Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

See toimib siiani!

Reede, 24. Oktoober 2014

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 1:8-17

Tänu ja palve
8Esmalt ma tänan oma Jumalat Jeesuse Kristuse läbi teie kõikide pärast, sest teie usust räägitakse kogu maailmas.
9Jumal, keda ma oma vaimus teenin, kuulutades evangeeliumi tema Pojast, on ju minu tunnistaja, kuidas ma lakkamatult meenutan teid
10alati oma palveis, kui ma anun, et ehk ometi õnnestuks mul Jumala tahtmisel kord tulla teie juurde.
11Ma ju igatsen teid näha, et ma võiksin teile jagada mõnda vaimulikku andi teie kinnituseks,
12see aga tähendab: teie keskel leida üheskoos julgustust mõlemapoolse usu, teie ja minu oma varal.
13Ma ei taha ju, vennad, et teil jääks teadmata: ma olen sageli püüdnud teie juurde tulla, et mul oleks mingit vilja ka teie seas, nagu mul seda on muude rahvaste seas, ent tänini on mulle tulnud ikka mõni takistus.
14Ma olen nii kreeklaste kui umbkeelsete, nii tarkade kui rumalate võlglane.
15Seepärast olen valmis ka teile, Roomas asuvaile, kuulutama evangeeliumi.
Evangeeliumi vägi
16Sest ma ei häbene evangeeliumi, see on ju Jumala vägi päästeks igaühele, kes usub, juudile esmalt ja siis kreeklasele.
17Sest Jumala õigus on ilmunud evangeeliumis usust usku, nii nagu on kirjutatud: "Aga õige jääb usust elama."

“Evangeelium on kõikidele; kõige austusväärsem patune ei oma sellele suuremat eesõigust kui kõige viletsam.” (D Martyn Lloyd-Jones) Kiitus Jumalale!

Olen ülevaataja 108 kogudusele Londoni loodeosas. Kui uskuda meediat, siis peaks kristlus kõikjal Ühendkuningriigis olema kahanemise teel. Ometi kinnitab meie kogemus vastupidist, me kogeme kasvamist - eri paigust ning erinevate kultuuritaustadega inimeste usu juurde tulekut. Evangeelium toimib täiesti ka tänapäeval!

Kui tahaksime mõista Pauluse teoloogiat, siis salmid 16 ja 17 on selle võtmeks. Paulus ei häbene evangeeliumi, sest on veendunud, et see Jumala poolt antud sõnum on niivõrd väeline, et igaüks, kes sellele usus vastab, kogeb muutumist (s 16). Meie praeguses kultuurikontekstis tahavad inimesed enne, kui otsustavad asja tõesuse või mitte-tõesuse üle, teada kas see toimib; aga me ei tohi tõele pühendumisest lahti ütelda. Paulus ütleb meile, et evangeelium toimib, kuid ütleb ka, et see on tõde: see ilmutab Jumala õigust (s 17). John Stott võtab asja kokku järgmiselt:  see on “jumalik tunnus (meie Jumal on õiglane Jumal)....tegutsemine (Ta tuleb meid päästma)....ja saavutus (Ta kingib meile õigsuse staatuse)”.  Me vastame evangeeliumi sõnumile uskudes Kristust  - see on usukuulutus, mille Paulus viitab juba 5.salmis (Rm1:5). Kristlik elu kulgeb algusest lõpuni üksnes usus (s 17).

Siis kui mõistame, mis motiveeris Paulust, läheb ka kõik ülejäänu paika. Paulus tänab Jumalat Rooma kristlaste ning nende usu eest (s 8), ning on innukas nende eest palvetama (s 9,10). Ta igatseb väga neid külastada ning julgustada (s 10-13). Ning tema kutsumine, jutlustada Jeesusest kõikidele, paneb ta igatsema kuulutamisvõimalust Rooma impeeriumi südames (s 14 -15).

Pauluse pühendumine evangeeliumile tõi kaasa selle, et ta soovis olla inimeste keskel, kes kuulusid Jumalale, et näha mida Jumal nende keskel teeb ning saada osa kõigest, mida evangeelium eneses sisaldas.

 
Millisel moel olen mina kaasatud evangeeliumisõnumi jagamisse? Mida on Jumal kutsunud mind tegema? Küsi seda täna Jumalalt uuesti.

Selle kommentaari autor: Pete Broadbent