Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ei ühtki lohutajat

Kolmapäev, 4. Märts 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Nl 1:1-22

Lein ja valu Jeruusalemma hävitamise pärast
1Kuidas küll istub üksinda see kord nii rahvarohke linn! Kes rahvaste seas oli suur, on saanud lesknaise sarnaseks. Vürstitar maakondade hulgas peab tegema orjatööd.
2Ta nutab öösel kibedasti, pisarad voolavad tal üle näo. Pole tal trööstijat ühestki armastajast: kõik ta sõbrad on teda petnud, on saanud ta vaenlasteks.
3Juuda on sattunud viletsusse ja ränka orjusesse, ta elab paganate seas ega leia hingamist. Kõik jälitajad saavad ta kätte keset kitsikusi.
4Siioni teed leinavad, et pole pühiks tulijaid. Kõik ta väravad on tühjad, ta preestrid ohkavad. Tema neitsid on kurvad ja tal enesel on kibe käes.
5Tema rõhujad on saanud võimu, tema vaenlastel käib käsi hästi. Sest Issand on toonud talle häda tema paljude üleastumiste pärast. Tema lastel on tulnud minna vangidena vaenlase ees.
6Siioni tütrelt on kõik ta toredus läinud. Tema vürstid on nagu hirved, kes ei leia karjamaad; nad astuvad jõuetult tagaajaja ees.
7Jeruusalemm mõtleb oma viletsuse ja kodutuse päevil kõigile kallistele asjadele, mis tal muistsest ajast on olnud. Et ta rahvas langes vaenlase kätte ja tal ei olnud aitajat, siis näevad vaenlased seda ja naeravad tema lõppu.
8Jeruusalemm on raskesti patustanud, seepärast on ta saanud jäleduseks. Kõik, kes teda austasid, põlastavad teda, sest nad on näinud ta alastiolekut. Ka tema ise ohkab ja tõmbub pelgu.
9Tema roojus on ta hõlmadel. Ta ei mõelnud oma lõpule ja on langenud hämmastaval viisil: tal pole trööstijat. Vaata, Issand, mu viletsust, sest vaenlane suurustab!
10Vaenlane sirutab käe kõigi ta kalliste asjade järele; sest ta sai näha, et ta pühamusse tulid paganad, need, keda sa olid keelanud, et nad ei tuleks su kogudusse.
11Kogu ta rahvas ohkab ja otsib leiba: nad annavad oma aarded toidu eest, et pidada hinge sees. Vaata, Issand, ja näe, kui põlatud ma olen!
12Kas see teile ei lähegi korda, kõik, kes te mööda lähete? Vaadake ja nähke! Ons olemas valu, minu valu sarnast, mis mulle on tehtud, millega Issand mind on nuhelnud oma tulise viha päeval?
13Ta läkitas kõrgusest tule mu luudesse ja vaevas neid; ta laotas mu jalgadele võrgu, ta tõrjus mind tagasi; ta jättis mind üksikuks igavesti haigena.
14Mu üleastumiste ike on kokku seotud, tema käed põimisid need ühte: need tulid mu turjale, tema murdis mu jõu; Issand andis mu nende kätte, ma ei suuda üles tõusta.
15Issand heitis kõrvale mu keskelt kõik vägevad; ta kutsus kokku peo minu vastu, et purustada mu noori mehi. Issand sõtkus surutõrt neitsile, Juuda tütrele.
16Nende asjade pärast ma nutan, mu silmad, mu silmad voolavad vett. Sest kaugel on minust trööstija, kes turgutaks mu hinge. Mu lapsed on hävitatud, sest vaenlane on vägev.
17Siion laiutab käsi, tal ei ole trööstijat. Issand on käsutanud vaenlastena Jaakobi vastu selle enese naabrid. Jeruusalemm on muutunud nende seas jäleduseks.
18Õiglane on tema, Issand, sest mina olen tõrkunud tema käsu vastu. Kuulge ometi, kõik rahvad, ja vaadake mu valu: mu neitsid ja noored mehed on läinud vangi.
19Ma kutsusin oma armastajaid, nad petsid mind. Mu preestrid ja vanemad surid linnas, kui nad otsisid enesele toitu, et turgutada oma hinge.
20Vaata, Issand, kuidas mul on kitsas käes: mu sisemus käärib, mu süda pööritab sees, sest ma olen kõvasti tõrkunud. Väljas teeb mõõk mind lastetuks, sees on päris surm.

“Issand, me igatseme tõelist kohtumist Sinuga täna läbi Sõna. Me alistame oma mõtted, tahte ja kujutlusvõime Pühale Vaimule, kelles Sõna saab elavaks.”

Suuremõõdulist katastroofi on raske aktsepteerida. Vaid individuaalse kannatuse kogemus aitab meil mingil määral siseneda terve kogukonna kannatusse  - mõista nutvat ema, kelle käte vahelt lained kiskusid ta lapsed; Auschwitzi järjekorras seisvat last, kelle silmadest peegeldub tühjus. Tänase teksti autor teab seda. Ta viib meid kannatavasse linna kord enesekindla ning kauni naise mälestuste läbi. Ümbritsetuna sõpradest, austajatest ning lastest, on ta saanud nautida poliitilist ja majanduslikku võimu, heaolu, austust ja kõigutamatut turvalisust. Tema hiilgeaja mälestused muudavad käesoleva reaalsuse veel jõhkramalt talumatuks. Esimeses isikus väljendatud ahastus lõikab sisse kolmandas isikus edastatud jutustusse: “Vaata Issand mu viletsust, sest vaenlane suurustab!”(s 9). Üksindus, hüljatus, ööd täis leina, ebaturvalisus, kontrolli kaotamine, kodutus, haigus, reetmine, häbi ja haavatavus - on kõik koos kirjeldamas seda uut olukorda. Kõige hullem aga on, et selles kohutavas olukorras puudub igasugune kaaslus kannatuses. Üha korduv refrään: “tal pole trööstijat” lööb nagu matusekell (s 2,9,16,21).

Kuidas peaksime sisenema taolisesse teksti, leidma ühenduse oma eluga? Arvan, et enamik lugejaist mõtleb neid salme läbides paljude teiste peale, kes just praegu on keset kannatusi. Ometi olen kindel, et Jumal ootab, et vaataksime sellesse teksti kui peeglisse ning kuuleksime selle sõnumit iseendale (Jk 1: 22-25). Kas see on meie rahva lugu, meie koguduste lugu? Kas leiame samastumiskoha enesekindla kuningannaga või häbistatud ja hüljatud lesega (s 1)?

Ühemõtteliselt omistab see poeem toimunud katastroofi Jumalale, kes sel viisil mõistab kohut patu üle (s 12-15, 17, 22). Ja täna jätabki tekst meid pingesse (s 20) - oma Jumala vastu mässamise tunnistamise (s 20) ning raevuka nõude vahele Talle, panna taas kehitma õiglus (s 21 -22).

 
Hävituse aegadel on alati neid, kes püüavad lohutuse plaastriga kinni katta kohtumõistmise sügavad haavad. Kuid lohutus ei toimi, kui see on lahutatud tõsisest maadlemisest kohtumõistmise valuga.

Selle kommentaari autor: Pauline Hoggarth