Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Talumatu ebajumalakummardamine

Neljapäev, 28. Oktoober 2010

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jr 44:1-19

Jeremija manitsus juutidele Egiptuses
1Sõna, mis Jeremijale tuli kõigi juutide kohta, kes elasid Egiptusemaal, kes elasid Migdolis, Tahpanheesis, Noofis ja Patrosemaal; ta ütles:
2"Nõnda ütleb vägede Issand, Iisraeli Jumal: Te olete näinud kõike seda õnnetust, mille ma lasksin tulla Jeruusalemmale ja kõigile Juuda linnadele; ja vaata, need on tänapäevani varemeis ja ükski ei ela neis
3nende pahategude pärast, mis nad tegid minu pahandamiseks, minnes suitsutama ja teenima teisi jumalaid, keda nad ei tundnud, ei nemad, ei teie ega teie vanemad.
4Ma läkitasin küll teie juurde kõik oma sulased prohvetid, läkitasin lakkamatult, öeldes: Ärge ometi tehke seda jõledust, mida ma vihkan!
5Aga nemad ei kuulanud ega pööranud kõrva, et nad oleksid pöördunud oma kurjusest ega oleks suitsutanud teistele jumalatele.
6Seepärast valati välja mu raev ja viha ja see põles Juuda linnades ja Jeruusalemma tänavail ja need muutusid neiks õudseiks varemeiks, nagu need tänapäeval on.
7Ja nüüd ütleb Issand, vägede Jumal, Iisraeli Jumal, nõnda: Miks valmistate iseendile selle suure õnnetuse, hävitades oma mehed ja naised, lapsed ja imikud Juudast, ilma endile jääkigi järele jätmata,
8pahandades mind oma kätetööga, suitsutades teistele jumalatele Egiptusemaal, kuhu te olete tulnud võõraina elama, hävitades endid sellega ning saades sajatuseks ja teotuseks kõigi maa rahvaste seas?
9Kas te olete unustanud oma vanemate pahateod, Juuda kuningate pahateod, omaenese pahateod ja oma naiste pahateod, mis nad tegid Juudamaal ja Jeruusalemma tänavail?
10Nad ei ole murdunud tänapäevani ja nad ei karda ega käi minu Seaduse ja mu määruste järgi, mis ma olen andnud teile ja teie vanemaile.
11Seepärast ütleb vägede Issand, Iisraeli Jumal, nõnda: Vaata, ma pööran oma palge teie vastu õnnetuseks ja kogu Juuda hävitamiseks.
12Ja ma võtan Juuda jäägi, kes pöörasid oma näod Egiptusemaa poole, et seal võõraina elada, ja nad kõik hukkuvad; Egiptusemaal nad langevad mõõga ja nälja läbi; nad hukkuvad pisemast suuremani, nad surevad mõõga ja nälja läbi ning saavad sajatuseks, hirmutuseks, needuseks ja teotuseks.
13Ja ma karistan neid, kes elavad Egiptusemaal, nõnda nagu ma karistasin Jeruusalemma mõõga, nälja ja katkuga.
14Ja Juuda jäägist, kes tulid Egiptusemaale võõraina elama, ei jää järele põgenikke ega pääsenuid, et pöörduda tagasi Juudamaale, kuhu nende hing igatseb minna jälle elama; sest nad ei pöördu tagasi, peale mõne päästetu."15Aga kõik mehed, kes teadsid, et nende naised olid suitsutanud teistele jumalatele, ja kõik naised, kes seal seisid suure koguna, ja kõik rahvas, kes elas Egiptusemaal Patroses, kostsid Jeremijale, öeldes:
16"Sõna, mis sa meile oled rääkinud Issanda nimel, ei võta me sinult kuulda,
17vaid me teeme teoks iga sõna, mis on tulnud meie eneste suust, suitsutame Taevakuningannale ja valame temale joogiohvreid, nõnda nagu me oleme teinud, meie ja meie vanemad, meie kuningad ja meie vürstid Juuda linnades ja Jeruusalemma tänavail; siis oli meil leiba külluses ja hea põli, ja me ei näinud õnnetust.
18Aga sellest peale, kui me lakkasime suitsutamast Taevakuningannale ja valamast temale joogiohvreid, on meil olnud puudus kõigest ja me oleme hukkunud mõõga ja nälja läbi.
19Ja kui me suitsutame Taevakuningannale ja valame temale joogiohvreid, kas me siis vastu oma meeste tahtmist valmistame temale ohvrileibu, tema kuju taolisi, ja valame temale joogiohvreid?"

„Oo!“ ütles Susan. „Ma arvasin, et ta on mees. Kas ta on … väljaspool ohtu? Hakkan närveerima, kui mõtlen lõviga kohtumisele." (CS Lewis, The Lion, The Witch and the Wardrobe)

Selles kirjakohas on kerge kuulda jutlustaja häält – jutlustaja on nii erakordselt kindel oma seisukohtades, et võime end hakata tundma tema koguduse liikmetena. Tuli Jeremija sees võib aidata meil mõista Jeesuse mure ja kaebamist Jeruusalemma üle (Mt 23:37-39) ja tunda samasugust paatost Jeremija sõnades (44:25-30). Jeremija sõnade mõte on: „Pärast kõike seda, mis on juhtunud, kuidas sa saad seda teha?“
Taevakuninganna on arvatavasti viide Jumalanna Astartele, samuti silmas pidades planeetide seisu. Selle kirjakoha jõulisus peitub selles, kui selgesõnaliselt inimesed vastanduvad sellele, mida Jeremija ütleb. Nad õigustavad oma seisukohti sellega, et peavad oma hädade põhjuseks oma varasemat pühendumist Jehoovale (44:17–18), jättes mainimata muude jumalate teenimise. Samasugust vildakat mõtlemist võib kohata ka sekulaarsetes ühiskondades, kus kristlikku usku peetakse kõikide konfliktide põhjuseks. Mõnikord olen märganud seda ka Põhja-Iirimaal, kus Jumalat peetakse vastutavaks nende vaevaaastate eest, mida oleme kogenud. Siiski on tõele lähemal veendumus, et usk Jumalasse pole mitte ainult aidanud inimestel vastu pidada, vaid on hoidnud ära vastuliikumise muutumise kodusõjaks.
Ennustus Egiptuse purustamisest (44:29-30) täitus aastal 568 eKr, kui Nebukadnetsar selle vallutas. Selleks ajaks oli vaarao Hophra juba surnud. See oli kurb alandus rahva jaoks, kes varjas endas suuruse ideed. „Kas te peate otsima suuri asju ise? Ärge otsige neid.“ (45:5) Olgu Issand see, kes annab suuruse sellele, kellele vaja, kas siis rahvale või üksikisikule.

„Väljaspool ohtu?" ütles Beaver ... "Kes ütles selle kohta midagi? Muidugi pole ta väljaspool ohtu. Aga ta on hea. Ta on kuningas, ma ütlen.“ (CS Lewis, The Lion, The Witch and the Wardrobe)

Selle kommentaari autor: David Bruce