Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Mis toimub?

Reede, 29. Jaanuar 2016

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 1Ms 43:15-34

Joosepi vendade teine teekond Egiptusesse
15Ja mehed võtsid selle kingituse, võtsid kaasa kahekordse raha ja Benjamini, asusid teele ja läksid alla Egiptusesse ning astusid Joosepi ette.
16Kui Joosep nägi, et Benjamin oli nendega kaasas, siis ta ütles oma kojaülemale: „Vii need mehed mu kotta ja tapa tapaveis ning valmista see, sest need mehed söövad minuga lõunat!”
17Ja mees tegi, nagu Joosep oli öelnud; ja mees viis mehed Joosepi kotta.
18Aga mehed kartsid, kui neid Joosepi kotta viidi, ja ütlesid: „Meid viiakse raha pärast, mis eelmisel korral meie kottides tagasi tuli, et veeretada meie peale süüd ja kippuda meile kallale ning võtta meid orjadeks ja omandada meie eeslid!”
19Ja nad astusid mehe juurde, kes oli Joosepi kojaülem, ja rääkisid temaga koja ukse ees
20ning ütlesid: „Oh mu isand, me kord juba käisime siin leiba ostmas.
21Aga kui me seejärel jõudsime öömajale ja tegime oma kotid lahti, vaata, siis oli igamehe raha ta koti suus, meie raha selle täiskaalus. Me tõime selle nüüd tagasi.
22Ja me tõime ka teise raha leiva ostmiseks enestega kaasa. Me ei tea, kes oli pannud meie raha meie kottidesse.”
23Aga tema ütles: „Rahustuge, ärge kartke! Teie Jumal ja teie isa Jumal on pannud teile varanduse kottidesse. Teie raha ma olen saanud.” Ja ta tõi Siimeoni välja nende juurde.
24Siis mees viis mehed Joosepi kotta ja andis neile vett ning nad pesid oma jalgu; ja ta andis toitu nende eeslitele.
25Ja nad seadsid kingitused valmis, kuni Joosep tuli lõunale, sest nad olid kuulnud, et nad seal pidid leiba võtma.
26Kui Joosep koju tuli, siis nad viisid temale kotta kingituse, mis neil kaasas oli, ja kummardasid maha tema ette.
27Ja tema küsis neilt, kuidas nende käsi käib, ja ütles: „Kas teie vana isa, kellest te rääkisite, käsi käib hästi? On ta veel elus?”
28Ja nad vastasid: „Sinu sulase, meie isa käsi käib hästi, ta elab veel.” Ja nad kummardasid ning heitsid maha.
29Kui ta oma silmad üles tõstis ja nägi oma venda Benjamini, oma ema poega, siis ta küsis: „On see teie noorim vend, kellest te mulle rääkisite?” Ja ta ütles: „Jumal olgu sulle armuline, mu poeg!”
30Aga Joosep vaikis äkki, sest ta oli südamest liigutatud oma venna pärast ja otsis võimalust nutmiseks. Ta läks ühte siseruumi ja nuttis seal.
31Ja kui ta oma silmi oli pesnud, siis ta tuli välja, valitses enese üle ja ütles: „Pange toit lauale!”
32Ja temale pandi eraldi ja neile eraldi, ja egiptlastele, kes tema juures sõid, eraldi, sest egiptlased ei söö leiba üheskoos heebrealastega - see on egiptlastele jäledus.
33Ja nad pandi istuma temaga vastamisi, esmasündinu esimesena ja noorim viimasena, ja mehed panid seda isekeskis imeks.
34Ja ta laskis tõsta rooga enda eest nende ette, aga Benjamini osa oli viis korda suurem kui kõigi teiste osad. Ja nad jõid koos temaga ning jäid joobnuks.

Ole valmis tänase päeva tõusudeks ja mõõnadeks. Palu, et Jumal viiks su neist läbi.

Joosepi vennad võisid olla täielikus segaduses! Nende esimesel külaskäigul heideti nad vangi, sel korral aga kutsutakse pidusöögile valitseja enda paleesse. Kõige krooniks tundus, et valitseja teadis neist palju rohkem, kui nad arvanud olid (s 33), osutades erilist tähelepanu isa lemmikule, Benjaminile ( s 34). Mis toimub? Selle asemel, et rõõmustada väljavaate üle jõuda pidusöögile, muutuvad vennad kahtlustavaks (s 18).  Kas see kõik on mingi kaval plaan, mille abil nad lõksu püüda ja siis orajdeks muuta? Olles ise Joosepi orjaks müünud, olid nad liigagi tuttavad selliste skeemidega.

Ring saab täis ning nüüd on nende kord sõltuda täielikult ühe võõra armust, kes küll kohtles neid antud hetkel hästi, kuid oli ka tõestanud, et on võimeline neid süütuna vangi panema. Raske uskuda, et vennad selliste mõtetega seda pidusööki väga nautida suutsid!

Tundub kummaline, et Joosepi maja egiptlasest kojaülem märkab Joosepi Jumala kätt toimimas kaua enne kui Joosepi vennad seda teevad. Vennad olid liialt ametis muretsemisega sellepärast, mida mees neile teha võiks, ega märganud seda, mida Jumal nende heaks juba tegi.

Minu jaoks tõusevad sellest loost esile kojaülema sõnad: “ Teie raha ma olen saanud” (s 23). Vennad, nii nagu ka meie, olid korda saatnud asju, mille eest nad iial tasuda ei oleks suutnud. Ometi oli nende võlg - ja ka meie oma - juba täiel määral tasutud!

 
Vendade teekond Joosepi lepitamiseks ei olnud pelgalt geograafiline. Nad läbisid pikki distantse ka emotsionaalsel, psüühhilisel ja vaimsel tasandil - samamoodi kui meie oma teekonnal surmast ellu, vangipõlvest vabadusse - kui õpime tundma ning hakkame järgima Jeesust. Mõtiskle oma usurännaku üle Jeesusega ning avalda Talle, mida tunned täna…

Selle kommentaari autor: Gerard Kelly