Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tõeline harmoonia

Pühapäev, 13. Detsember 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ps 85

Palve, et Jumal halastaks Iisraeli peale
1Laulujuhatajale: Korahi laste laul.
2Issand, sul on olnud hea meel oma maast, sa oled pööranud Jaakobi vangipõlve.
3Sa oled andnud andeks oma rahva pahateo ja oled katnud kinni kõik nende patud. Sela.
4Sa oled koristanud kõik oma raevu, sa oled pöördunud oma tulisest vihast.
5Taasta meid, meie pääste Jumal, ja lõpeta oma meelepaha meie vastu!
6Kas sa oled meie peale tige igavesti ja jätkad oma viha põlvest põlve?
7Kas sa meid ei elustaks taas, et su rahvas rõõmustuks sinus?
8Issand, näita meile oma heldust ja anna meile oma abi!
9Ma tahan kuulda, mida Jumal, Issand, räägib. Sest tema kuulutab rahu oma rahvale ja ütleb oma vagadele, et nad ei pöörduks alpuse poole.
10Tõepoolest, tema pääste on ligi neile, kes kardavad teda, et meie maal au elaks,
11heldus ja tõde saavad teineteisega kokku, õigus ja rahu annavad teineteisele suud,
12ustavus võrsub maast ja õigus vaatab alla taevast.
13Issand annab head ja meie maa annab oma lõikuse.
14Õigus käib tema eel ja järgib tema samme.

Armastus, ustavus, õigsus ja rahu - need neli voorust on kõik osa Jumala iseloomust.

Kas oled lugenud piisavalt jõulujutte ja -jutlusi? Loodan, et mitte, sest ka see psalm sisaldab mõtteid, mis on olnud päevakorral jõuluhooajal. Oma 1616. aasta jõulujutluses, mille piiskop Lancelot Andrewes pidas selle psalmi 10 salmi alusel kuningas James I-le, märkis ta, et neid nelja omadust ei ole sageli vaadeldud koos. Armastus ja rahu ning ustavus ja õigsus kuuluvad kokku. Aga enne polnud see kvartett harmoonias.Jumala saamine inimeseks toob kokku õiguse ja rahu. Rahu prints on tulnud tooma õigsust maailma, mis on langenud kaugele Jumala standarditest. "Selles koosluses sündis kristlus," ütles Andrewes, see on nagu abielu, mida ei tohiks lahutada. Kristlus on nende nelja vooruse kohtumine ja ja ühte neist ignoreerida või halvustada tähendab kaotada meie usu üks oluline tahk.

Aga see on panna lahendus probleemist ettepoole, sest selle psalmi autorile on probleemiks Jumala viha oma maa ja rahva vastu. See psalm on palve taastamiseks ning see on meile eeskujuks, kuidas paluda, et Jumal taas end oma rahvale ilmutaks. Walter Brueggemann kirjutab selle ja samasuguste psalmide kohta, et "Iisrael palvetab Jumala iseloomu Jumalale tagasi, nõudes, et Jumal oleks see, kelle nad teavad teda olevat. Võiksime lisada, eriti selle psalmi kohta, et Iisrael palvetab endale tagasi ka oma ajalugu - et Jumal mitte ainult poleks, kes Ta on olnud, vaid et Ta ka teeks uuesti, mis Ta on teinud. Kas ka meie saaksime samamoodi palvetada Jumalale tema iseloomu tagasi? Sest juudid valitud rahvana nägid selliste palvete täitumist oma maal (s 9,12). Meile kui kristlastele võiks see täitumine olla meie oma riigis või teistes maailma riikides, unustamata Iisraeli/Palestiinat.

 
Mõtle, millise sinu, su pere või koguduse probleemi puhul tahaksid täna palvetada Jumalalt "ajalugu" tagasi või igatseda Tema loomuse esile tulekut - tee seda.

Selle kommentaari autor: Roger Pooley