Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kohtumõistmise üle kohtumõistmine

Laupäev, 15. Jaanuar 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mt 7:1-6

Jeesuse mäejutlus
1Ärge mõistke kohut, et teie üle ei mõistetaks kohut,
2sest mis kohtuga teie kohut mõistate, sellega mõistetakse kohut teiegi üle, ja mis mõõduga teie mõõdate, sellega mõõdetakse ka teile!3Aga miks sa näed pindu oma venna silmas, palki iseenese silmas aga ei märka?
4Või kuidas sa võid oma vennale öelda: "Lase ma tõmban pinnu sinu silmast välja!" ja ennäe, sul endal on silmas palk?
5Sa silmakirjatseja, tõmba esmalt palk oma silmast välja, ja siis sa näed pindu oma venna silmast välja tõmmata!6Ärge andke seda, mis on püha, koertele, ja ärge heitke oma pärleid sigade ette, et nad neid ei tallaks oma jalgadega ega pöörduks tagasi ja teid lõhki ei kisuks!

Kui Vaim aitab meil saada Kristuse meelsuse, suhtleme teistega tundlikult, mõistvalt ja ausalt.

Jeesus ei käsi meil selles kirjakohas oma valvsust uinutada. Vastasel juhul poleks salmil 6 mingit mõtet. Meil tuleb eristada "sigu" ülejäänud loomaaiast. Arukus on ju Püha Vaimu and (1Kr 12:8–10). Peame eristama õiget valest, kuid peame jääma valvsaks topeltstandardite suhtes. Meie kohtumõistmine, teisisõnu, peaks olema tasakaalustatud tõe ja armastusega, mis katab kinni paljud patud (1Pt 4:8).
On kahte tüüpi kohtumõistmist. Me võime kutsuda neid negatiivseks ja positiivseks kriitikaks. Negatiivne on laimav ja destruktiivne. See röövib teistelt nende väärikuse. Positiivne on hooliv ja korrigeeriv. Olles juhitud armastusest, püüab ta teisi üles ehitada. Probleem on selles, et enamik inimesi ei suuda nende vahel vahet teha. Selle tulemusena muutub kohtumõistmine agressiivseks ja destruktiivseks ning see ei püüa teisi parandada ega üles ehitada.
Asi on selles, et me pole piisavalt pädevad, et teiste üle otsustada (s 3). Nii võib saada kannatada tõde, kuid ainus põhjus kohtumõistmiseks peaks olema tõe kaitsmine. Kuna meie silmis on palk, siis me ei näe selgelt. Sellest tuleneva moraalse segaduse tõttu teeme sääsest elevandi, et teisi haavata ja alandada. Meie hinnangud muutuvad eelarvamuslikeks. Kuna meil puudub vaimne eristusvõime, ei näe me enam endi patusust (palki oma silmis), mis paneb meid teisi süüdistama ja nende kimbatust nautima. Need, kes jagavad Jumala ahastust hävingu üle maailmas, peaksid selle asemel hoopis muret tundma vaimse lagunemise pärast.

Peaksime olema palvemeelsed kohtunikud. Palve toob kaasa selgust ja selgus viib heasoovlikkusele otsustes. Alternatiiviks on pime hukkamõist, mis mürgitab meie vaimuliku elu. Palve "anna andeks meie patud" peaks olema meie juhtmõte teiste üle otsustamises.

Selle kommentaari autor: Valson Thampu