Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Toimiv usk

Laupäev, 21. November 2009

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 19:1-10

Jeesus ja Sakkeus
1Ja kui Jeesus jõudis Jeerikosse, läks ta sealt läbi.
2Ja vaata, seal oli mees, Sakkeus nimi; see oli tölnerite ülem, ja ta oli rikas.
3Sakkeus püüdis näha saada, milline neist on Jeesus, aga see ei õnnestunud rahvahulga pärast, sest ta oli lühikest kasvu.
4Siis ta jooksis ettepoole ja ronis mooruspuu otsa, et teda näha, sest Jeesus pidi sealtkaudu minema.
5Ja kui Jeesus sinna paika jõudis, vaatas ta üles ja ütles temale: "Sakkeus, tule kiiresti maha, sest täna pean ma jääma sinu kotta!"
6Ja Sakkeus tuli kiiresti maha ja võttis Jeesuse rõõmuga vastu.
7Ja seda nähes nurisesid kõik: "Tema on patuse mehe juurde öömajale läinud!"
8Sakkeus ütles aga Issanda ette astudes: "Vaata, Issand, poole oma varandusest annan ma vaestele, ja kui ma olen kelleltki midagi välja pressinud, siis ma annan neljakordselt tagasi."
9Aga Jeesus ütles talle: "Täna on sellele kojale tulnud pääste, sest ka tema on Aabrahami poeg.
10Sest Inimese Poeg on tulnud otsima ja päästma kadunut."

Kas su usk Jeesusesse on ehtne? Kuidas näevad ja hindavad su usku ümberolijad?

Tänane lugu saab paljudele tuntuks juba lastejutustusena, ometi on selle radikaalne sõnum kõigis eas inimeste jaoks. See on imeline pilt Jeesuse kaastundest, kes oma kuningriiki võtab vastu ka kõige ootamatu loomusega inimese ning sellest mõõtmatust muutusest mis inimeses tekib kui ta tõeliselt kohtub Jeesusega.
Sakkeus oli üsnagi vähetõenäoline Jumala õnnistuste kandidaat. Aga just nii nagu Jeesus juba ennegi oli näidanud, võivad kõige ootamatumad „juhtumid“ jõuda jumalariiki ühiskonna äärealadelt: lesed, lapsed, pimedad kerjused ja nüüd siis ka Sakkeus, kõigi poolt vihatud maksukoguja ( s 8). Need, kes välise otsustuse järele peaksid olema Jumala headuse sfäärist väljaarvatud, osutuvad paradoksaalsel kombel olevat need kelle poole Jeesus pöördub ning keda ta vastu võtab. Sakkeus on kinnitus Jumala armurikkast otsustusest otsida ja päästa kõiki kes on kadunud ( s 10). Rahvahulkadest ümbritsetud, oma kõrge eesmärgi poole sammudes, võtab Jeesus ikkagi aega peatumiseks ning selle väikesele ja põlatud mehele tähelepanu osutamiseks.
Lugu maalib meile värvika pildi elumuutvast mõjust mis kaasneb kohtumisel Jeesusega. Sakkeus on patusena hukkamõistetud ning kõik mis tal on selle asetab ta Jeesuse jalge ette. Ta ilmutab oma usu ehtsust tegudes, minnes palju kaugemale sellest mida käsk oleks nõudnud- ta vastas Jumala armukutsele otsustuskindla heldusega omalt poolt.
Me ei tohiks tähelepanemata jätta seda kõikeläbivat südame muutumist Jeesusega kohtumisest ning sellele järgnevaid praktilisi tegusid. Selle looga rõhutab Luukas, et tulev jumalariik toob vältimatult kaasa radikaalse muutuse mis väljendub kõigepealt isiklikul tasandil - Jeesusega kooskõlas toimimises, aga sealt edasi muutunud väärtusssüsteemis, elustiilis, käitumises ning sotsiaalsetes suhetes. Jumalariik on ikka ja alati seotud totaalse isikliku muutumisega, kuid sellele järgnevad vältimatult ka sotsiaalsed, suhtetasandi ning isegi poliitilised muutused – juhul kui muudetud elud hakkavad rakendama kuningriigi väärtusi. Just sellist „pöördumist“ peaksime kogema ja nägema eneste ümber ka tänasel päeval.

Kas Jumal on millelegi sinu elus asetanud oma sõrme nii, et koged end vajavat elu mõjutavat muutust?

Selle kommentaari autor: JOnathan Lamb