Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumalale avanedes

Pühapäev, 19. Oktoober 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ps 119:169-176

Jõudku mu halamine su palge ette, Issand! Anna mulle arusaamist oma sõna mööda! 170 Tulgu mu anumine su palge ette, päästa mind oma ütlust mööda! 171 Mu huuled lasku hoovata kiitust, sest sa õpetad mulle oma määrusi! 172 Mu keel kuulutagu sinu ütlusi, sest kõik su käsud on õigus! 173 Olgu su käsi mind aitamas, sest ma olen valinud su korraldused! 174 Ma igatsen päästet sinult, Issand, ja sinu Seadus on mu rõõm. 175 Elagu mu hing, et ta sind kiidaks, ja su seadused aidaku mind! 176 Ma olen eksinud nagu kadunud lammas. Otsi oma sulast, sest ma ei unusta su käske!

Keskmiselt räägivad naised päevas 20 000 sõna ja mehed 7000. Anna enda sõnadele tõeline sisu ja tähendus!

Psalm 119 on suur sümfoonia Jumala seadusest, mis asub inimese sees. Läbi terve psalmi räägib laulja Jumalale, kuidas ta armastab Tema käske, sest see toob ta ellu tõe, valguse ja lootuse. See on Jumala enese ilmutus oma rahvale. Selles psalmi lõpuosas aga kuuleme ka kannatusehüüet. Rõhumine ja tagakius ümbritsevad lauljat, aga ka nüüd hoiab ta kinni Jumala seadusest. Jumala sõnad on täde, ning sügavamad kui kantsumused. Tema on Jumal, ükskõik mis ka sünnib.

On tähelepanuväärne, et hukatusega silmitsi olles ei raiska laulja oma hirmu neile, kes võiksid talle kurja teha. Tema süda väriseb Jumala Sõna ees, ning mitte oma tagakiusajate ees. See väriseb aukartuses ning rõõmus selle üle, mida Jumal ilmutab oma õigsuse ning tõe kohta. Ja kuna psalmist suudab tõusta kõrgemale välistest ähvardustest, astuda välja ümbritsevaist tingimustest, kogeb ta taas, et Jumal tunneb teda. Ta keskendab oma elu Jumala ümber, ning kõik muu loksub ise paika. Just sellepärast, neis viimastes salmides, on ta uue  jõu võtmise ning kiitmise paigas, avatuna Jumala tõele ning eesmärkidele.

Laulja palve, mis palub Jumalalt kaitset ja päästet, on esitatud usalduses. Isegi siis kui ta on eksinud nagu lammas, jääb ta pühendunuks Jumala seadmistele, mis jäävad tema ülemaks rõõmuks.

On vähe rahvusi, mis oleks kogenud suuremat tagakiusu läbi ajaloo, kui juudid. See psalm jutustab nende võitlusest hirmu ning kiituse vahel, rõhumise ja vabastamise vahel, kurja jälestamise ning hea tegemise vahel. Ja kuigi nad võivad tunduda meile liiga väikesed võrdluseks, leiame, et siin on nimetatud  ka meie ahastusi ning väljendatud hirme, mida meiegi oleme kogenud. Hirmuvaikuse lõhkumine on sageli otsustav samm, sest siis avastame, et Jumal on palju ligemal kui oleme arvanud ning valmis vastama meie hüüdmisele.

 
Kinnita oma silmad Jumalale - mitte sellele, mida sa peaksid tegema, oled teinud, või mida teised inimesed teevad. Vaata sellele, mida Jumal teeb, saab teha ning hakkab tegema. Mõtle kõikidele Jumala omadustele, ning leia üles oma turvapaik ja värske inspiratsioon, lugedes veelkord tänast lõiku sellest psalmist.

Selle kommentaari autor: Elaine Storkey