Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tunnistus Juhist

Pühapäev, 25. Detsember 2011

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Js 9:1-7

Rahuvürsti sünd ja valitsus
1 Rahvas, kes käib pimeduses, näeb suurt valgust; kes elavad surmavarju maal, neile paistab valgus.
2Sina teed rohkeks rahva, ja valmistad talle suure rõõmu: nad rõõmustavad sinu ees otsekui lõikusajal ollakse rõõmsad, otsekui saaki jagades hõisatakse.
3Sest tema koorma ikke ja tema õla kepi, tema sundija vitsa sa murrad nagu Midjani päevil.
4Sest iga sõjakäras sõtkutud saabas ja veres vettinud vammus põletatakse tuleroaks.
5Sest meile sünnib laps, meile antakse poeg, kelle õlgadel on valitsus ja kellele pannakse nimeks Imeline Nõuandja, Vägev Jumal, Igavene Isa, Rahuvürst.
6Suur on valitsus ja otsatu on rahu Taaveti aujärjel ja tema kuningriigi üle, et seda kinnitada ja toetada kohtu ja õigusega, sellest ajast ja igavesti. Vägede Issanda püha viha teeb seda.
Jumala kohus Iisraeli üle
7Issand läkitab sõna Jaakobisse ja see langeb Iisraeli peale.

“Mees, kes soovib juhtida orkestrit, peab selja pöörama rahvamassidele.”(James Crook) Täna Jumalat, et Jeesus oli valmis seda tegema.

Tänane piiblitekst on tuttav kõikidele, kes on viibinud jumalateenistustel ning laulnud jõululaule.
On kummaline, et kui Jesaja kutsub oma rahvast üles vaatama pääste järele põhja poolt, siis Miika kutsus neid lootuse saamiseks üles vaatama lõuna poole, Petlemma.
See näiline vastuolu leiab lahenduse jõululoos. Pimedus ja süvenev rõhutus peavad teed
andma valgusele.
Isegi küünlavalgus muudab juba palju. Valgus kutsub, tõmbab inimesi enese poole, juhib- näidates teed; see kaitseb- hoiatades ohtudest rajal.
Juuda rahva jaoks võis tunduda mõte sellest, et nende pääste tuleb vaenlase territooriumilt, Iisraeli põhjaosast - väga küsitav; kuid prohvetid ei olnud kunagi lakanud rõhutamast, et kuningriigi jaotamine on ainult ajutine.
Tekstist näeme, et lootust rahvale ei leita mitte filosoofias vaid isikus. Kontrastina
halvale juhtimisele, mille tõttu rahvas peab läbi minema Jumala kohtumõistmisest (s 6) esitletakse prohveti sõnumis uut, mudel-juhti. See on juht, kes mõistab inimese olukorda ning tuleb talle appi arusaamise ja väega. Ta läheb kaugemale pelgast empaatiast, sest tal on võim muuta inimeste olukordi. Ja Tema valitsuse all kogevad inimesed, et nad kuuluvad perekonda, mida isegi surm ei saa lahutada. Rahva segadusse ning hädasse toob see juht rahu - mitte pelgalt konflikide puudumise seisundi, vaid õigete suhete näeol igal tasandil: Jumala ja tema loodud maailma vahel, perekondade ja kogukondade liikmete vahel.
Ja kõiki neid aspekte näeme täitumas Jeesuse loos, evangeeliumis. See aga mida meie peame kuulma, pole mitte ainult milline saab olema see juht kui ta tuleb, vaid milline on tema tegevusplaan. Tema tähelepanu akeskmes on õiglus ja õigus (s 7). Ja kui see on tema südames, siis peab see olema ka meie südames ning väljenduma tegudes ja meie suhtumistes.

Sageli palvetame, et meil oleks vägi, kuid tegelikult vajame hoopis tarka nõuannet. Selleasemel et muuta olukordi, on Jumal eelkõige muutmas meie suhtumisi.

Selle kommentaari autor: Colin Sinclair