Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kaootliline kogudus

Esmaspäev, 1. Juuni 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Kr 1:1-9

Tervitus ja tänu
1Paulus, Kristuse Jeesuse apostliks kutsutud Jumala tahtmisel, ja vend Soostenes -
2Korintoses olevale Jumala kogudusele, Kristuses Jeesuses pühitsetuile, kutsutud pühadele ning kõigile neile, kes kõigis paigus appi hüüavad meie Issanda Jeesuse Kristuse nime, kes on nende ja meie Issand:
3Armu teile ja rahu Jumalalt, meie Isalt, ja Issandalt Jeesuselt Kristuselt!
4Ma tänan alati oma Jumalat teie pärast Jumala armu eest, mis teile on antud Kristuses Jeesuses!
5Te olete ju kõige poolest saanud rikkaks temas, igasuguses sõnas ja igasuguses mõistmises,
6kuna tunnistus Kristusest on teis kinnitatud,
7nii et teil ei ole puudu ühestki armuannist, oodates meie Issanda Jeesuse Kristuse ilmumist.
8Tema kinnitab teid ka lõpuni, et te oleksite laitmatult puhtad meie Issanda Jeesuse Kristuse päeval.
9Ustav on Jumal, kelle poolt te olete kutsutud osadusse tema Poja Jeesuse Kristuse, meie Issandaga.

Võta hetk, et tänada Jumalat kõige eest, mida omad ning kõikide eest, kes on aidanud sul saada selleks kes oled ja jõuda sinna kus oled täna.

Paulus alustab kirja rõhutades oma kutsumist apostliks. Arvesse võttes Korintose koguduses valitsevat segadust, ning kohe öeldavaid karme manitsussõnu, on arusaadav, miks ta peab vajalikuks rõhutada seda meelevalda, mille  oli saanud Jumalalt.

Korintose koguduse inimesed pidasid endid vaimulikeks, tarkadeks ning mõjukateks. Nad oli valesti mõistnud seda, miks neile oli antud vaimuande, ning selle asemel, et nende abiga üles ehitada kogudust, kiitlesid nad üksteise ees. Nad olid uskuma hakanud ka kreeklasteslt pärinevat mõtet, et ainult vaimne oli oluline, ning, et kuna keha hukkub nagunii, siis pole oluline, mida sellega tehti. Kogudus oli täis amoraalsust, lahkmeelt, uhkust, intsesti, kohtuasju üksteise vastu, hoolitsus teiste eest oli olematu ning nende kohtumistel Issanda laua suhtuti näljastesse kalgi hoolimatusega, nende jumalateenistustel puudus kord ning üleüldse jäi neil kõvasti puudu armastusest. See polnud veel kõik. Nad kiitlesid kõigest sellest.

Paulus pidi neile meenutama, et nad olid väga kaugel küpsest arusaamisest ning käitusid otsekui lapsed. Nad olid unustanud selle, et Jumal näeb meid, inimesi ihuliste, hingeliste ja vaimsete olenditena ning tema suurim kingitus meile on armastus.

Kõige eelöeldu valguses on tähelepanuväärne, et Paulus tunnustab koguduseliikmeid  nende vaimuandide osas. Rohkem veel, ta tänab Jumalat, et nende usk on ehtne. küll  tuntud tõsiasi, et kui kedagi on vaja noomida, siis parim viis on alustada kiitusega. Siiski pole usutav, et Paulus soovis korintlasi vaid meelitada. Kogu oma ebaküpsuse ja vigade juures jäi faktiks see, et selles pulbitsavas ning amoraalses linnas, oli terve hulk inimesi, kes algselt orjaks tehtuina, olid hakanud tõeliselt usaldama Kristust. Ja see on alati põhjus tähistamiseks.

Salmid 7-9 on väga rikkad. Pane tähele Pauluse ootuse ja usalduse alust: ühel päeval kohtume Kristusega palgest palgesse. Sellel päeval saame olema nagu tema ning näeme teda nagu tema on (1Jh 3:2). Pelgalt sellele mõtlemine põhjustab meis väelise muutumise tema sarnasuse poole.

Me pole siin enda tahtmist tegemas, vaid Jumal teeb meie sees pma tööd. Ja Tema on kutsunud meid osadusse Jeesusega. Milline mõju peaks sel kutsel olema meie elule!

 
Kelle eest enda elus oled täna tänulik? Need inimesed ei pruugi olla täiuslikud, nad ei pruugi sinuga isegi hästi läbi saada - aga Jumalal on aega nende jaoks ning Tema on valinud panna nad sinu ellu - seega sa võiksid küll Teda tänada nende eest ja mõju eest, mis neil sinu elus on.

Selle kommentaari autor: Annabel Robinson