Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Võitlus kuulub Issandale

Pühapäev, 2. Juuni 2013

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 3

Ahistatud kuninga palve
1Taaveti laul, kui ta oma poja Absalomi eest põgenes:
2Issand, kui palju on mul vaenlasi, palju on neid, kes tõusevad mu vastu.
3Paljud ütlevad mu hingele: "Ei ole temal päästet Jumalas!" Sela.
4Aga sina, Issand, oled kilbiks mu ees, minu au, sa tõstad mu pea üles.
5Oma häälega ma hüüan Issanda poole ja ta vastab minule oma pühalt mäelt. Sela.
6Ma heitsin maha ja uinusin; ma ärkasin unest, sest Issand toetab mind.
7Ei ma karda rahva musttuhandeid, kes igalt poolt on endid seadnud minu vastu.
8Tõuse, Issand, päästa mind, mu Jumal! Sest kõiki mu vaenlasi oled sa löönud vastu lõugu, sa oled murdnud õelate hambad.
9Issanda käes on pääste. Su rahvale tulgu sinu õnnistus! Sela.

Võta aega tänada Jumalat viimaste õnnistuse eest, mis on sind rõõmustanud.

Taavet kirjutas antud laulu kui ta põgenes oma elu päästmise nimel Absalomi eest (2. Saam. 15:14). See on palve ja ja appihüüd, hüütud hirmu ja ahastuse ajal. Enamikule meist on põgenemine mõrvari eest tundmatu kogemus, mida on raske ette kujutada. Aga meil kõigil on oma „vaenlased“ – need inimesed või olukorrad, mis ähvardavad meid maha painutada ja vallutada meie nõrgad kaitsed. Olgu me füüsilise või vaimuliku rünnaku all, antud psalm pakub meile imelise viisi, kuidas Jumala poole pöörduda oma olukorra ilmses reaalsuses leides Temalt lohutust.

<br>Kui ma viibisin ühel suvel kaks kuud Petlemmas hakkas Jumal pöörama teistpidi paljusid minu oletusi ja eelistusi. Olles kokkupuutes kõigi väljakutsetega, mis olid elades Iisraeli sõjalise okupatsiooni all ja saades tuttavaks erineva kultuuriga, tekkis mul uus arusaam sellest, mida tähendas hüüda Issanda poole vabastamiseks ja tugevuse saamiseks. Sel ajal oli minu lemmiklauluks Byron Cage’i „Sina oled kaitsekilp“, mille on inspireerinud just antud psalm, mille põhiolemuseks on alandlik sõltumine Jumalast.

<br>Paaris esimeses salmis teeb Taavet selgeks, mille vastu ta täpselt on: tal on palju vaenlasi, kes naeruvääristavad tema püüdu Jumala väe järele. Kohene vastus on selge, Issanda kaitse ja õnnistuse kindluse taaskinnitamine; ometigi hüüab Taavet abi järele. Vastus tuleb 5. salmi teises pooles: „Ja Tema vastab mulle oma pühalt mäelt“ - vastatud palve mõjud on just nii otsesed. Psalmist võib nüüd puhata, olles kaitstud teadmises, et see on Issand, kes „toetab“ (salm 6); enesekindlus, mis hajutab kõik hirmu „kümnete tuhandete“ ümbritsevate vaenlaste suhtes. Milline julgustus meile stressiga täidetud, murega küllastatud eludes!

 

Ma tõstan oma silmad mägede poole – kust tuleb minu abi? (Laul 121:1) Kust või kellelt otsid sa abi mureaegadel? Miks?

Selle kommentaari autor: Ben White