Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Parim investeering

Esmaspäev, 23. November 2009

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 19:11-27

Tähendamissõna sulastele antud rahast
11Aga neile, kes teda kuulasid, rääkis Jeesus veel ühe tähendamissõna, sest ta oli Jeruusalemma lähedal ja nemad arvasid, et Jumala riik otsekohe ilmsiks saab.
12Ta ütles siis: "Üks kõrgest soost inimene reisis kaugele maale, et omandada kuningriik ja siis pöörduda tagasi.
13Ning ta kutsus kümme oma sulastest ja andis neile kümme naela raha ja ütles neile: "Kaubelge, kuni ma tagasi tulen!"
14Aga ta alamad vihkasid teda ja läkitasid saadikud talle järele ütlema: "Meie ei taha, et tema meie üle kuningana valitseks."
15Ja see sündis, kui ta tagasi tuli, olles saanud selle riigi, et ta käskis enese juurde kutsuda need sulased, kellele ta oli raha andnud, et saada teada, kui palju kasu keegi kaubeldes oli saanud.
16Siis tuli esimene ja ütles: "Isand, sinu nael on kümme naela kasu toonud."
17Ja tema ütles sellele: "Tubli, sa hea sulane! Et sa oled olnud ustav kõige pisemas, seepärast olgu sul meelevald kümne linna üle."
18Ja teine tuli ja ütles: "Isand, sinu nael on viis naela kasu toonud."
19Tema ütles sellelegi: "Ja sina ole viie linna üle!"
20Ja veel teine tuli ja ütles: "Isand, vaata, siin on sinu nael, mida ma olen alles hoidnud higirätikus,
21sest ma kartsin sind: sa oled vali mees, sa võtad, mida sa ei ole paigale pannud, ja lõikad, mida sa ei ole külvanud."
22Tema ütles talle: "Sinu enda suu läbi ma mõistan su süüdi, sa halb sulane! Eks sa teadnud, et ma olen vali mees: võtan, mida ma ei ole paigale pannud, ja lõikan, mida ma ei ole külvanud?
23Mispärast sa ei ole siis andnud mu raha panka? Küll ma siis oleksin selle tagasi tulles kasuga kätte nõudnud."
24Ja ta ütles juuresseisjaile: "Võtke nael tema käest ära ja andke sellele, kellel on kümme naela!"
25Ja nemad ütlesid talle: "Isand, tal on kümme naela!"
26"Ma ütlen teile, igaühele, kellel on, antakse, aga kellel ei ole, sellelt võetakse ära ka see, mis tal on.
27Aga need mu vaenlased, kes ei tahtnud, et ma nende üle kuningas oleksin, tooge siia ja lööge nad maha minu ees!""

Täna on vaatluse all see, kuidas kasutame meile Jumalast antud ressursse. Võid alustada sellega et tänad Jumalat kõige eest mida Ta sinu ellu on andnud ja võiksid ka küsida kas Tema tahaks, et teeniksid Teda mingil alal teisiti.

Luther on öelnud et peaksime olema nii valmis nagu tuleks Jeesus juba täna, samas aga tegema tööd sellise hooga nagu oleks veel tuhat aastat tema tulemiseni. Oodates oma Kuningat peaksime seega ühtlasi olema aktiivsed kuningriigi piiride laiendajad.
Luukas viitab tänases tekstis sellele, et mida lähemale Jeesus jõudis Jeruusalemmale, seda enam hakkasid inimesed ootama kuningriigi ilmsikstulekut ( s 11). Ja et aidata neil paremini aru saada mida tuleks teha kuningriigi ilmsiks saamiseni, rääkis Jeesus rahvale tähendamissõna.
Igale sulasele antakse samaväärne ressurss, millega tal tuleb vastutustundlikult tegutseda kuni tema isand kuningas tagasi tuleb. Jeesus lisab tähendamissõnasse ka sulaste suhtumise kuningasse – et nad tema alamatena vihkasid teda ning keeldusid talle kuuletumast ( s 14), nii prohvetlikult ette aimates äratõukamist mida ta ise peatselt pidi Jeruusalemmas kogema.
Kõik sulased peavad kuningale aru andma selle tagasitulekul – ning see on vastutus mida tuleb kanda ka meil kõikidel. Kaks sulastest olid käitunud vastutustundlikult, kasutades neile antud ressurssi kuningriigi laiendamiseks ning nende tasuks sai veel suurem vastutusala. Aga kolmas sulane, veendunud isanda tigeduses ja karmuses – ei olnud üldse midagi teinud. Nii võetakse temalt ära talle usaldatud ressurss ning antakse sellele kes on oma ustavust tõestanud.
26.salmis toob Jeesus esile kristliku elu põhimõtte: meile ei ole lubatud paigalseisu, jõudeolekut. Me kas kasutame antud aega ja ressursse Jumalariigi arendamiseks või jääme teatud vaimuliku paralüüsi seisundisse seades end ohtu kaotada ka need meile juba antud head annid. Ja et Kuninga hülgamise tõsidust veelgi rõhutada, lõpetab Jeesus hoiatusega et neile, kes Kuningat avalikult hülgavad ei jää üle muud oodata kui viimast kohtupäeva.
Seega – oleme kutsutud meile antud elu elama täielikult Jumalale, rakendades targalt ja rõõmuga kogu ressursi mis meil on - et jumalariik saaks levida.

Kui tunned et seda on vaja siis uuenda oma tõotust täna – kasutada kõiki sinu käsutuses olevaid ressursse veel loomingulisemalt ning kasulikumalt Jumala riigi tarvis.

Selle kommentaari autor: Jonathan Lamb