Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Abi ülevalt

Pühapäev, 27. Aprill 2008

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 121

Iisraeli hoidja
1Palveteekonna laul.
Ma tõstan oma silmad mägede poole, kust tuleb mulle abi?

2Abi tuleb mulle Issanda käest, kes on teinud taeva ja maa.
3Ei ta lase su jalga vääratada, ei su hoidja tuku.
4Vaata, ei tuku ega jää magama see, kes Iisraeli hoiab.
5Issand on su hoidja, Issand on su varjaja su paremal käel.
6Päeval ei pista sind päike ega kuu öösel.
7Issand hoiab sind kõige kurja eest, tema hoiab sinu hinge.
8Issand hoiab su minemist ja su tulemist nüüd ja igavesti.

Vaata üles oma praeguse hetke murede ja probleemide juurest ja püüa näha suuremat pilti Ülista meie võimsat Jumalat, kes hoiab kogu maailma oma peopesal.

Kui olin noor ja kirikus kooripoiss, siis sel ajal ei olnud mingeid erinevaid piiblitõlkeid ja esimese salmi järel olev küsimärk ajas mind alati segadusse, kui seda laulsime õhtuse missa ajal. Asja ajas segasemaks see et paljud mägedesse kiindunud inimesed, kes leidsid neist suurt lohutust ja tuge ning kes seda psalmi oma vaatpunktist tsiteerisid. Väga sarnase mõtte võib leida ka Psalm 11 algusest , mida enamasti seostatakse ajaga mil Taavet põgenes Sauli väehulkade eest. Mida siis need mäed selles salmis siin teevad?
Tegu on palveränduri psalmiga ja palverändurile võivad mäed olla pelgupaigaks, ületamatuks takistuseks või röövlite kohtamiskohaks. Ja nii nagu meile tuleb ka meile igasugune tõeline abi vaid Jumala käest – sõltumata millises kohas siis parasjagu oleme. Psalm laiendab seda mõtet järgmistes salmides – juhtides meid lõpuks Psalm 119 avarasse ja mitmetahulisse keskkonda
Ja ikkagi – on väga tähendusrikas žest – tõsta oma silmad mägede poole, sisaldades ka oma silmade kõrgemale tõstmist käesolevast olukorrast selleks, et omandada suurem perspektiiv.
Kõigepealt saab esimese inimese küsimus vastuse kolmandalt salmis 3.võibolla ehk sümboliseerides koori, kes toob sisse Jumaliku kaitse teema. Isegi siis kui sina magama jääd, on tema ikkagi valvamas ( s 3). Neljanda salmi kaja meenutab meile, et Jumal ei ole ainult üksikisikute vaid ka kogu oma rahva Jumal. Ja see laiendab oluliselt vaateala. Salmis 5 on ta valvur, hoidja – see kes pakub kaitset kõige hullema eest mida elu inimesele võib tuua (s 6) ja kõigele mis enne seda on. 7.salmis on Jumal ka meie vaimulik kaitsja.
Ja siis jõuame viimse salmi imelise kokkuvõtte ning selle poeetilise väljendusviisi juurde „ sinu sissetulemine ja väljaminemine“ ei ole enam segadusttekitav vaid vastupidi selgusttoov.
Selle juured on ajanud end nii igapäevatöösse kuni ebahariliku ja ootamatuni ning salmi teine poole liidab pildile viimaks ka igaviku konteksti.

Meenuta kuidas Issand on kindlalt olnud sinu ligi ning toimiv nii koolikoridorides kui naabrite juures külas käies – täpselt samamoodi on ta ligi nii elus kui surmas.

Selle kommentaari autor: Robert Pooley