Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kuni ajastute lõpuni

Laupäev, 8. Märts 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 13:3-13

Jeesus kuulutab ette templi hävitamist ja suurt viletsust
3Ja kui Jeesus istus Õlimäel pühakoja vastas, küsisid Peetrus ja Jaakobus ja Johannes ja Andreas temalt omavahel olles:
4"Ütle meile, millal see kõik tuleb ja mis on tunnustäheks, kui kõik see hakkab täituma?"
5Aga Jeesus hakkas neile rääkima: "Vaadake, et keegi teid ei eksitaks!
6Paljud tulevad minu nimel, öeldes: "Mina olengi see!" ja eksitavad paljusid.7Aga kui te kuulete sõdadest ja sõjasõnumeid, ärge ehmuge: see kõik peab sündima, kuid veel ei ole lõpp käes.
8Sest rahvas tõuseb rahva vastu ja kuningriik kuningriigi vastu, paiguti on maavärinaid ja näljahäda - need on sünnitusvalude algus.9Aga teie vaadake iseennast: minu pärast antakse teid ülemkohtute kätte ja teid pekstakse sünagoogides ning seatakse maavalitsejate ja kuningate ette, tunnistuseks neile.
10Ja kõigile rahvaile peab enne kuulutatama evangeeliumi.
11Ja kui teid viiakse ja antakse valitsejate kätte, ärge muretsege ette, mida rääkida, vaid rääkige seda, mida iganes teile antakse sel tunnil, sest teie pole kõnelejad, vaid Püha Vaim.
12Ja vend annab surma venna ja isa lapse ja lapsed tõusevad vanemate vastu ja lasevad nad surmata
13ja teie saate kõikide vihaalusteks minu nime pärast. Aga kes peab vastu lõpuni, see pääseb.

Sinu riik tulgu, Sinu tahe sündigu, nagu taevas, nõnda ka maa peal ... Isa, muuda minu visioon Sinu kuningriigist ja tahtest selgemaks.

Iga kõneleja teab, kui keeruline on vastata inimesele, kes küsib kaks küsimust korraga, nagu teevad siin jüngrid. Jeesus on ette kuulutanud templi hävitamist, nii tähendamissõnas (11:12-19) kui ka otsesõnu. See ei tähenda ainult selle suurepärase hoone hävitamist, vaid ka kehtiva režiimi lõppu. Jüngrid küsivad Jeesuselt, millal see juhtub. Nad küsivad märki, mis näitaks, et kõik vajalikud asjad on täitunud. Jeesus aga väidab, et niimoodi on nad üsna eksinud. Tempel hävib ühe põlve jooksul (s 30), kuid sel pole midagi tegemist ajaloo käiguga. Markuse kuulajad peavad teadma, et ees on karmid ajad.
Enne tagasipöördumist templi hävitamise teema juurde hoiatab Jeesus jüngreid, et eesolev aeg kuni ajaloo lõpuni saab olema täis paljusid hädasid maailmale ja katsumusi kirikule. Just lõpu eel muutuvad ajad poliitiliselt segasemaks ja loodusõnnetused sagenevad. On ka neid, kes arvavad, et on vaja kehtestada kuningriik ja et nemad on Jumala võitud saadikud, kuid nad on eksinud mõlemas osas. Kirik ei pea pöörama olukordadele tähelepanu, vaid keskenduma evangeeliumi kuulutamisele kõigile rahvastele, isegi kui riigivõim, pere ja naabrid on selle vastu.
Enamik nende märkmete lugejaid ei tee arvatavasti sellist viga. Valemessiad või sensatsioonilised prohvetikuulutused ei näi olevat sagedased näiliselt keskmises rahulolevas Läänes, kuid seda pole ka legaalne tagakius ega viha kristliku usu vastu. Kirik kui tervik peaks palvetama, et neid eksitusse ei viidaks, vaid nad peaksid vastu lõpuni.

Evangeeliumi tuleb kõigepealt kuulutada kõigile rahvaile (s 10). See ei tähenda viisi, kuidas arvutada Jeesuse tagasituleku päeva. Palveta kiriku eest ja vaata vaimusilmas üle selle liikmed, selle ressursid, selle tööriistad – kuidas saab kirik olla eriti pühendunud neile ülesannetele?

Selle kommentaari autor: Alastair Campbell