Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ilusad inimesed

Esmaspäev, 28. Detsember 2015

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Ts 5:12-28

Nõuandeid koguduse eluks
12Ent me palume teid, vennad, tunnustada neid, kes teie seas tööd teevad ja teid Issandas juhatavad ning noomivad,
13ja pidada neist armastuses üliväga lugu nende töö pärast. Hoidke omavahel rahu!
14Meie aga manitseme teid, vennad: noomige korratuid, julgustage pelglikke, aidake nõrku, olge pika meelega kõikide vastu!
15Vaadake, et keegi teisele kurja ei tasuks kurjaga, vaid taotlege alati head üksteisele ja kõikidele!
16Rõõmustage alati,
17palvetage lakkamatult,
18tänage kõige eest - sest see on, mida Jumal teilt tahab Jeesuses Kristuses!
19Ärge kustutage Vaimu,
20ärge põlastage prohvetiandi,
21katsuge läbi kõik, pidage kinni heast,
22hoiduge igasuguse kurja eest!
Lõputervitused
23Aga rahu Jumal ise pühitsegu teid läbinisti ning teie vaim ja hing ja ihu olgu tervikuna hoitud laitmatuna meie Issanda Jeesuse Kristuse tulemiseks!
24Ustav on see, kes teid kutsub; küll tema teebki seda.
25Vennad, palvetage meie eest!
26Tervitage kõiki vendi püha suudlusega!
27Ma vannutan teid Issanda nimel, et see kiri loetaks ette kõikidele vendadele!
28Meie Issanda Jeesuse Kristuse arm olgu teiega!

Jumala plaan on muuta sind Jeesuse sarnaseks, taastades sinu jumalanäolisuse. Oled sa valmis lubama Tal teha seda tööd sinus?

Tänane kirjakoht pakub suurepärase kontrollnimekirja millega mõõta koguduse tervist. Paulus kirjeldab kõigepealt koguduse juhtide rolli, siis seda, kuidas hoida liikmetevahelisi suhteid, seejärel suhtumist olukordadesse ning vaimulikku eristamist, viimaks pühitsusprotsessi. Ta saab kõik need küsimused noore koguduse ette asetada, sest tal on täielik usaldus ja kindlus Jumala ustavasse töösse Tessaloonika usklike elus ( vt s 23,24). See kindlus aga asetab kõik tema nõuanded elava osadussuhte konteksti Jumala ja Jeesusega, vältides nii selle nimekirja muutumist lihtsalt karmiks korralekutsumiseks.

Paulus kõnetab koguduse juhte ning liikmeid ühiselt. Ta soovib, et liikmed hindaksid juhtide vaevanägemist, kelle kanda on liikmete pühitsuselu juhtimise keeruline koorem (s 12,13).  Koguduses ei ole võimalik midagi saavutada, kui juhid ja koguduseliikmed ei ela üksteisega rahus (s 13b). Manitsemise objektiks olemine ei ole alati meeldiv, kuid see juhib meid suuremasse jumalakartlikkusse ning on väärtuslik.

Enamikul meist on enda kristliku käitumise suhtes mitmeid “pimealasid”, millele on vaja tähelepanu juhtida. Nii juhid, kui liikmed peavad olema teadlikud kuidas toimida erinevais olukordades, kuhu nad sattuda võivad. Laisad, nõrgad ja arad vajavad kõik erineval viisil julgustamist, ning sugugi mitte kõik ei reageeri kohe sellisele teenimisele positiivselt. On hea kui su laual või silme ees on meeldetuletus: “ Ole minuga kannatlik, Jumal ei ole oma tööd mu juures veel lõpetanud!”.

Pühitsusprotsessis on oluline roll vaimulikul eristamisel. On vaja teada, milline on kristlik reageerimisviis erinevais eluolukordades; või ka näiteks kuidas toimida erinevate vaimsuste keskel, millega võime kokku puutuda. Suurem eesmärk, mille Paulus meie ette seab, ning mida kõikidel tuleb silmas pidada, on vältida igasugust kurja, sest Jumal teeb meis oma tööd ning vaid Tema hoiab meid laitmatuna Issanda tulemise päevaks. Jumala aktiivne tahe on muuta meid selliseks, nagu Ta on plaaninud, meie ülesanne on kinni pidada kõigest heast, mida Ta meie ellu toob. 

 
Täna Jumalat arengu eest, mida tajud endas ja oma koguduses. Vaata üle Pauluse nimekiri ning palveta selle valgel tõsiselt nende alade pärast, kus on vajakajäämisi sinu või su koguduse elus.

Selle kommentaari autor: Ray Porter