jätkuvalt täis viha ( s 7). Kuid lauljad jagavad sama usaldust mis oli Paulusel, kes oli kindel, et „see, kes teis on alustanud head tööd, lõpetab selle enne Kristuse Jeesuse päeva“ ( Fl 1;6). Jumal ei jäta maha oma kätetööd . ei loodus ega lunastamises.

Nii nagu kõik avalikud üleskutsed, õhutab ka psalm 138 meid otsustama. See kutsub üles ühinema koos psalmisti ja maapealsete valitsejatega Jumalat kiitma ning andma end talle „kogu südamega“. Tee siis seda täna.

(Fred Kaan s 1929, kristlik laulude kirjutaja)

Selle kommentaari autor: Alastair Campbell